foto: LETA
Kāpēc sakašķējās Kariņš un Viņķele?
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministre Ilze Viņķele (AP).
Politika
2020. gada 6. novembris, 05:30

Kāpēc sakašķējās Kariņš un Viņķele?

Jauns.lv

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministre Ilze Viņķele (AP) apmainījušies savstarpējiem pārmetumiem saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu. Par ko šīs publiskās domstarpības liecina un vai tām gaidāmas nopietnākas sekas, portāls Jauns.lv vaicāja politologam Jurim Rozenvaldam.

Viņš godīgi atzina, ka patlaban ir grūti spriest par šo domstarpību nopietnību un iespējamām sekām.

Kariņš un Viņķele nav vienīgie, kam ir domstarpības 

No vienas puses, ir tikai pilnīgi normāli, ka cilvēkiem ir dažādi viedokļi, kā problēmas labāk risināt. Taču jāatceras, ka patlaban nav runa tikai par Kariņa un Viņķeles teikto. Valdošajā koalīcijā redzamas arī citas diezgan nopietnas domstarpības - atšķiras viedokļi, vai nepieciešams noteikt ārkārtējo situāciju, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Sastiķētā koalīcija nogurusi

Politologs norādīja, ka jau koalīcijas izveidošanas laikā bija skaidrs, ka tajā būs domstarpības. Tā sastiķēta no dažādiem politiskiem spēkiem un tādēļ strīdu iespējamība ir objektīva. Sākumā domstarpību bija mazāk, bet patlaban varētu nostrādāt "noguruma faktors".

Tāpat jārēķinās, ka par ārkārtējas situācijas ieviešanu ir jāmaksā. "Nav tā, ka to ieviesīs, un visi sēdēs mājās."

Vai parādījusies greizsirdība?

Viņš arī neizslēdza iespēju, ka varētu parādīties savstarpēja greizsirdība, ka vieni iegūst vairāk nekā citi. Strīdi varētu būt saistīti arī ar Rīgas domes vēlēšanu rezultātiem.

Latvijas politikas lielākā problēma esot tas, ka patlaban koalīcijai īsti nav citu variantu. Var atbrīvoties no viena partnera, kura vietā varētu pieaicināt Zaļo un zemnieku savienību, bet vai tas būs labāk? Savukārt "Saskaņa" šobrīd ir "ārpus spēles".

Rozenvalds prognozēja, ka tuvākajā laikā varēs redzēt, vai Kariņa un Viņķeles izteikumiem būs nopietnākas sekas. Patlaban to nav iespējams skaidri pateikt.

Kariņš neapmierināts ar Viņķeles darbu

Kā vēstīts, Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība otrdien konceptuāli vienojās ieviest ārkārtējo situāciju, bet gala lēmumu plānots pieņemt piektdien. Ceturtdien tika ziņots par jaunu inficēto cilvēku antirekordu - 367 personām.

Kariņš izteicies, ka ir neapmierināts ar veselības ministres tempu Covid-19 jautājumos, piebilstot, ka uzņemas pilnu atbildību par to, ka nav spiedis rīkoties ātrāk.

Savukārt Viņķele atbildē Kariņam norādījusi, ka lēmēji - turīga vidusšķira - nezina, kā būt cilvēkam no vienkāršas ģimenes. Abas amatpersonas ir paudušas gatavību turpmāk strādāt kopā.