foto: Edijs Pālens/LETA
Savādais Levita kancelejas lēmums, prezidentam nākot klajā ar uzrunu tautai
Valsts prezidenta kanceleja svētdien TV3 aizliedza izplatīt Egila Levita uzrunu tautai pirms tā nebija atkārtoti izskanējusi LTV1 galvenajā ziņu raidījumā.
Sabiedrība
2020. gada 28. oktobris, 04:32

Savādais Levita kancelejas lēmums, prezidentam nākot klajā ar uzrunu tautai

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valsts prezidents Egils Levits svētdienas, 25. oktobrī, vakarā nāca klajā ar uzrunu Latvijas tautai mobilizēties un kopīgiem spēkiem apturēt pandēmijas izplatību. Tomēr vairākus desmitus tūkstošu pilsoņu šo uzrunu izdzirdēja ar novēlošanos, jo prezidenta kanceleja šo uzrunu aizliedza laicīgi pārraidīt TV3 Ziņās pirms tā nebija izskanējusi sabiedriskās televīzijas galvenajā ziņu raidījumā “Panorāma”, kas daudziem šķiet savāds solis, ņemot vērā, ka galvenais uzdevums šobrīd ir informēt sabiedrību par situācijas nopietnību un pasākumiem, ko katrs var veikt, kopīgi cīnoties pret infekcijas izplatību.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Arta Ģiga mikroblogošanas vietnē “Twitter” ierakstījusi: “Šodien (25. oktobrī) bija tāds gadījums - prezidenta kanceleja pievakarē izplatīja Egila Levita uzrunas tekstu tautai, bet atteicās dot video TV3 Ziņām, jo tas ēterā būtu pirms sabiedriskā medija ziņām. Ja tā uzruna ir tik svarīga, kāpēc izslēgt daļu auditorijas? Ja nav svarīga - kāpēc tā LTV jārāda?”

“TV3 Group” Latvijā Komunikācijas vadītāja Alise Mališko Jauns.lv pastāstīja: “25. oktobrī Valsts prezidenta kanceleja izplatīja prezidenta uzrunu sabiedrībai par Covid-19 izplatību. Pēc TV3 Ziņu producentu lūguma izsniegt minēto ieraksta materiālu izvietošanai svētdien, prezidenta kanceleja deva atļauju publicēt materiālu tikai pēc pulksten 20.15. Tajā pašā laikā tika konstatēts, ka šā paša satura materiāls jau tika izrādīts kanāla LTV1 Ziņās svētdien pulksten 18.00.

Kanāla LTV1 Ziņas 25. oktobrī pulksten 18.00 sasniedza aptuveni 115 000 lielu auditoriju, savukārt kanāla TV3 auditorija laika posmā no 18.00 līdz 20.15 vidēji ir 82 000 (pēc pētījumu un konsultāciju kompānijas “Kantar” datiem). Valsts prezidenta kancelejas izplatītais paziņojums kanālā TV3 būtu sasniedzis vēl papildus ap 65% unikālās auditorijas.

Mēs, mediju grupa “TV3 Group” Latvijā uzskatām, ka laikā, kad ir īpaši būtiska kvalitatīvas, pilnvērtīgas un daudzpusējas informācijas nodrošināšana pēc iespējas plašākai sabiedrības daļai, priekšrokas sniegšana vienam konkrētam medijam nav pieļaujama un ir Latvijas žurnālistikas vidi diskriminējoša. Valsts augstāko amatpersonu paziņojumu un citu sabiedrībai svarīgu paziņojumu izplatīšanai jābūt vienlīdzīgai starp visiem medijiem. Radušās situācijas noskaidrošanai esam vērsušies Valsts prezidenta kancelejā ar lūgumu sniegt skaidrojumu par konkrēto situāciju”.

Jauns.lv arī vērsās Prezidenta kancelejā, lai saņemtu skaidrojumu, kāpēc TV3 Ziņām aizliedza pārraidīt prezidenta Levita uzruna tautai pirms tā atkārtoti nebija izskanējusi LTV1 ēterā. Atbildi Jauns.lv vēl nav saņēmis.

Egila Levita uzruna tautai – aicinājums mobilizēties Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai:

“Slepenā” prezidenta uzruna

Jauns.lv jau rakstīja, ka svētdien Levits aicināja Latvijas sabiedrību mobilizēties, lai kopīgiem spēkiem spētu apturēt Covid-19 straujo izplatību, kurā pauda:

“Ik diena nāk ar jauniem satraucošiem skaitļiem par pandēmijas izplatību. Tā nav tikai statistika - aiz tās stāv mūsu līdzcilvēki. Šodien mēs nedrīkstam klausīties populistos. Viņu viltus ziņas apdraud līdzcilvēkus un visu sabiedrību. (..) tādēļ Latvijā nav vietas nedz haotiskai rīcībai, nedz liekai pašpārliecinātībai.

Mūsu rīcībai ir jābūt racionālai. Mūsu mērķis ir pārtraukt pandēmijas spirāli. Mums jābūt izšķirīgi izlēmīgiem. Ja situācija to prasīs, mums visiem uz laiku ir jābūt gataviem rīkoties vēl stingrāk. Piemēram, ja tas būs nepieciešams, attiecībā uz attālinātām mācībām skolās, uz mūsu profesionālo ikdienu vai pulcēšanos.

Tas ir jādara mūsu pašu dzīvības un veselības dēļ. Mums nav vajadzīgas slimnīcas stadionos. Atcerēsimies - patiesi sāp tad, kad zaudējam tuvu cilvēku”.

Prezidents uzsvēra, ka veselības drošības pasākumus, kas balstās ekspertu ieteikumos, valdība pastāvīgi pielāgojot aktuālajai situācijai, kas esot “racionāli un pareizi”.

“Brīvība ir apzināties nepieciešamo. Mums visiem kopā ir jāmobilizējas, lai noslāpētu šo pandēmijas vilni. Mēs to spējām pavasarī, mēs to spēsim arī tagad,” sabiedrībai sacīja prezidents, “lai izturība, možs gars un laba veselība mums visiem!”