Novadu ziņas
2020. gada 28. oktobris, 07:46

Latvijas skolēnu vidū izplatās jauna sērga; pīpē pat 9 gadus veci bērni

Jauns.lv

Latvijā izplatās jauna sērga – pat deviņus gadus veci bērni skolās sākuši pīpēt nepilngadīgiem aizliegtas vielas. Ja cigaretes var atpazīt kaut vai smakas dēļ, tad šādus priekšmetus – nē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valmieras sākumskola bijusi viena no pirmajām izglītības iestādēm Valmierā, kas konstatējusi – skolā smēķē flomāsteriem līdzīgu elektronisko cigareti, un kā izrādās – par to ziņojuši paši bērni.

“To ļoti grūti noteikt, jo parastām cigaretēm mēs jūtam šo cigarešu smaržu, mēs redzam, ka kaut kādi pelni vai kas, tās vienkārši vieglāk dedaktējamas,” ReTV Ziņām atzina Valmieras sākumskolas direktors Mārtiņš Vētra.

foto: Ekrānuzņēmums
Skolēni smēķē flomāsteriem līdzīgu elektronisko cigareti.

Šos smēķus pamanīt ir grūti – tie neož un tie nav jādedzina. Turklāt ir lēti, tamdēļ skolēni tos var nopirkt par vecāku doto kabatas naudu. Valsts policijā ReTV Ziņām saka – ir zināms par šo problēmu, un nepilngadīgo lietu inspektori neslēpj, ka šīs cigaretes var atrast gan skolās, gan to iepakojumus pilsētvidē.

“Tā nav viena skola, tā ir praktiski Valmiera, Valmieras rajons, jo tagad šī prece, vienreizlietojamā cigarete ir ļoti, ļoti populāra bērnu vidū. Tie nav tikai jaunieši, 17 ar pusi, uz augšu, bet tie ir bērni no deviņu līdz 14 gadu vecumam,” precizēja VP Nepilngadīgo lietu inspektore Rita Ozarska.

Policijā atzīst – atklāt šādus gadījumus nav viegli, turklāt tiesībsargiem šis ir jaunums. “Strādājām un staigājām pa parku un nevarējām saprast, kas tie tādi ir – it kā tabaka, it kā cigarete. Un tad jau arī nāca informācija, ka šīs te elektroniskās cigaretes, vienreizējās, sāk parādīties ļoti aktīvi  bērniem – gan skolās, gan mājās,” tā Ozarska.

foto: Ekrānuzņēmums
Valmieras sākumskola bijusi viena no pirmajām izglītības iestādēm Valmierā, kas konstatējusi – skolā smēķē flomāsteriem līdzīgu elektronisko cigareti.

Par to, cik kaitīgas ir šīs vielas un kādas sekas rada bērniem, ReTV Ziņām atzina Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra pārstāve Inga Landsmane: “E-cigarete, tāpat kā parastā tabakas cigarete, satur nikotīnu. Neskatoties uz to, ka tur ir lielāka drošība, ir šī atkarību izraisošā viela – nikotīns.  Atkarības veidošanās risks, vispirms psihiskās atkarības risks saglabāsies, jo pats nikotīns ir ar augstu kaitīguma faktoru un daudzām īstermiņa un ilgtermiņa sekām.”

Vēl bez nikotīna, e-cigaretēs ir citas ķīmiskas vielas, piemēram, augu glicerīns. Šos kaitīgos maisījumus patērējot, pasliktinās ne tikai plaušu veselība, uzskata Landsmane. “Pusaudžu vecumā smadzenes ir attīstības procesā, un ilgtermiņā tur var parādīties dažāda veida funkcionālas izmaiņas, kas saistīti ar neironiem mūsu smadzenēs, kas veido to nervu darbības aktivitāti un ļauj mums būt ar augstu domāšanas līmeni, labu atmiņu. Tas viss var tikt ietekmēts, ja cilvēks ļoti agrīni uzsāk šo e-cigarešu lietošanu.”

foto: Ekrānuzņēmums
Šīs lētās cigaretes var atrast gan skolās, gan to iepakojumus pilsētvidē.

Šīs cigaretes tiekot lietotas pat skolu telpās, piemēram, labierīcībās pie loga. “Bērni tagad šo  elektronisko cigareti principā var izmantot iekštelpās, jo dūmu detektori to neķer, nereaģē uz šiem dūmiem,” novērojis Valmieras sākumskolas direktors Vētra.

Tā kā no vienas šādas e-cigaretes sanāk aptuveni 450 dūmi, tad skolēni mēdzot ar e-cigareti pat dalīties. Un izrādās – tas pat esot pilngadīgo skolēnu bizness. “Pēc bērnu teiktā, mēs sākam arī rīkoties, un meklēt, kurš tad šeit ir tirgotājs, kurš ir tas, kas uzrunā bērnus lietot šīs vienreizējās cigaretes. Un mums tas arī ir izdevies,” precizēja policija.

Vecāki tiek aicināti sekot līdzi savu bērnu gaitām, piemēram, pārbaudot bērna mantas, testējot vai bērna drēbes nesmaržo saldi pēc, piemēram, arbūziem, āboliem vai banāniem. Vēl tieši pēc smēķēšanas jauniem cilvēkiem raksturīgi – paplašinās acu zīlītes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās