foto: Lauris Nagliņš/LETA
Satversmes tiesas tiesneša amatam bīda "Viņķeļu klanam" tuvu stāvošo advokāti Nikuļcevu
„Apvienība/Par!” Satversmes tiesas amatam virza advokāti Inesi Nikuļcevu, kura ir cieši saistīta ar politikā labi pazīstamo Viņķeļu dzimtu.
Politika
2020. gada 13. oktobris, 06:58

Satversmes tiesas tiesneša amatam bīda "Viņķeļu klanam" tuvu stāvošo advokāti Nikuļcevu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saeimai šonedēļ jālemj par jauna Satversmes tiesneša iecelšanu. "Attīstība/Par!" (AP) tam izvirzījusi politikā pazīstamajai Viņķeļu ģimenei tuvu stāvošo advokāti, pašreizējās veselības ministres Ilzes Viņķeles bijušā vīra Jura Viņķeļa brāļa Pētera Viņķeļa bijušo dzīvesbiedri Inesi Nikuļcevu.

AP/P valdes loceklim Pēterim Viņķelim ar Nikuļcevu ir kopīgs dēls – Kristaps, liecina ieraksts valsts amatpersonu deklarācijā. Jautāta, vai ģimeniskās saites neietekmēs viņas darbību Satversmes tiesā, Nikuļceva atbildēja noliedzoši un uzsvēra, ka viņai ar Pēteri Viņķeli ģimenisko attiecību vairs nav.

Jāteic, ka visiem minētajiem Viņķeļu pieaugušajiem pārstāvjiem ir pieredze ne tikai politikā, bet arī iegūta izglītība kādā no medicīnas jomām, un viņi darbojušies veselības aizsardzības sistēmā. Piemēram, Nikuļceva pirmo augstāko izglītību ieguva Maskavas Medicīnas institūtā, kur apguva ārsta-biofiziķa profesiju. Laikā, kad viņas bērna tēva brālis Juris Viņķelis bija veselības valsts ministrs, Nikuļceva strādāja Labklājības ministrijā par Ārstniecības departamenta nodaļas vadītāju.

Vienlaikus atbalstu Nikuļcevai paudusi arī opozīcijas partija "Saskaņa", jo viņa tai šī gada maijā kā advokāte palīdzējusi uzvarēt Satversmes tiesā, kur pārstāvēja 30 "Saskaņas" deputātu intereses, protestējot pret Augstskolas likuma jauno normu, kas noteica, ka turpmāk Latvijas augstākajās mācību iestādēs izglītībai jānotiek valsts valodā. Beigās panāca uzvaru, jo konsticionālā tiesa lēma, kā šī norma neattiecas uz privātajām augstskolām.

Nikuļceva savulaik beigusi II Maskavas Medicīnas institūtu, iegūstot ārsta-biofiziķa kvalifikāciju, bet šī gadsimta sākumā Latvijas Universitātē viņa izmācījās par juristi. Viņas darba karjerā ir sekretāres un vicekonsules amats Latvijas vēstniecībā Maskavā, darbs Labklājības ministrijas Ārstniecības departamentā, Satversmes tiesas tiesneša palīdzes pienākumi, Satiksmes biroja Juridiskās daļas vadītājas amats.

Šobrīd viņa ir "Eiropas tiesību biroja" zvērināta advokāte, kas specializējas konsticionālajās tiesībās. Viņa kā advokāte Satversmes tiesā ir pārstāvējusi vairāk nekā 30 iesniedzējus, un desmit gadījumos tiesa ir pilnībā vai daļēji atzinusi apstrīdētās tiesību normas par neatbilstošām Satversmei.

Tagad Satversmes tiesas tiesneša amats kļuvis vakants saistībā ar līdzšinējās tiesas priekšsēdētājas Inetas Ziemeles iecelšanu Eiropas Savienības Tiesas tiesneses amatā. Bez Nikuļcevas uz to pretendē vēl četri kandidāti - 13. Saeimas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere (izvirzījusi "Jaunā vienotība"), jurists, bijušais Saeimas deputāts Ringolds Balodis (Nacionālā apvienība), Rīgas Juridiskās augstskolas lektore, docente Inese Druviete (KPV LV) un kādreizējais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (Zaļo un zemnieku savienība).