foto: Inga Koleča, Gustavs Kolečis
Viena diena Kangaru kalnos
Skatu tornis un purva taka jau kļuvis par iemīļotu tūrisma objektu. Šāds skatu tornis ir otrais augstākais Latvijā un ļauj no 33 metru augstuma baudīt Kangaru ezera un Lielkangaru purva ainavu.
Novadu ziņas
2020. gada 14. septembris, 16:26

Viena diena Kangaru kalnos

Aija Cepliša

Jauns.lv

Teika vēsta, ka Kangaru kalnus radījis milzis, citviet teikts, ka vaininieks bijis pats velns. Milzis nesis smiltis uz Rīgu, ar ko pilsētu mūrēt. Ceļš gājis pāri purvam, viņam uznācis miegs, tāpēc uz maisa aizsnaudies. Pa to laiku bērni izgriezuši maisam caurumu. Milzis to nav pamanījis, turpinājis ceļu uz Rīgu, taču smiltis birušas laukā… Tā radušies Kangaru kalni, kurus turpina apvīt teikas un mīti. Tā kā tas bija stratēģiski nozīmīgs ceļš uz Rīgu, tur mituši lielceļa laupītāji un slēpies pat leģendārais Kaupēns.

Mūsdienās Kangaru kalni daudziem vietējiem vairāk asociējas ar to smilšaino, līkumaino un kalnaino ceļa posmu no Ropažiem līdz Suntažiem, kur redzami lieliski dabasskati, piemēram, nostājies ceļa malā un saproti, ka esi vienā augstumā ar egļu galotnēm.

Viena diena Kangaru kalnos

Lielie Kangari ir neparasts dabas objekts – lielākais osu valnis jeb grēda Latvijā, kā arī tāda paša nosaukuma dabas liegums. ...

gallery icon
28

Lielie Kangari ir neparasts dabas objekts – lielākais osu valnis jeb grēda Latvijā, kā arī tāda paša nosaukuma dabas liegums. Tie atrodas Ropažu novadā un Ogres novada Suntažu pagastā 1972,4 ha platībā. Grēdas relatīvais augstums svārstās no 10 līdz pat 27 metriem, absolūtais augstums sasniedz 78 metrus virs jūras līmeņa, bet platums svārstās no 60 līdz 100 metriem. Kopējais vaļņa garums ir aptuveni 26 kilometri, bet pats augstākais posms, ko parasti saprot un apzīmē ar vārdu salikumu Lielie Kangari, ir aptuveni 7 kilometrus garš.

Ko skatīties?

Pagājušā gada nogalē atklātais skatu tornis un purva taka jau kļuvis par iemīļotu tūrisma objektu. Šāds skatu tornis ir otrais augstākais Latvijā un ļauj no 33 metru augstuma baudīt Kangaru ezera un Lielkangaru purva ainavu. Turpat ir nepilnus divus kilometrus gara pastaigu taka ar tiltiņiem un skatu platformu pie ezera. Apmeklētāju izglītošanai visas takas garumā izvietoti informatīvie stendi par veselības vingrinājumiem un apkārtnes dabas liegumā sastopamajiem augiem un dzīvniekiem. Taka būs pieveicama kā bērniem, tā arī vecāka gadagājuma ceļotājiem.

Netālu no skatu torņa Mazās Juglas krastā atrodas Ķoderu pilskalns, saukts arī par Lielā vīra gultu. Tas ir 11.–13. gadsimta koka būvju nocietinājums, kuru apdzīvojuši līvi. Par Lielā vīra gultu Ropažu folkloras materiālos ir ļoti daudz teiku un nostāstu. Viena versija vēsta, ka Lielā vīra gulta ir bijusi Kangaru milža guļamvieta un dzīvesvieta. Pilskalns ar vaļņiem arī tagad atgādina veco laiku gultu ar divām atzveltnēm.

Kā nokļūt?

Kangaru kalni atrodas 40 kilometru attālumā no Rīgas, tos var atrast, braucot  ar automašīnu pa Rīgas–Ērgļu šoseju (P4) līdz stāvlaukumam Lielajos Kangaru kalnos. Savukārt netālu esošie Ropaži atrodas 35 km no Rīgas, Ērgļu šosejas kreisajā pusē.

Vairāk informācijas: www.ropazi.lv

Kur paēst?

Garšīgu un sātīgu maltīti var nobaudīt divās Ropažu ēstuvēs – abas atrodas Ropažu centrā. Krodziņā Vēja ligzda var baudīt dažādu ēdienu klāstu. Turpat pāris simtu metru attālumā ir kafejnīca Pie Jāņa, kur arī pieejama plaša ēdienkarte sātīgām maltītēm.