Tihanovska viesojas Rīgā

gallery icon
17
Sabiedrība
2020. gada 13. novembris, 18:44

"Bez brīvas Baltkrievijas - nav brīvas Eiropas," viesojoties Rīgā, teic Tihanovska

Jauns.lv / LETA

Bez brīvas Baltkrievijas - nav brīvas Eiropas, pauda Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, piedaloties starptautiskajā drošības un politikas forumā "Rīgas konference 2020".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atzīmēja, ka ir jau pagājuši trīs mēneši kopš brīža, kad Baltkrievijā sākās vēsturiskie protesti. Tāpat viņa uzsvēra, ka ir noiets garš ceļš, kura laikā baltkrievi ir uzzinājuši, kas viņi ir kā cilvēki un samaksājuši augstu cenu par savu godu.

Līdz šim brīdim 18 000 cilvēki tikuši aizturēti pēc vēlēšanām notikušajos protestos, tūkstošiem ir spīdzināti, bet astoņi - nogalināti. Savukārt 850 cilvēku kļuvuši par aizdomās turamajiem politiski motivētajās krimināllietās un 120 atzīti par politieslodzītajiem.

Spītējot lietum un drošībnieku bariem, Minskā norisinās Tihanovskas "tautas inaugurācija"

Baltkrievijā jau tradicionālo nedēļas nogales protestu laikā milicija svētdien aizturējusi vairākus desmitus cilvēku. Spītējot lietum, Minskas ielās izgājuši desmitiem tūkstoši ...

gallery icon
21

"Diemžēl represijas Baltkrievijā ir tik lielas, ka šie skaitļi skan kā sausa statistika, bet aiz šiem skaitļiem ir īsti cilvēki ar īstiem stāstiem," akcentēja Tihanovska. 

Viņa norādīja, ka sistēma sargā sevi, nevis tautu un policistu nesodāmība iedrošina tos būt daudz varmācīgākiem pret iedzīvotājiem. Tihanovska atzīmēja, ka protesti ir miermīlīgi un prasības ir palikušas nemainīgas - galvenais mērķis ir panākt jaunas, godīgas un brīvas prezidenta vēlēšanas ar starptautisko novērotāju piedalīšanos līdz nākamā gada aprīlim.

Tihanovskas sarūgtinājums pēc prezidenta vēlēšanu rezultātu paziņošanas

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska pirmdien noraidīja oficiālos rezultātus par līdzšinējā valsts galvas Aleksandra Lukašenko uzvaru un pieprasīja, ...

gallery icon
10

"Vēlēšanām jānotiek pirms reformām konstitūcijā. Aleksandram Lukašenko vajadzētu sākt sarunas par miermīlīgu varas maiņu un atkāpties. Visi politieslodzītie un aizturētie ir jāatbrīvo un jāreabilitē. Savukārt personas, kas īstenoja noziegumus, ir jāsoda," pauda Baltkrievijas opozīcijas līdere.

Viņa uzsvēra, ka baltkrievi ir stipri un drosmīgi, viņi spēj pašorganizēties demokrātiskām pārmaiņām valstī. Baltkrievu tautai ir nepieciešams draugu un starptautisko partneru atbalsts. Baltkrievijas opozīcijas līderes ieskatā, Eiropas Savienībai būtu jāpaplašina sankciju saraksts un jāiekļauj tajos uzņēmumus, kas atbalsta pašreizējo režīmu.

"Es ticu, ka pašreizējo krīzi var atrisināt iekšēji, Baltkrievijā. Mēs esam nogājuši garu ceļu un Baltkrievija būs brīva," runas noslēgumā sacīja Tihanovska. 

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien Latvijā tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku.

Šodien plkst.15.30 Rīgas pilī notika Levita tikšanās ar Tihanovsku, savukārt plkst.16 ar opozīcijas kandidāti Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās tikās Kariņš. 

Latvijas apmeklējuma laikā Tihanovska attālināti piedalījās arī starptautiskajā drošības un politikas forumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās