foto: LETA
Ļoti nožēlojami, cilvēcīgi dīvaini, raganu medības: ticīgie komentē „Bankas Baltija” eksprezidenta Tāļa Freimaņa kļūšanu par mācītāju
Bijušais "Bankas Baltija" prezidents 2005. gadā saka pēdējo vārdu Rīgas apgabaltiesā. Tagad viņš teiks pirmo vārdu no mācītāja kanceles.
Sabiedrība
2020. gada 20. augusts, 06:38

Ļoti nožēlojami, cilvēcīgi dīvaini, raganu medības: ticīgie komentē „Bankas Baltija” eksprezidenta Tāļa Freimaņa kļūšanu par mācītāju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ticīgie komentē bijušā „Bankas Baltija” prezidenta Tāļa Freimaņa kļūšanu par luterāņu mācītāju. Daži viņam vēl veiksmi un pauž „grēku piedošanu”, bet tikpat daudzi arī izsaka neizpratni par Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) nodomu pilntiesīga mācītāja amatā ordinēt cilvēku, kurš vainojams pie daudzu „Bankas Baltija” noguldītāju finansiālā kraha pirms 25 gadiem.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 14. augustā, svētā Meinarda dienā, LELB arhibīskaps Jānis Vanags mācītāja amata krustu pasniedza Freimanim, kurš savulaik nopelnīja piecarpus gadu ilgu cietumsodu ar mantas konfiskāciju par mahinācijām „Bankas Baltija” sakarā. Daļa ticīgo uzskata, ka cilvēks ar tādu reputāciju diez vai tagad varētu mācīt citiem dzīvot. LELB „Facebook” kontā komandētāji pauž brīžiem visai skarbu viedokli:

Vanda Bērziņa: „Jā, varbūt cilvēcīgi mazliet ir dīvaini. Bet Tālis Freimanis samaksājis savu sodu ne tikai ar cietumu, bet arī augstāko cenu - zaudējot savu bērnu. Netaisīsim raganu medības, jo Dievam visas lietas ir iespējamas”.

Raimonds Šteinbergs: „Lūdzu, piedod visai Luteriskajai baznīcai viņas nomaldīšanos. Bet, ja paliekam katrs savos darbos, tad jau zini, ko esam pelnījuši. Tādēļ tuvosimies Dievam Kristus izlieto asiņu dēļ, jo tikai tās mūs šķīsta Viņa priekšā. Kristus darbs ir vienīgais kas mums dod patiesu dzīvību, visas pārējās lietas, rituāli un jebkas cits ir tikai cilvēku iedibināta kārtība, tādēļ tie ir nebūtiski. Tomēr mūsu Pestītājs ir uzsvēris Piedošanas nozīmību, tas ir Svētās lūgšanas tekstā. Jo, ja tu nepiedod, tad arī Dievs... un tas jau ir pat ļoti nopietni. Tālis ir normāls un sakarīgs arī kā cilvēks”.

Vija Ledina: „Ļoti nožēlojami, ka gados jauniem mācītājiem kalpošana ir jāatstāj un jālūdz kalpošanas iespējas LELBĀL (Ārpuslatvijas baznīcā), un viņu vietā var iecelt tikai 74-gadīgo, ar „izcili īpašiem” nopelniem laicīgajā dzīvē!”

Diskusija par Freimaņa ordināciju izvērtusies arī Latvijas Kristīgās akadēmijas rektores Skaidrītes Gūtmanes, kura apsveica jauno mācītāju ar amata krustu iegūšanu un novēlēja viņam veiksmi, profilā:

Aija Miezīte: „Kāds ļaunums pret viņu sakarā ar „Banku Baltija”. Dusmojas varbūt tie, kuri tur zaudēja naudu. Nezinu, bet man tomēr liekas, ka vienkārši cilvēki, kuri neiet pie Dieva, nesaprot, kā tas maina cilvēku. Nepriecājas, ņirgājas, saskata viņa darbībā tikai vēlmi „uzvārīties” uz baznīcas rēķina. Neredzu jēgu viņiem oponēt”.

foto: Facebook

Skaidrīte Gūtmane: „Nevajag oponēt. Visa Bībele runā par to, ka Dievs pats izvēlas cilvēkus kalpošanai - un visi viņi nāk nevis no debesīm, bet no grēka. Un tie ļaudis, kas ņirgājas, apsmej, cenšas pazemot - arī paši nav labāki - netiklība, meli, aprunāšanas un tā tālāk iet vienā solī ar viņu ikdienu, bet rokas ceļas mest akmeņus... uz cilvēku, kurš izvelējies sekot Kristum”.

Arī Jauns.lv lasītāji pauž savu viedokli par notikumiem LLB.

Evaņģēliste Dace Priede: „Freimanis ir jaunais Pāvils! LELB laikam ļoti trūkst mācītāju”.

Ligita Rozina: „Neskaties manos darbos - klausies manos vārdos!”

Daiga Livdāne: „Grēkus izsūdzēja, bet vai nožēloja?”

Sandis Rinchs: „Baznīcu bizness arī nestāv uz vietas...”

Ainārs: „Man kā luterānim šāds pavērsiens ir bezgala nepatīkams. Ja viņš šādā veidā mēģina izpirkt grēkus, nu nez. Tāda liekulība un divkosība... lai baidās Dieva dusmas”.

Jānis Bluka: „Nonsenss... Kas tāds iespējams tikai Latvijā”.

Bijušais LELB mācītājs Valters Korālis: „Mani un baznīcas ceļi šķīrās pasen. Priekš manis veiksmīgi, jo sekmīgi nu jau sen strādāju savā privātpraksē. Par privātpraksi droši vien kaut kādā veidā var uzskatīt to, ko šobrīd dara Juris Rubenis. Kaut ne vairs mācītājs pēc nosaukuma, toties pēc funkcijām un statusa tautā - noteikti. Un sekmīgi. Arī tuvākie viņa palīgi, kas tur ir un vēl būs.

Bet kas notiek reliģiskajās organizācijās? Viskautkas! Esot pamatīgs kadru trūkums. Vismaz laukos mācītāji raujas pat pa 3-4 draudzēm. Toties siltākās vietas ilgi tukšas nestāv. Vieni mācītāji aiziet, citi uzrodas to vietā. Tas daudz ko pasaka par reliģisku organizāciju kopumā un arī par tautu, cilvēkiem, kas to uztur... Bet nu labi, viens no evaņģēlija autoriem - Matejs arī bija muitnieks (mūsdienu izpratnē - augļotājs, baņķieris)”.

Lai gan pirms pāris gadiem tagad 74 gadus vecais Freimanis izteicies, ka nevēloties kļūt par mācītāju, jo toreiz viņš apmierinājās ar evaņģēlista darbu jaunajā Ģertrūdes baznīcā, kur faktiski varēja darīt to pašu, ko mācītājs, – gan vadīt Bībeles stundas pieaugušajiem un bērniem, gan nepieciešamības gadījumā dievkalpojumus, tagad viņš piekritis staigāt ar mācītāja krustu kaklā.

Bijušais Latvijas PSR vīriešu basketbola izlases spēlētājs un “Bankas Baltijas” prezidents, kuru ekonomika galīgi vairs neinteresējot, reliģijai pievērsās pēc savas vienīgās 1971. gadā dzimušās meitās Žaklīnas traģiskās bojāejas autokatstrofā 1997. gadā. Garīgā ceļa meklējumi viņu aizveda līdz LELB Lutera akadēmijas Teoloģijas nodaļai, kuru 2017. gadā viņš absolvēja. Togad viņu arī iesvētīja par jaunās svētās Ģertrūdes draudzes evaņģēlistu.

LELB ziņo, ka Tālis Freimanis turpinās kalpot Rīgas jaunajā svētās Ģertrūdes draudzē un Rīgas Svētā Gara (Imantas) draudzē. Vienlaikus jauniesvētītais mācītājs ir arī Lutera akadēmijas kapelāns.