foto: LETA
Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, Lāčplēša dienā Ogrē plāno rīkot lāpu gājienu
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.
Sabiedrība
2020. gada 22. oktobris, 17:49

Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, Lāčplēša dienā Ogrē plāno rīkot lāpu gājienu

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz sarežģītajiem apstākļiem, kas radušies saistībā ar Covid-19 izplatību, plānots, ka Lāčplēša dienā Ogrē notiks tradicionālais lāpu gājiens no Strēlnieku piemiņas zīmes Daugavas krastā uz Brāļu kapiem, liecina Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egila Helmaņa (NA) paziņojums pašvaldības mājaslapā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Domes priekšsēdētāja paziņojumā uzsvērts, ka gājiens tiks organizēts, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus.

Ikviens, kurš plāno doties lāpu gājienā, tiek aicināts līdz šī gada 9.novembrim pieteikties, aizpildot anketu "ej.uz/lapugajiensOgre". Pieteikties varot arī Ogres novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā, vai Apmeklētāju pieņemšanas centrā.

Lai stiprinātu spēka, kopības un patriotisma sajūtu, līdztekus lāpu gājienam Brīvības ielas gājēju posmā starp abiem skvēriem Lāčplēša dienā degs lāpas un ugunskuri, vedinot cilvēkus uz pārdomām par latviešu tautas līkloču ceļiem uz savu valsti, savu Latviju, minēts Ogres mēra paziņojumā.

Tāpat uzsvērts, ka Ogre ir patriotiska pilsēta, un tāda tā būs arī 11.novembrī - uz domes ēkas fasādes tiks demonstrēta dokumentālā īsfilma "1916. Ogre. Strēlnieki. Daugava".

Helmanis norāda, ka lāpu gājiena laikā pasākuma apmeklētāji apstāsies pie Latvijas monumentālā karoga, kur būs iespēja satikt filmas veidotājus un uzklausīt viņu stāstu par filmas tapšanas gaitu, uzzināto un piedzīvoto darba procesā.

Pirmais pasaules karš tiešā veidā skāra Latvijas teritoriju, un par vienu no frontes līnijām kļuva Daugava, uzsvērts Helmaņa paziņojumā. Daugavas labo krastu pie Ogres un Ikšķiles aizstāvēja 2. Rīgas latviešu strēlnieku pulks. Pēc viņa paustā, īsfilmas sižeta kodolu veido pulka izlūku uzbrukums un Daugavas forsēšana 1916.gadā.

"Latviešu strēlnieki izkaroja neskaitāmas kaujas, ar savu varonību kļuva leģendāri, tomēr dažādu apstākļu sakritība neļāva gūt uzvaru šajā kaujā. Taču strēlnieku cīņas spars deva tautai ticību un spēku ceļā uz savu valsti, brīvu Latviju," minēts paziņojumā.

Helmanis norādījis, ka Covid-19 "nevar aizēnot mūsu strēlnieku un karavīru varoņdarbus, viņu stipro gribu, cīņas sparu un mīlestību pret savu zemi". "Jebkuros apstākļos mēs varam pateikt paldies kritušajiem brīvības cīnītājiem par drosmi un spītu, kas ļauj mums šobrīd dzīvot brīvā valstī," uzskata Ogres mērs.

Tāpēc viņš aicina būt kopā domās un stiprināt patriotisko garu katrs savā ģimenes lokā. "Pastāstīsim saviem bērniem, mazbērniem par to, kas piedzīvots, lai Latvija stabili stāvētu uz savām kājām. Lai šī drosme un apņēmība vijas cauri paaudžu paaudzēm un iedvesmo arī jaunāko paaudzi!" paudis Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka gan Lāčplēša dienu 11.novembrī, gan Latvijas Republikas Proklamēšanas dienu 18.novembrī šogad Rīgā atzīmēs bez ierastajiem masu pasākumiem, tostarp bez tradicionālā svētku salūta, aģentūru LETA informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļa.

Tajā pašā laikā pašvaldība meklē citus risinājumus, lai svētku svinīgā un patriotiskā sajūta pilsētā saglabātos.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu rīkošanā iesaistītajām valsts un pašvaldības institūcijām apspriežot, kā organizējami gaidāmie svētki, lai ievērotu jau šobrīd noteiktās, un iespējams, arī novembrī aktualizētās nepieciešamās sociālās distancēšanās prasības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ievērojot epidemioloģisko drošību, valsts svētkos šogad nebūs ierastie, tradicionāli kupli apmeklētie pasākumi, tādi kā uguņošanas priekšnesums 11.novembra krastmalā un svētku svinības pie Brīvības pieminekļa.

Šobrīd svētku programmā iekļauto koncertu un pasākumu norise tiekot pārplānota, lai tos varētu apmeklēt noteiktais apmeklētāju skaits un tie notiktu saskaņā ar epidemioloģiskajām prasībām. Ir plānots palielināt iecerēto svētku koncertu skaitu un iedzīvotājiem piedāvāt vairākus koncertu norises laikus.

Līdztekus valsts svētku atzīmēšanai, notiks arī gaismas ikgadējais festivāls "Staro Rīga", tomēr arī fesivāla norise tiks transformēta atbilstoši tajā brīdī valstī spēkā esošajiem normatīviem saistībā ar Covid - 19 izplatības ierobežošanu.