Rīgā top jauni dievnami – mošeja un mormoņu templis. FOTO
Praktiski Rīgas centrā pāris minūšu gājienā viens no otra top jauni reliģijas centri – mošeja, mormoņu nams un Bībeles institūts. Garāmgājējiem atliek vien minēt, kas jaunajās ēkās atradīsies, jo nekādas izsmeļošas informācijas par būvju īpašniekiem pie celtnēm nav.
Sabiedrība

Rīgā top jauni dievnami - mošeja un mormoņu templis. FOTO

Jauns.lv

Pēc dažiem mēnešiem Latvijas galvaspilsētā atvērsies divi jauni Dieva tempļi. No šaurām telpām daudzdzīvokļu namos uz savām svētnīcām pārcelsies gan musulmaņi, gan mormoņi. Abi dievnami top teju vai līdzās – netālu no Lāčplēša un Avotu ielas krustojuma. Savukārt netālu top arī Latvijas Bībeles centrs.

Rīgā top jauni dievnami – mošeja un mormoņu templi...

Līdz šim gan musulmaņi, gan mormoņi apmēram desmit gadus Rīgā pulcējušies visnotaļ nepiemērotās telpās, kas bija ierīkotas īres namos.

Avotu ielā top jauna mošeja

Avotu ielā 19, posmā starp Aleksandra Čaka un Lāčplēša ielu, ir izbūvēts Islāma kultūras centrs, kurā atradīsies arī mošeja. Būtībā nams, kurš vēl nav nodots ekspluatācijā, praktiski būs lūgšanu nams. Parasts garāmgājējs pat nevar nojaust, ka ar laiku divstāvu baltajā namā pulcēsies Allāha pielūdzēji. Šai ēkai nebūs mošejām pierastā minareta un tā ir ievirzīta pagalma iekšienē, pirms tās ir autostāvvieta. Arī pagaidām neviena uzraksta nav, kas liecinātu, ka ēka Avotu ielā 19 pieder Rīgas musulmaņu kopienai.

Ēka jau sen ir gatava. Informācija Latvijas Islāma kultūras centra mājaslapā liecina, ka arī lūgšanu telpas ir apmēbelētas un izklātas ar tradicionāliem arābu tepiķiem. Savukārt Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka Avotu ielā 19 jau reģistrētas divas musulmaņu draudzes – „Halal” un „Makka”.

Namā musulmaņiem jau būtu bijis jāpulcējas pirms pāris mēnešiem. Bet tas nav noticis tādēļ, ka ēka vēl joprojām nav nodota ekspluatācijā. Rīgas domes būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs teic, ka Rīgas musulmaņi būvuzraugus cenšas apvest ap stūri, lai namam nebūtu jāveic papildus būvekspertīzes. Likums nosaka, ka ēkām, kurās vienlaicīgi var atrasties vismaz 100 cilvēku, jāveic īpašas ekspertīzes, bet galvaspilsētas musulmaņi, lai tās nebūtu jāveic, apgalvo, ka tur atradīsies ne vairāk kā 99 cilvēki. Būvvalde tam negrib ticēt un tāpēc pieprasa šīs ekspertīzes. Būvvaldes pārstāvji pat esot viesojušies Avotu ielā 19 un pārliecinājušies, ka telpās var atrasties vairāk cilvēku, un tā arī visdrīzāk būšot.

Savukārt musulmaņi teic, ka viņu nemaz tik daudz neesot. Islāma kultūras centra preses sekretārs Roberts Klimovičs gan paudis, ka pašreiz mošeja, kura ierīkota daudzstāvu nama Brīvības ielā 104 piebūvē esot par mazu musulmaņu kopienai un tādēļ tai vajadzīgas jaunas telpas. Tāpēc arī 25. septembrī lielo musulmaņu svētku laikā islāmticīgo lūgšana notika nama Brīvības ielā 104 pagalmā.

Musulmaņi pašreizējās mošejas telpas Brīvības ielā 104 pēc nama Avotu ielā nodošanas ekspluatācijā grasās pārdot. Līdzšinējie islāmticīgo kaimiņi esot priecīgi, ka atbrīvošoties no ticīgajiem, jo tie esot apnikuši – viņi radot drūzmēšanos, esot agresīvi, neievērojot sanitārās normas un nemaksājot īri, vēsta LTV7. Piemēram, nama pagrabā turot upurjēru gaļu un tā esot pievilinājusi žurku barus.

