foto: LETA
Pagaidām jauns ST tiesneša amata kandidāts esot padomā vien JKP
Satversmes tiesas sēžu zāle.
Politika
2020. gada 21. septembris, 21:59

Pagaidām jauns ST tiesneša amata kandidāts esot padomā vien JKP

Jauns.lv / LETA

Pagaidām jauns Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidāts esot padomā tikai Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), taču personas vārds pagaidām netiek atklāts.

Koalīcijā pārstāvētās partijas arī pagājušajā nedēļā kūtri komentēja iespējamos kandidātus vakantajam ST tiesneša amatam.

Deputāte Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK) pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem žurnālistiem sacīja, ka Nacionālā apvienība ir informēta par šo jautājumu, taču tas aizvien neesot apspriests. Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka šis jautājums "Jaunās vienotības" sanāksmēs neesot skatīts.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) sacīja, ka pēc ST priekšsēdētājas Ivetas Ziemeles uzklausīšanas politiskais spēks nav īstenojis minētā jautājuma apspriedi, taču viņš ir pārliecināts, ka Saeimai izdosies atrast un vienoties par kvalificētu kandidātu.

"Latvijā ir kvalificēti juristi, kas varētu pildīt šo pienākumu," piebilda Pūce.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka viņam kā ministram šis ir viens no prioritārajiem jautājumiem.

"Esam domājuši par kandidātiem iekšēji frakcijā. Esam klausījušies, vai koalīcijas partneri viedokli izteikuši. Tā kā nebija vēl koalīcijas sarunas, negribu tiešajā ēterā preses konferencē atklāt mūsu iekšējās sarunas," pauda politiķis, liekot noprast, ka JKP minētā amata kandidāts jau ir padomā.

Bordāns arī atzina, ka Latvijā ir vairāki potenciālie šī amata kandidāti, solot jau tuvākajā laikā par to runāt ar koalīcijas partneriem.

Partijas "KPV LV" līderis Atis Zakatistovs izteica cerību, ka Saeima šo jautājumu risinās, raugoties uz personas kompetencēm, vairoties no šī temata padarīšanu par politisku jautājumu.

Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (JV) apsvērtu iespēju kandidēt uz ST tiesneses gaidāmo vakanto amatu, ja tiktu tam uzrunāta, aģentūrai LETA apliecināja politiķe. Pašlaik gan nav zināms, vai Lībiņas-Egneres kandidatūra šim amatam tiks apspriesta.

Jau vēstīts, ka Ziemele savu jauno darbu EST sāks pēc tam, kad būs devusi svinīgo zvērestu EST, bet līdz tam viņa turpinās darbu ST. Viņa atzīmēja, ka izskanējušais datums - 7.septembris - ir tiesneša iecelšanas datums, taču darbs tiks sākts tikai pēc zvēresta došanas. Kad tas notiks, vēl neesot zināms.

Tiesas priekšsēdētāja gan uzsvēra, ka Saeimai ir nepieciešams sākt meklēt jaunu ST tiesnesi, lai tiesa nepaliktu sešu tiesnešu sastāvā. "Tiesa tā var strādāt, jo kvorums ir pieci tiesneši, taču lietu apjoms katram tiesnesim pēdējos gados būtiski pieaug," atzīmēja Ziemele.