foto: LETA
Gobzema komentāru dēļ Saeimas sēdē izsludina tehnisku pārtraukumu
Saeimas deputâts Aldis Gobzems.
Politika
2020. gada 24. septembris, 17:04

Gobzema komentāru dēļ Saeimas sēdē izsludina tehnisku pārtraukumu

Jauns.lv / LETA

Saeimas deputātam Aldim Gobzemam paužot aizskarošus komentārus par citiem politiķiem, parlamenta sēdē šodien izsludināts piecu minūšu tehniskais pārtraukums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Diskutējot par līdzekļu pārdali, kas skar augstskolu mācībspēku algas un skolēnu brīvpusdienas, Gobzems kāpa Saeimas tribīnē, kritizējot līdzšinējo brīvpusdienu un izglītības kārtību, paužot, ka tās rezultātā bērni vairs nebūšot izglītoti.

"Kad skolēniem noliek saldētās pusdienas pie durvīm, tad jūs uzdodat jautājumu, kas tur izaugs. Un tad jums liksies, ka [deputāts] Sandis Riekstiņš (JKP) ir intelekta gigants un [izglītības un zinātnes ministre Ilga] Šuplinska vispār būs, domāju, Trīszvaigžņu ordeņa kavaliere," stāstīja politiķis.

Gobzemu pārtrauca Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), aicinot viņu neuzbrukt deputātiem personīgi. Viņa aizrādīja Gobzemam, brīdinot, ka, ja viņš atkārtoti paudīs aizskarošus komentārus par citiem deputātiem, viņam tiks atņemts vārds.

"Nepārtrauciet mani, lūdzu, Mūrnieces kundze, visu laiku," lūdza Gobzems. Mūrniece akcentēja, ka sēdes vadītājam ir tiesības pārtraukt runātāju, ja tiek lietoti ar Saeimas cieņu nesavienojami izteicieni.

"Par Saeimas cieņu nesavienojamu rīcību, atņemot brīvpusdienas skolēniem, Latvijas sabiedrībā nav cieņas Saeimai. Vienīgais, ko koalīcija var izdarīt, jūsu partija, Nacionālā apvienība, ir "mahāties" ar lentītēm," turpināja Gobzems.

Tam sekoja Gobzema mikrofona izslēgšana un tehniskā pārtraukuma izsludināšana.

Saeima šodien izskata jautājumu par līdzekļu pārdali, lai nodrošinātu finansējumu augstākās izglītības pedagogu minimālās algas paaugstināšanai. Šim mērķim valdībā iepriekš nolemts novirzīt finansējumu 383 777 eiro apmērā no ieekonomētajiem līdzekļiem, kas bija paredzēti sākumskolas skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanai, norādīts valdības rīkojumā.

Līdzekļu ekonomija, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas  paustā, ir izveidojusies saistībā ar izglītojamo skaita samazinājumu uz 2019.gada 1.septembri, kā arī ņemot vērā, ka 2020.gada budžeta sagatavošanas procesā tika pieņemts lēmums no 2020.gada 1.janvāra brīvpusdienas no valsts budžeta finansēt 50% apmērā iepriekšējo 100% vietā.

No šī gada 1.septembra zemākā mēneša darba algas likme profesoram ir 1569 eiro, asociētajam profesoram 1256 eiro, docentam 1005 eiro, bet lektoram 805 eiro un asistentam 641 eiro. Vienlaikus algas likmes tiks paaugstinātas arī citiem augstskolu un koledžu darbiniekiem.

Opozīcijas asi kritizēja brīvpusdienām paredzēto līdzekļu pārdalīšanu citiem mērķiem, atgādinot, ka opozīcija ārkārtējās situācijas laikā aktīvi cīnījās par brīvpusdienu nodrošināšanu bērniem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās