foto: LETA
Pūce un Jaunups mudinot Rīgas domes frakciju izslēgt nemiera cēlāju Mičerevski
Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis
Politika
2020. gada 15. novembris, 21:37

Pūce un Jaunups mudinot Rīgas domes frakciju izslēgt nemiera cēlāju Mičerevski

LTV "de facto"

Rīgas domes deputāta Māra Mičerevska publiskā izstāšanās no partijas “Latvijas attīstībai” (LA) ar skaļiem pārmetumiem partijas līderiem Edgaram Jaunupam un Jurim Pūcem pamatīgi satricinājusi apvienību “Attīstībai/Par!” (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taisnojoties par Rīgas domes stāvvietu atļaujas izmantošanu, Pūce sapinās melos, kā dēļ bija spiests atkāpties no ministra amata. Tāpēc spriedze gaidāma gan AP Saeimas frakcijā, kur plāno atgriezties Pūce, gan Rīgas domē (RD), kur LA gribētu panākt Mičerevska izslēgšanu no AP un “Progresīvo” frakcijas.

Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” vēsta, ka RD frakcijā vairākumā esošie “Progresīvie” nesteidz nostāties pret nu jau bezpartejisko deputātu, kuru izslēgt mēram Mārtiņam Staķim prasījis arī Jaunups.

Mičerevskis pirms nedēļas izplatītā video paziņoja, ka izstājas no partijas “Latvijas attīstībai”. Viņam neesot pieņemami viena cilvēka mēģinājumi ietirgot sev papildu ietekmi caur veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) aizstāvības kampaņu soctīklos. Video šī cilvēka vārdu Mičerevskis nenosauca, bet vēlāk atzina, ka runāja par LA valdes locekli Jaunupu, kurš vēloties realizēt kādas intereses Rīgas domē. Tās vadītājs Staķis ir Viņķeles partijas “Kustība Par!” biedrs. Mičerevskis uzskata, ka Jaunups cerējis nodrošināties ar Staķa atbalstu.

“Tā darbošanās notiek visās frontēs Un es domāju, ka tad, ja nevarēs dabūt kaut kādus amatus, tad noteikti mēģinās kaut vai kaut kādus mazos krikumiņus, kaut kādus tūkstošus kādām organizācijām, varbūt kādam basketbola klubam, varbūt kādai biedrībai... Tas noteikti arī notiks. Arī šie amati – tas nav tikai [Rīgas pilsētas] izpilddirektora amats. Tās ir darbavietas, uz to skatās kā uz to galveno jēgu, kas tur ir. Ja atveras jaunas darbavietas, tad tur varbūt var kādu labu draugu vai radinieku sarunāt...” par iespējamajām Jaunupa interesēm saka kādreizējais LA valdes loceklis Mičerevskis.

Edgara Jaunupa un Katrīnas Leiškalnes kāzas

10. jūnijā, Rīgas Lutera Torņakalna baznīcā jāvārdu viens otram teica politiķis, basketbola kluba „VEF Rīga” padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups un ...

gallery icon
84

To, ka tieši Jaunups kūrējot partijas cilvēku nonākšanu amatos, Mičerevskis esot secinājis no savas pieredzes – kad no aizsardzības ministra Arta Pabrika biroja pārcelts uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) pie Jura Pūces. “Tā pārcelšana īstenībā arī ļoti labi liecina, kā darbojas šādas partijas. Vienkārši piezvanīja Edgars Jaunups un teica: “Tev taču nekas no tā nemainās, tu pārcelies pie Jura, tas taču būs vēl foršāk.” Es tajā brīdī nedomāju baigi cīnīties par to vietu, arī pārcēlos pie Jura un mēģināju tur pēc labākās sirdsapziņas strādāt,” stāsta Mičerevskis.

Viņam arī izveidojies priekšstats, ka “nevienā citā partijā nav tā, ka partiju būtībā vadītu viens cilvēks, kurš te ir Edgars Jaunups, un ministri vai valdes locekļi (..) tāda sajūta pilnīgi, ka tikai izkārtne.”

