foto: Sintija Zandersone/LETA
Ģirģens komentē notikumus Austrijā un paziņo, ka Latvijā terorisma līmenis arvien ir zems
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukties.
Politika
2020. gada 3. novembris, 08:01

Ģirģens komentē notikumus Austrijā un paziņo, ka Latvijā terorisma līmenis arvien ir zems

Jauns.lv / LETA

Vērtējot aizvadītās dienas notikumus Austrijā, kad Vīnes centrā notika apšaude, kurā nogalināja trīs cilvēkus un vē 14 cilvēkus ievainoja, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) intervijā Latvijas Radio uzsvēra, ka šādi "terorakti" ir nosodāmi, bet uzsvēra, ka Latvijā terorisma līmenis aizvien ir zems.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņaprāt, Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukties, jo Latvijas teritorijā terorisma līmenis arvien ir zems, kam liels nopelns ir Latvijas drošības dienestiem.

Jau ziņots, ka Vīnes centrā pirmdienas vakarā notika apšaude, kurā nogalināti trīs cilvēki, tai skaitā viens no uzbrucējiem, un vēl 14 cilvēki ievainoti, paziņoja ārkārtas situāciju dienesti.

foto: Sintija Zandersone/LETA
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem nav pamata satraukties.

Austrijas iekšlietu ministrs Karls Nehammers paziņoja raidorganizācijai ORF, ka šī apšaude ir "terorakts", kas vēl turpinās un kurā iesaistīti vairāki uzbrucēji, kas vēl nav notverti. Viņš arī pateica, ka armijai ir uzdots apsargāt svarīgākās vietas pilsētā, lai policija varētu vajāt bruņotos uzbrucējus.

"Mēs esam upuri nicināmam teroraktam federālajā galvaspilsētā, kurš vēl turpinās," paziņoja Austrijas kanclers Sebastiāns Kurcs dažas stundas pēc apšaudes sākuma.

"Viens no vainīgajiem tika neitralizēts, bet vairāki vainīgie, izrādās, vēl nav notverti. Viņi arī, kā mums zināms, ir ļoti labi apgādāti, ar automātiskajiem ieročiem. Tātad viņi bija ļoti labi sagatavoti. Tas noteikti ir terorakts," sacīja Kurcs.

Kanclers atzina, ka vēl nav iespējams pateikt, vai dzīve Vīnē otrdien atgriezīsies normālās sliedēs, jo vairāki aizdomās turētie vēl nav notverti. Viņš arī pateica, ka pašlaik nav informācijas par uzbrukuma motīviem.

Policisti Vīnē meklē teroristus

Vīnes centrā pirmdienas vakarā notikusi apšaude un ievainoti vairāki cilvēki, tviterī paziņojis Vīnes policijas departaments.

gallery icon
22

Vīnes mērs Mihaels Ludvigs paziņoja, ka 15 cilvēki ir hospitalizēti, tai skaitā septiņi ar nopietniem ievainojumiem. Mērs vēlāk pavēstīja, ka uzbrukumā ievainota sieviete ir nomirusi slimnīcā.

Vīnes policija tviterī paziņoja, ka vienu aizdomās turēto nošāva policisti, bet apšaudē gājis bojā arī viens policists. Nošautajam uzbrucējam bija spridzekļu jostas imitācija, garš šaujamierocis, pistole un mačete, un policija vēl pārbauda viņa identitāti.

Uzbrukumu īstenoja "vairāki aizdomās turētie, kas bija bruņoti ar šautenēm", un tas notika "sešās dažādās apšaudes vietās", piebilda policija.

Policija aicināja iedzīvotājus izvairīties no publiskām vietām un nebraukt ar sabiedrisko transportu.

Austrijas raidorganizācija ORF ziņoja, ka šāvieni bijuši dzirdami pie sinagogas, kur ieradušies plaši policijas spēki.

Internetā publiskotā video, kas esot uzņemts notikuma vietā, redzami bēgoši cilvēki un dzirdams šāvienu troksnis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Apšaude sākās dažas stundas pirms tam, kad Austrijā paredzēts atjaunot Covid-19 karantīnu, lai palēninātu jaunā koronavīrusa izplatīšanos. Bāri un restorāni bija pilni ar cilvēkiem, kas izbaudīja pēdējo relatīvas brīvības vakaru.

"Izklausījās kā petardes, bet tad mēs sapratām, ka tie ir šāvieni," sacīja kāds aculiecinieks. Viņš piebilda, ka uzbrucējs "mežonīgi šāva ar automātisku ieroci", pirms ieradās policija un atklāja uguni.

Francijas prezidents Emanuels Makrons tviterī paziņoja, ka "mēs, franči, dalām Austrijas tautas šoku un bēdas". "Pēc Francijas ir noticis uzbrukums draudzīgai nācijai. Šī ir mūsu Eiropa. Mūsu ienaidniekiem ir jāzina, ar ko viņiem ir darīšana. Mēs nepiekāpsimies," piebilda Makrons.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels tvītoja, ka Eiropas Savienība (ES) ''stingri nosoda šo gļēvulīgo aktu".

Vācijas Ārlietu ministrija tviterī raksturoja ziņas no Austrijas kā "šausminošas un satraucošas". "Mēs nevaram padoties naidam, kura mērķis ir sašķelt mūsu sabiedrības," piebilda ministrija.

Čehijas policija paziņoja, ka ir sākusi automašīnu un pasažieru izlases pārbaudes uz robežas ar Austriju.

Itālijas premjers Džuzepe Konte tviterī "stingri nosodīja" šo teroraktu un rakstīja, ka "nav vietas naidam un vardarbībai mūsu kopīgajās Eiropas mājās".

Arī Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nosodīja teroraktu Vīnē un pauda solidaritāti ar Austrijas tautu. "Mani dziļi šokējuši briesmīgie uzbrukumi Vīnē šonakt. Lielbritānijas domas ir ar Austrijas tautu - mēs esam vienoti ar jums pret terorismu," Džonsons rakstīja tviterī.