foto: Edijs Pālens/LETA
Dažādās aptaujas: pirms ārkārtas vēlēšanām sīvākā cīņa starp „Attīstībai/Par!, Progresīvajiem” un „Saskaņu”
Priekšvēlēšanu aptaujas ir atškīrīgas, bet līderos pārliecinoši izvirzās divi spēki - AP/P un "Saskaņa".
Politika
2020. gada 25. augusts, 12:41

Dažādās aptaujas: pirms ārkārtas vēlēšanām sīvākā cīņa starp „Attīstībai/Par!, Progresīvajiem” un „Saskaņu”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Interneta aptauju klubs „Factum” publicējis jaunākos reitingus pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, kas liecina, ka pārliecinoši līderos izvirzījies „Attīstībai/Par!, Progresīvo” (AP/P) saraksts. Savukārt „Latvijas faktu” aptaujā līderpozīcijas ieņem „Saskaņa” un tikai tad seko AP/P, bet apbrīnojami panākumi novērojami Latvijas Krievu savienībai

„Factum” aptaujā aiz AP/P seko „Saskaņa”, „Jaunā vienotība” (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA), „Gods kalpot Rīgai” (GKR), Jaunā konservatīvā partija (JKP), Latvijas Krievu savienība (LKS) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Pārējo politisko spēku iekļūšana Rīgas domē ir mazāk ticama.

AP/P līderi Mārtiņu Staķi par Rīgas mēru vēlas redzēt 21% aptaujāto (reitings, salīdzinot ar jūlija beigām, +4), JV līderi Vilni Ķirsi – 14 % (-8), NA/LRA Eināru Cilinski – 13% (-11), JKP Lindu Ozolu – 7 (-16), ZZS Viktoru Valaini – 8% (-19), GKR Oļegu Burovu – 13% (-24), „KPV LV” Ralfu Nemiro – 8% (-29),  bet „Saskaņas” Konstantīnu Čekuškinu – 4% (-30).

AP/P vēlēšanās atbalstītu 24%, „Saskaņu” – 15%, JV – 14, NA/LRA – 10%, GKR, JKP un LKS – katru pa 8%, bet ZZS – 6%. Pārējās partijas nepārvarētu procentu šķērsli, lai tiktu ievēlētas domē. Tas varētu nozīmēt, ka AP/P iegūtu 15, „Saskaņa” – 10, NA/LRA un GKR – pa sešām, LKS un JKP – pa piecām, bet ZZS četras no 60 Rīgas domnieku vietām.

Bet tas tā vēl nav droši, jo „Latvijas faktu” aptauja uzrāda pavisam citādāku rezultātu, kas līderos izvirza „Saskaņu”. Pēc „Latvijas faktu” aptaujas, no tiem, kas piedalīsies Rīgas domes vēlēšanas, par „Saskaņu” balsotu 10,12%, par AP/P – 9,9%, par JV- 8,8%, par LKS – 6,7%, bet par GKR – 5,5% vēlētāju. Tuvu 5% robežai ar 4,5% pietuvojas arī „Jaunā saskaņa”, ZZS un NA/LRA. Pārējām partijām atbalsts ir zem četriem procentiem. Bet arī šī aptauja neliecina par iespējamo spēku sadalījumu galvaspilsētas domē, jo 43% vēl nav izvēlējušies par ko balsot.

Pēc „Latvijas faktu” datiem par mēra amata kandidāta līderi izvirzās Oļegs Burovs (GKR) – 12%, kam seko Mārtiņš Staķis (AP/P) – 11%, Konstantīns Čekuškins („Saskaņa”), Vilnis Ķirsis (JV), Linda Ozola (JKP) un Viktors Valainis (ZZS) – pa 5%, Ralfs Nemiro (KPV LV) – 4% un Einārs Cilinskis (NA/LRA) – 3%.

foto: Latvijas fakti