Jaunups “de facto” apgalvo, ka Mičerevskis savos publiskajos paziņojumos un intervijās izplatot melus. Rīgas domē nekādu privātu interešu viņam neesot, turklāt tagad Jaunups esot koncentrējies uz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām jaunajos novados. Savukārt LA valdē Jaunups nereti ar savu viedokli esot palicis mazākumā – arī pašam būtiskos jautājumos. “Es esmu iesaistīts ar partiju saistītos procesos – jā, protams. Es esmu valdes loceklis gan apvienībā, gan partijā un tamlīdzīgi. Tā ir taisnība. Dažreiz ir jārisina personāliju jautājumi tai skaitā un tamlīdzīgi. Neizslēdzu. Kādreiz man vajag pakonsultēties, kādreiz es pats eju ar kādu priekšlikumu un tamlīdzīgi. Tā visa ir taisnība, to es nekad neesmu noliedzis. Bet runāt par manu kaut kādu izšķirošu vai tādu, kā lai saka, unikālu ietekmi – tam nav nekāda pamata,” apgalvo Jaunups.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Citi redzami LA politiķi Jaunupu slavē, bet noraida, ka viņam partijā būtu īpaša loma. “Edgars Jaunups ir valdes loceklis, un atbilstoši tam arī darbojas politikā. Viņš ir zinošs, viņam ir pieredze, nu, tāpēc arī ir cilvēki, kuriem šķiet, ka viņa ietekme ir citādāka nekā citiem,” saka partijas valdes loceklis, Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars. Partijas valdes priekšsēdētājs Juris Pūce uzsver: “Es pilnībā uzticos Edgaram Jaunupam. Es viņu ļoti sen pazīstu, un man ir ilga sadarbības pieredze. Politikā faktiski mēs kopā ar viņu strādājam “Latvijas attīstībai” no pirmās dienas. Es esmu jutis ikdienā viņa plecu un atbalstu visos jautājumos. Man nav nekāda pamata viņam neuzticēties. Manuprāt, viņš ir ļoti kompetents, ļoti spēcīgs, godprātīgs politiķis.”

Tomēr versijai, ka LA būtiskos brīžos Jaunups aizkulisēs ir sevišķi aktīvs, par labu runā arī aizvadītās nedēļas notikumi. Noraidoši atbildot uz jautājumu par viņa domstarpībām ar Rīgas mēru, Jaunups “de facto” pats pavēstīja, ka vēl šonedēļ ticies ar Staķi divatā un abi ļoti veiksmīgi runājuši par “apvienības izaicinājumiem”. Staķis nenoliedz, ka šāda tikšanās bijusi, tomēr par tās saturu saka: “Konkrētā tikšanās gan notika klātienē, es pats pieteicos uz šo tikšanos, lai izrunāto šo situāciju ar Māra Mičerevska paziņojumu.”

Vaicāts, vai Jaunups paudis viedokli, ka Mičerevskim vairs nebūtu vietas RD frakcijā, Staķis to apstiprina: “Un es arī norādīju, ka šis ir frakcijas kopīgs lēmums, mums ir savs frakcijas nolikums, kur ir atrunāts arī, kā mēs rīkojamies šādās situācijās. Frakcijai no sākuma jāuzklausa ir un tad ir jāpieņem lēmums. Neviens no šiem procesiem pagaidām vēl nav darīts, mēs vēl neesam vērtējuši, neesam Māri uzklausījuši.”

Tieši pirms “de facto” intervijas ceturtdienas vakarā Staķis piedalījās attālinātā “Kustība Par!” ārkārtas valdes sēdē. Tajā Rīgas mērs partijas biedrus informēja par Rīgas domes pārbaudē konstatēto – ministrs Pūce nerunā taisnību, sakot, ka neizmanto Rīgas domes deputātam izsniegtu autostāvvietu atļauju. Par to paziņots arī “Latvijas attīstībai”.

LA vadītājs Pūce gan intervijā “de facto” apgalvoja, ka pats apsvēris demisiju jau kopš trešdienas vakara.

Lai gan sabiedrības uzmanību Pūces izmantotajām “Rīgas satiksmes” caurlaidēm pievērsa Mičerevskis, bijušais VARAM ministrs apgalvo, ka atkāpjas nevis Rīgas domnieka izteikumu, bet gan paša pausto nepatiesību dēļ. Tomēr Mičerevskim RD frakcijā palikt nevajadzētu, domā Pūce: “Personiski es uzskatu, ka viņam ir jāiet prom. Es principā viņa vietā pats to darītu, jo pēc tam, kad viņš ir, piemēram, nosaucis atsevišķus savus frakcijas biedrus tur par marionetēm vai kaut ko, es nezinu, kā viņš plāno ar viņiem kopā strādāt turpmāk. (..) Es runāju ar Mārtiņu Staķi par šo jautājumu nu jau pirms vairākām dienām, personiski jautājot viņa viedokli, kā būtu jārīkojas viņam viņaprāt, un paužot savu viedokli. Tā ir manuprāt normāla situācija, ka es paužu savu viedokli, tai skaitā esot apvienības līdzpriekšsēdētājs, no kuras Mārtiņš Staķis ir kļuvis par Rīgas mēru.”

