Modes dizainers Bude saraudina un apvaino skolnieces. AUDIO no skandalozās lekcijas
Modes dizainers Gints Bude saraudinājis Rīgas Lietuviešu vidusskolas audzēknes, viņas nodēvējot par puvušiem tomātiem, prostitūtām un jūrniekiem. Tā vismaz apgalvo Budes lekcijas klausītāji.
Sabiedrība
2015. gada 1. oktobris, 06:44

Modes dizainers Bude saraudina un apvaino skolnieces. AUDIO no skandalozās lekcijas

Jauns.lv

Modeļu aģentūras īpašnieks un modes dizainers Gints Bude ar savu lekciju saraudinājis Rīgas Lietuviešu vidusskolas meitenes, viņas apvainojot un nolamājot par nestilīgām būtnēm. Notikušo izmeklē gan Valsts izglītības kvalitātes centrs, gan vētīja policija. Skolēnu vecāki draudējuši piekaut ekspertu.

Pats Bude gan sevi par vainīgu neuzskata un sakās esot netaisnīgi apvainots – viņš tikai nolasījis nevainīgu lekciju par skolas formām. Notikušais un arī lekcijas audioieraksts gan liecina par pretējo.

Murgs triju stundu garumā

Gintu Budi uz skolu bija uzaicinājusi skolas vadība, lai viņš audzēkņiem pastāstītu par skolas formas nozīmi un stilīgu ģērbšanos, lai skolēnus pierunātu valkāt skolas formās. Lai pamatskolas pēdējo klašu audzēkņu liktu noklausīties modes dizainera lekciju, viņiem pat tika atceltas mācību stundas un viņi sapulcināti aktu zālē. Atsevišķās klasēs pat tikta atcelti kontroldarbi, kuriem skolēni bija cītīgi gatavojušies. „Šis murgs ilga kādas trīs stundas” Kasjauns.lv teica kāda Lietuviešu vidusskolas audzēkne.

Viss jau būtu labi, ja Bude runātu par skolas formu un aicinātu bērnus gaumīgi ģērbties. Bet viss izvērtās par bērnu apvainošanu, liekot viņiem ķiķināt par klasesbiedriem un rādīt vienam uz otru ar pirkstu. Vairākas skolnieces pieaicinātais modes eksperts noveda līdz asarām.

Viņš pazemoja skolnieces par ģērbšanās manieri, matu sakārtojumu, ķermeņa aprisēm, piemēram, sakat: „Tu domā esi stilīga? Neesi gan…”. Lūk, daži citāti no lekcijas, ko min žurnāls „Kas Jauns”:

* „Man likās, ka tu esi skolotāja, jo šis te puķainais lakats – kas tas ir, es nezinu… Tu mierīgi varētu būt fizikas skolotāja, pēc skolnieces tu neizskaties”.

* „Tikai stulba sieviete ieies jebkurā veikalā un nopirks pirmo kleitu. Ir jābūt savai vērtībai. Ja jūs kādu laiku pašķirstītu modes žurnālu (kioskā maksā vismaz 10 eiro), tad iemācītos neskatīties uz „Zara” vai „Mango” kleitām, ko velk tava mamma. Tad tu ļoti daudzus mēslus nepirktu, nevalkātu un uz tiem pat neskatītos”.

* „Man nav pilnīgi skaidrs, kāpēc divas dāmas šeit ir ar vainagiem, it kā no dziesmu svētkiem, deju svētkiem… Kas tas ir par stulbumu”.

* „Tur arī kaut kāda jaciņa. Nē, tā ir silta, ļoti jauka, bet paskaties: vienai tāda adīta jaciņa, otrai – sporta jaka ar sudraba sirsniņām, trešajai atkal mežģīnes. Bet kopumā pateikt, ka jūs stilīgi izskatāties… (..)Bet es uzreiz varu pateikt – nav stilīgi!”.

Skolnieces nosauc par nestilīgām prostitūtām un sapuvušiem tomātiem

Piemēram, modes eksperts kādu skolnieci novedis līdz asarām, norādot, ka viņai zem baltās blūzes ir melns krūšturis, un šāds nepiedienīgs stils esot prostitūtām.

Pēc lekcijas Bude atļāvies pateikt, ka 17 gadus vecas meitenes izskatās kā sapuvuši tomāti un viņām vairs nav nekādas nākotnes. Viņš arī kādu meiteni melnbalti strīpainā džemperī nosaucis par jūrnieku un norādījis un viņas fizisko stāvokli, atzīmējot, ka viduklis nav izteikts. Šādus un līdzīgus modes dizainerim neglaimojošus pārmetumus izsaka skolēnu vecāki.

Savukārt Lietuviešu vidusskolas direktores vietniece Ilze Mežule uz skolēnu un viņu vecāku iebildumiem un protestiem esot atbildējusi: „Lai pamācās, kā ir īstajā dzīvē, noderēs!”

30. septembrī Lietuviešu vidusskolā esot sasaukta skolēnu sapulce, kurā skolotāja audzēkņiem Budes vārdā esot atvainojušies, ja viņš kādu esot aizvainojis. Te gan jāpiebilst, ka viņš pats gan neuzskata, ka kādu skolasbērnu būtu aizskāris. Vienlaikus arī tika paziņots, ka Bude vairāk uz skolu lasīt lekcijas vairs netiks saukts.

„Tā bija emocionāla vardarbība!”

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga Kasjauns.lv norādīja, ka „lai varētu spriest par izglītības iestādes vadītāja atbildību, sākotnēji ir jāiegūst papildu informācija” un tādēļ dienests ir sazinājies ar Rīgas Lietuviešu vidusskolu, kurai lūdzis iesniegt paskaidrojumus. Tas nozīmē, ka šokējošais gadījums vidusskolā nav palicis bez ievērības un to izvērtēs Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša institūcija.

Tāpat Izglītības kvalitātes valsts dienests Kasjauns.lv norāda: „Organizējot ārpusstundu pasākumus un tikšanās, ir jāizvērtē to lietderīgums, atbilstība valsts izglītības standartiem, skolā īstenotajām izglītības programmām, skolas darbības mērķim un uzdevumiem, kā arī skolēnu vecumam. Lai netraucētu mācību darbu, pasākumi un tikšanās, kas nav tieši saistītas ar mācību stundās apgūstamām tēmām, būtu jāīsteno pēc stundām vai karjeras dienu ietvaros. Tāpat skolas vadībai ir jāizvērtē uz pasākumiem un tikšanos aicināmo cilvēku personība un pārrunām plānotā tēma. Nav pieļaujams, ka uz skolu aicinātās personas teiktais ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem, diskriminē vai aicina uz diskrimināciju bērnus, pārkāpj bērnu tiesības”.

Tomēr viss liecina, ka Lietuviešu vidusskola ir pārkāpusi vispārējās izglītības principus. Atsevišķus izteikumus Budes lekcijā var uztvert kā diskriminējošus un šai uzstāšanai pēc būtības vajadzēja notikt nevis stundu, bet gan pēc stundām vai karjeras dienas ietvaros.

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja, profesore Gunta Ancāne Kasjauns.lv teica „Vienmēr jāskatās uzstāšanās konteksts, mērķis un veids, kā visu pasaka. Pirmajā brīdi izklausās, ka Lietuviešu vidusskolā notikusī Budes lekcija ir milzīgs pārpratums un to var nodēvēt par emocionālo vardarbību”. Ancāne teic, ka nav liegts modes dizainerim ar skolēniem dalīties savos uzskatos un pieredzē, bet tas nav pieļaujams tādā veidā, kā tas izskanējis minētajā gadījumā.

Vecāki Budem draud ar izrēķināšanos

Kāds Lietuviešu vidusskolas audzēknes tēvs sociālajos tīklos ierakstījis: „Kam ir pazīstams/tuva persona Gints Bude? Ja tu, vēl turpināsi vazāties pa skolām un lasīsi lekcijas par tēmu, kurš ir stilīgs un, kurš nav, un saraudināsi piekto sesto klašu skolnieces/skolniekus par to, kas viņām nestilīgs uzvilkts tajā dienā, tu, laimēsi kursu pie plastikas ķirurga”.

Bude stāsta, ka pēc lekcijas Lietuviešu vidusskolā saņēmis vairākus šādus sašutušo vecāku pārmetumus, kas pat esot draudi. Bude žurnālam „Kas Jauns” izteicies: „Man pat nav komentāru… Šķiet, esmu pirmais mākslinieks Latvijā, kam tiek draudēts”.

Modes mākslinieks pauž, ka ir „profesionāls cilvēks, kas bieži tiek aicināts uz skolām, lai bērni izveidotos labi, veselīgi un kārtīgi”, turklāt ir pieredzējis pedagogs darbā ar bērniem, ko apstiprina attiecīgi dokumenti. Viņš pat nepieļauj, ka kādā skolā būtu aizskāris bērnus personīgi. „Skolas administrācijai nav tādas izglītības, lai viņi bērnam aizrādītu par apģērbu. Bet man tāda ir, tāpēc uz skolām – īpaši tām, kurās ir formas un jārunā par lietišķā stila kultūru, – braucu es,” saka Bude.

Bude ir šokēts par vēršanos pret viņu un nolēmis to neatstāt bez vērības un vērsies policijā, kas viņa prasību noraidījusi.

Audio ieraksts no Ginta Budes vieslekcijas

Elmārs Barkāns Foto: Anete Janševica, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” un Ginta Budes privātā arhīva, Evija Trifanova/LETA, Vida Press, publicitātes foto