Pašreiz Latvijā ir vismaz 10 000 musulmaņu, no kuriem uz piektdienas lūgšanām Rīgas mošejā pulcējas ap 300 ticīgo. Tomēr jāteic, ka islāms nav viendabīgs un tajā, tāpat kā kristietībā, pastāv vairāki novirzieni. Latvijas musulmaņi apvienojušies 17 draudzēs Rīgā, Ventspilī, Daugavpilī un Jēkabpilī.

Nākamgad Rīgā durvis vērs mormoņu baznīca

Savukārt pārsimts metru attālumā no Islāma kultūras centra – Lāčplēša ielā 71 – nākamgad durvis vērs mormoņu jeb Pēdējo dienu Svēto Jēzus Kristus baznīcas templis. Jāteic, ka arī šajā gadījumā garāmgājējiem nav ne mazākās nojausmas, kas par varenu celtni top. Uzraksts uz celtniecības sastatnēm liecina, ka tur būšot Saieta nams, tikai ne vārda par to, kas tad jaunceltnes sienās saies un ko tur varēs sastapt. Uzraksts vēsta, ka lielo namu ar torni būvē pēc organizācijas „COP Latvija” pasūtījuma.

Viens otrs būves izskatā saskata atsauces uz senlatviešu celtnēm, un Kasjauns.lv izteica minējumus, ka tur savu saiešanas namu būvē dievturi. Tomēr tā nav. Tur savu otru baznīcu Latvijā (pirmo 2009. gadā uzslēja Liepājā) būvē mormoņi, kuri sevi dēvē par kristīgo konfesiju, bet tradicionālie kristieši par nekristīgu sektu.

Organizācija „COP Latvija” kā savas darbības mērķus norādījusi „izglītošanās un labdarības veicināšanu, humanitāro, veselības, labklājības, sabiedrisko, ģeneoloģisko, izklaidējošo un kultūras projektu veicināšanu visā Latvijas teritorijā” un tamlīdzīgi. Tāpat nodibinājuma mērķis ir „pārstāvēt, atbalstīt un aizsargāt Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcu”, kas ir „kristīga baznīca” ar vadību Jūtas štatā, Soltleiksitijā.

Ēka – saieta nams līdzināsies tradicionālai baznīcai – tā būs divos stāvos ar daļēji izbūvētu trešo stāvu, divslīpu jumtu un torni virs galvenās ieejas. Namā būs ne tikai plaša sanāksmju zāle, bet arī darbinieku kabineti, pieņemšanas telpas, mācību klases, arhīvs, bibliotēka un tehniskās telpas.

Pašlaik divas mormoņu draudzes Rīgas centrā uz savām sanākšanām pulcējas daudzstāvu īres nama Baznīcas ielā 31 divos dzīvokļos. Kopumā Latvijā ir astoņas mormoņu draudzes – Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un Jelgavā, kuras apvieno ap tūkstoti ticīgo.

Krāslavas ielā top Bībeles centrs

Ne tikai līdz nesanam laikam Latvijai neraksturīgu reliģiju pārstāvji Rīgā būvē savus sanāksmju namus. Arī tradicionālās konfesijas nesnauž.

Tikai pāris minūšu gājienā no jaunceļamā mormoņu tempļa – Krāslavas ielā – rekonstruē savulaik pamestu trīsstāvu ķieģeļu ēku. Uzraksts pie celtniecības laukuma vēsta, ka tur atradīsies Latvijas Bībeles centrs. Šajā gadījuma garāmgājējiem atkal atliek vien minēt, kādas Bībeles centrs tur būs un kas tajā notiks. Tikai tas, ka ēka atrodas līdzās baptistu Pestīšanas templim Lāčplēša ielā 117, ļauj nojaust, ka šis centrs varētu būt piederīgs baptistu konfesijai. Tā arī ir – tur ceļ teoloģiskās izglītības centru, kurā pārsvarā gatavo garīdzniekus un draudžu darbiniekus baptistu draudzēm. Pašlaik Latvijas Bībeles centra galvenā mītne atrodas Mārupes ielā līdzās Āgenskalna baptistu baznīcai.

Musulmaņi nevar pārvākties uz jauno mošeju (LTV7, krievu val.)

Ceļ jauno Latvijas Bībeles centru (angļu val.)

Rīgā top jaunas svētnīcas – musulmaņiem, mormoņiem un baptistiem

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis