foto: LETA
Par Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu ievēlēts ķīmiķis Ivars Kalviņš
Ivars Kalviņš.
Sabiedrība
2020. gada 8. oktobris, 18:36

Par Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu ievēlēts ķīmiķis Ivars Kalviņš

Jauns.lv / LETA

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) ārkārtas pilnsapulcē ar 136 balsīm no 186 par tās prezidentu ievēlēts ķīmiķis Ivars Kalviņš, informēja LZA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc LZA sniegtās informācijas, pirms viņš tika ievēlēts par LZA prezidentu, Kalviņš solīja veikt trīs izmaiņas, lai sabiedrības acīs vairāk asociētos ar modernu un mūsdienīgu zinātnes izcilības centru - stiprināt saikni ar uzņēmēju organizācijām, plašāk iesaistīt gados jaunos akadēmijas locekļus LZA struktūru darbībā, kā arī mainīt akadēmijas Senāta darbības akcentus no pārsvarā iekšējo jautājumu apspriešanas uz kritisko ārējās sadarbības virzienu identifikācijas, uzdevumu izvirzīšanas un to izpildes organizēšanu, ieskaitot viedokļa veidošanas un lobēšanas pasākumus ar politiķu un augstāko ierēdņu līdzdalību.

Kalviņš sola stiprināt saikni ar uzņēmēju organizācijām - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju, kā arī ar nozaru profesionālajām organizācijām, iesaistot to pārstāvjus proaktīvu ieteikumu gatavošanā normatīvo aktu izmaiņām vai to izstrādē, tai skaitā par izglītības, zinātnes, inovācijas un ekonomikas attīstību, virzieniem un finansēšanas modeļiem.

Viņaprāt, apsverams būtu arī jautājums par plašāku sekmīgo inovatīvo uzņēmēju piesaisti LZA goda locekļu statusā. 

Kalviņš norādīja, ka vēlas panākt LZA darbības aktivizēšanu, ietekmes pieaugumu un finansējuma piesaisti inovāciju veicināšanai.

Kalviņš ir dzimis 1947.gada 2.jūnijā Rīgā. Mācījies Ogres 1.vidusskolā, absolvējis Latvijas Valsts universitātes Ķīmijas fakultāti, un ķīmijas zinātņu kandidāta grādu ieguvis 1976.gadā, bet 1988.gadā aizstāvējis ķīmijas zinātņu doktora grādu, kas 1991.gadā nostrificēts par Dr.habil.chem. grādu.

Viņš ir profesors un LZA īstenais loceklis, Ukrainas Medicīnas un stomatoloģijas akadēmijas goda loceklis, Rīgas Tehniskās universitātes Goda doktors un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas īstenais loceklis. Tāpat Kalviņš jau 50 gadus strādājot Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, kur no jaunākā zinātniskā līdzstrādnieka izaudzis par direktoru.

Kalviņš esot vairāk nekā 250 izgudrojumu autors, piecu grāmatu autors, vairāk nekā 450 zinātnisku rakstu un vairāk nekā 200 starptautisku konferenču referātu tēžu autors. LZA uzsvēra, ka Kalviņš ir viens no reģistrēto medikamentu mildronāta, leakadīna, belinostata, kapikora, kā arī viens no vairāku klīnisko pētījumu fāzē atrodošos topošo medikamentu autoriem.

Par zinātniskajiem sasniegumiem un inovācijām ieguvis vairāk nekā 25 apbalvojumus, tai skaitā saņēmis LZA Lielo medaļu, Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas Zelta medaļu, Gustava Vanaga, Valtera Capa, Cicerona, Ministru kabineta, kā arī Rīgas balvu, Paula Valdena, Hieronīma Grindeļa, Solomona Hillera, Osvalda Šmīdeberga un citas medaļas, ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks un Eiropas Izgudrotāju balvas kandidātu finālists kategorijā "Mūža ieguldījums".

Ķīmiķis esot arī piecas reizes ieguvis LZA gada labāko zinātnes sasniegumu balvas laureāta nosaukumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās