112
2020. gada 24. oktobris, 05:01

Mediķiem nākas saskarties ar agresīviem cilvēkiem. Onkoloģijas centrā apmeklētājs draud ar ieroci

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Palielinoties ar Covid-19 inficēto skaitam, visās lielajās slimnīcās ieviesti apmeklētāju kustības ierobežojumi. Lai pasargātu pacientus un darbiniekus no nejaušas inficēšanas, pie slimnieka var doties tikai viena persona un tikai konkrēti šim nolūkam atvēlētās stundās. Tomēr mediķi tagad spiesti saskarties ar agresīviem apmeklētājiem, Onkoloģijas centrā kāds vīrietis pat draudējis personālam ar pistoli.

Kas jāņem vērā

Apmeklējuma laiks obligāti jāsaskaņo ar ārstējošo ārstu, slimnīcas personāls par to informēs apsardzes dienestu, un tad apmeklējums varēs notikt. Priekšroka ir cilvēkiem, kuru tuvinieks ir smagā vai kritiskā stāvoklī.

No 12. oktobra apmeklētājiem aizliegts arī pienest jebkādus pārtikas produktus. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Ilga Namniece norāda, ka šobrīd slimnīca nodošanai pacientiem pieņem tikai sadzīves priekšmetus, bez kuriem grūti iztikt, piemēram, brilles, telefonus, planšetdatorus un to lādētājus. Slimnīcas apmeklējums pieļaujams tikai sejas maskā.

Pret darbiniekiem pavērš pistoli

Tomēr ir cilvēki, kam šie ierobežojumi raisa neapmierinātību, un slimnīcas personālam arvien biežāk jāpiedzīvo skandāli un jādzird rupjības.

Onkoloģijas centra darbinieki pieredzējuši līdz šim nebijušu gadījumu, kad kāds agresīvs vīrietis, kuru neielaida slimnīcā, turpat klientu apkalpošanas centrā izvilka no kabatas ieroci un sāka ar to draudēt personālam. Par laimi, turpat blakus bija apsardzes darbinieks, kurš vīrieti savaldīja – izsaukta policija, un agresoru gaida administratīvs sods.

Noskaidrojies, ka ierocis bijis gāzes pistole, taču, trāpot no tuva attāluma sejā, arī ar to iespējams radīt visai smagu ievainojumu. Regulāri skandāli ir arī Infektoloģijas centrā.

Turpina operēt un izmeklēt

Kaut arī daudzi mediķi šobrīd ir uz izdegšanas robežas, slimnīcās turpinās ikdienas darbs un notiek operācijas. Tikai pēc RAKUS statistikas redzams, ka oktobra trešās nedēļas laikā veikts gandrīz 270 plānotu un neplānotu operāciju, kopējais uzņemto pacientu skaits pārsniedz tūkstoti. Pacientiem veikti aptuveni 5000 dažādu izmeklējumu un manipulāciju, ieskaitot ērču noņemšanu.

Namniece aicina apmeklētājus būt iecietīgākiem un saprast, ka ieviestie drošības līdzekļi nav tikai slimnīcas iegriba: “Ja Covid-19 dēļ karantīna būtu jāievieš kaut vienā no Rīgas lielajām universitātes klīniskajām slimnīcām, sekas var būt ļoti bēdīgas.” Tikko situācija atkal ļaus, ierobežojumus atcels.

Tēmas