VIDEO: Spītējot Rīgas domes iebildumiem, tēlnieki Rīgā izvērš spilgtu akciju pret nodokļu reformu
foto: Juris Rozenbergs
“Ir absolūti neiespējami šādā nodokļu režīmā strādāt tēlniekam, īpaši jauniem māksliniekiem," gaidāmās izmaiņas nodokļu sistēmā Jauns.lv komentēja tēlnieks Aigars Bikše.
Sabiedrība
2020. gada 12. novembrī, 15:51

VIDEO: Spītējot Rīgas domes iebildumiem, tēlnieki Rīgā izvērš spilgtu akciju pret nodokļu reformu

Jauns.lv

Neskatoties uz Rīgas pašvaldības iebildumiem, šodien pulksten 11.00, 12.00, 13.00 un 14.00 notika akcija “Tēlniecības Melnās dienas”. Tās laikā mākslinieki aizsedza savus pilsētvidē radītos darbus ar melnu plēvi, paužot nostāju pret nodokļu reformas iespējamajām sekām uz viņu rūpalu.

VIDEO: Spītējot Rīgas domes iebildumiem, tēlnieki ...

Dalību akcijā izziņoja tēlnieki Aigars Bikše, Gļebs Panteļejevs, Olga Šilova, Igors Dobičins, Andris Vārpa, Ojārs Breģis un Guna Zvaigznīte.

Tās mērķis ir simboliski iezīmēt tēlniecības nākotni pilsētvidē pēc valdības iecerētās nodokļu reformas īstenošanas autoratlīdzību jomā.

Latvijas Mākslinieku savienības organizēto akciju bija plānots realizēt Patriotu nedēļas laikā no šodienas līdz 17. novembrim, iesaistot 13 Latvijas māksliniekus.

Rīga paliek bez pieminekļiem jeb "Tēlniecības melnās dienas"

Neskatoties uz Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājas Ivetas Zalpēteres norādījumu Rīgā notiek akcija "Tēlniecības Melnās dienas", kuras laikā mākslinieki ...

Tēlnieki nepakļaujas Rīgas domes norādēm

Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere nepiekrita akcijas “Tēlniecības Melnās dienas” izpausmes veidam, un juridiskā nodaļa apliecināja, ka akcija neatbilst regulējumiem, jo tās norise nav normatīvajos aktos definēta, vēstī LETA.

Kā norāda pasākuma rīkotāji, akcija ir laikmetīgās mākslas izpausmes veids un definējums jāmeklē mūsdienu pasaules un Eiropas mākslas norišu kontekstā.

Māksliniekam nevar aizliegt zīmēt, gleznot, veidot, un tādēļ akcija notiks – septiņi mākslas darbi Rīgas pilsētvidē tiks pilnīgi vai daļēji aizsegti, bet pārējo akcijas dalībnieku darbi tiks atspoguļoti virtuāli medijos un sociālajos tīklos.

Tiek norādīts, ka atrašanās vietas, kurās novietoti konkrēto tēlnieku darbi, nav Rīgas pieminekļu aģentūras pārziņā.

Bikše: “Valsts spiež māksliniekus palikt par grāmatvežiem”

Viens no kampaņas atbalstītājiem, tēlnieks Aigars Bikše pie nule apsegtā pieminekļa pulkvedim Oskaram Kalpakam sarunā ar Jauns.lv pauda, ka ieplānotā sistēma būtiski sadārdzinās tēlnieku darba izmaksas, padarot turpmāku darbību ļoti sarežģītu.

“Ir absolūti neiespējami šādā nodokļu režīmā strādāt tēlniekam, īpaši jauniem māksliniekiem. Valsts spiež mākslinieku palikt par grāmatvežiem. Tas, manuprāt, ir negodīgi. Māksliniekam ir tiesības arī nesaprast šādus tādus organizatoriskos jautājumus un spēt vienkārši nomaksāt nodokļus un būt godīgam pret valsti,” pauda Bikše.

Oficiāla lieguma rīkot šādu kampaņu nav bijis. Izskanējis vien aicinājums būt atbildīgiem un, organizējot protesta aktivitāti, ievērot noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Solidarizējoties ar citu kultūras nozaru profesionāļiem, Latvijas tēlnieki negatīvi vērtē šobrīd plānotās izmaiņas nodokļu likumdošanā.

“Reformas izraisītās sekas padarīs par neiespējamu nākotnē radīt lielformāta pilsētvides objektus, jo dramatiskā nodokļu sloga dēļ tiks izraisīts tēlniecības darbu realizācijas izmaksu kāpums,” pauž tēlnieki.

Tādēļ akcijas dalībnieki veiks savu radīto autordarbu – skulptūru vai pieminekļu, pilnīgu vai daļēju vizuālu aizsegšanu. Autori uz akcijas laiku savus darbus iestrādās iepakojamā materiālā, kas būs tumša, izturīga PVC plēve.

Šī akcija aktualizēs vizuālās mākslas un kultūras lomu valsts un tās pilsoņu dzīvē, kā arī piesaistīs uzmanību pozitīviem, dinamiskiem un demokrātiskiem mākslas procesiem Latvijā, pārliecināti tās rīkotāji.