Šādus LA aicinājumus ir saņēmis arī RD frakcijas vadītājs no partijas “Progresīvie” Mārtiņš Kossovičs, kurš gan uzsver: “Bet es kā frakcijas vadītājs šodien varu teikt, ka es neredzu iemeslu, kādēļ šis jautājums būtu jāliek dienaskārtībā uz izskatīšanu. To, ko es redzu – ka deputāti visi, patiesībā no vairākām mūsu partijām vēlas uzklausīt Māri Mičerevski. Šos faktus, ko viņš stāsta, lai tie izskanētu nepastarpināti. (..) Šobrīd viņš pagaidām runā par to, kas noticis ir viņa partijas iekšienē. Un “Progresīvajiem” ir skaidra ziņa: ja kaut kādas tādas rīcības, cenšanās ietekmēt lēmumus būtu mēra birojā, frakcijā, tās būtu mūsu sarkanās robežas, kam mēs nepārkāptu.”

Mičerevskis tviterī bija publicējis saraksti ar Pūci, kurā bijušais ministrs prasīja Mičerevska caurlaidi un pauda, ka iepriekš esot izmantojis bijušā Rīgas domnieka un sava padomnieka Andra Bačkura (LA), bet vēlāk – Rīgas pilsētas pagaidu administrācijas sagādātas caurlaides. Pūce apstiprināja, ka sarakste ir īsta, taču piebilda – tā esot acīmredzams joks. Mičerevskis uz to reaģēja ar sarkastisku ierakstu, kurā uzskaitīja lietas, kas vēl varētu būt bijis joks, pieminot arī “Taureņu” sarunas.

Ar to visticamāk domātas KNAB fiksētās sarunas atpūtas kompleksā “Taureņi” Babītē, kuru kā tikšanās vietu izmantojis vairākos kriminālprocesos aizdomās turētais vai apsūdzētais uzņēmējs Māris Martinsons. Neoficiāli jau dažus gadus cirkulē informācija, ka šajās sarunās varētu figurēt arī Jaunups, kurš agrāk kopā ar Martinsonu darbojās basketbola klubā “VEF Rīga”.

Uz “de facto” jautājumu, vai partijā kādreiz runāts par “Taureņu” sarunām, Jaunups paziņo, ka “nav tādu “Taureņu” sarunu.” Pēc brīža viņš gan precizē: “Nē, nu kaut kādas varbūt ir. (..) Bet tādu sarunu, kas būtu jārunā, pieņemsim, manā kontekstā – nav. Man tādas nav zināmas. Tas nevar būt. Ja jūs man jautājat, vai es kādreiz esmu bijis Taureņu pirtī – jā, esmu bijis. Pērties.”

Uz jautājumu, vai pēries kopā ar Martinsonu, Jaunups atbild izvairīgi: “Es vēl vienu reizi saku: es tur esmu bijis pērties savā privātajā laikā. Tur ir bijuši dažādi cilvēki. Ja jūs man jautājat, vai tur ir kādreiz notikušas profesionālas sarunas par darbu – nē.”

Jaunups arī noliedz to, ka jebkādā veidā būtu lobējis “VEF Rīga” basketbola kluba sponsoru intereses – uzņēmumi vienmēr ir atbalstījuši tikai basketbolu nevis ko citu. Turklāt Jaunups uzsver, ka jau divus mēnešus vairs nav “VEF Rīga” prezidents. Preses konferencē, kurā tas paziņots, politiķis gan pauda, ka arī turpmāk palīdzēšot komandai, cik spēšot – gan ar padomu, gan ar finansējuma piesaisti.

Tikmēr Rīgas domes AP-”Progresīvie” frakcija pēc Mičerevska uzklausīšanas secināja, ka nav nekāda pamata virzīt  jautājumu par viņa izslēgšanu. Mičerevskis frakcijai apliecināja, ka vismaz tuvāko divu gadu laikā neplāno iesaistīties nevienā konkurējošā politiskajā spēkā. Tāpat deputāts saviem frakcijas biedriem apgalvojis, ka šajā Rīgas domes sasaukumā viņš neredzot kādu ārējo ietekmi uz frakciju vai uz mēra biroju, “de facto” pastāstīja frakcijas vadītājs Kossovičs.