foto: LETA
Ģirģens aicina Baltkrievijas uzņēmumus pārcelt darbību uz Latviju
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Politika
2020. gada 18. augusts, 16:31

Ģirģens aicina Baltkrievijas uzņēmumus pārcelt darbību uz Latviju

Jauns.lv / LETA

Baltkrievijā turpinoties represijām, Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aicina kaimiņvalsts uzņēmumus pārcelt darbību uz Latviju, aģentūru LETA informēja ministra padomniece Beata Jonite.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iekšlietu ministrs nosoda represijas un vardarbību, ar kādu patlaban Baltkrievijas varas iestādes vēršas pret savu tautu, kā arī atbalsta Baltkrievijas nāciju cīņā par godīgu un demokrātisku valsti un atklātām vēlēšanām.

Ministrs aicina Baltkrievijas varas iestādes pārtraukt represijas un atļaut atkārtoti organizēt prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiski atzītiem standartiem, nodrošinot opozīcijai vienlīdzīgu piekļuvi visiem valdības kontrolētajiem plašsaziņas līdzekļiem un ļaujot tai piedalīties vēlēšanās uz vien-līdzīgiem noteikumiem.

Simtiem tūkstoši cilvēku piedalās gājienā Minskā

Simtiem tūkstoši opozīcijas atbalstītāju svētdien devušies gājienā Minskā, protestējot pret Aleksandru Lukašenko. Skandējot "Ej prom", protestētāji devās gājienā pa Neatkarības ...

gallery icon
26

Ministram arī nav pieņemams, ka Baltkrievijas augstākās amatpersonas mediju vidē Latviju pozicionē kā Baltkrievijas suverenitāti apdraudošu valsti. "Vienmēr esam Baltkrievu tautu uztvēruši kā draudzīgus kaimiņus un uzticamus sadarbības partnerus," norāda Ģirģens.

Ģirģens atgādina, ka pagājušā gada jūlijā tika apstiprināti iekšlietu ministrijas ierosinātie grozījumi Imigrācijas likumā, kas atviegloja iespēju ārvalstu uzņēmumiem Latvijā iegūt Eiropas Savienības Zilo karti, lai veicinātu augstu kvalificētu speciālistu piesaisti.

Ja situācija Baltkrievijā neuzlabosies un turpināsies vardarbība pret sabiedrību, ministrs vēlas izteikt aicinājumu Baltkrievijas uzņēmumiem, īpaši informācijas tehnoloģiju sektorā, pārcelt savu darbību uz Latviju.

Saskaņā ar pagājušā gada Imigrācijas likuma grozījumiem, ārzemniekam, kura ieceļošanas mērķis ir nodarbinātība, ilgtermiņa vīzu var izsniegt uz laiku, kas nepārsniedz vienu gadu. Ja ārzemnieks pēc vīzas derīguma termiņa beigām vēlas turpināt uzturēties Latvijā, viņš ir tiesīgs, neizceļojot no Latvijas, ilgtermiņa vīzas derīguma termiņa laikā pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju.

Ja uzņēmums attīstīs inovatīvu produktu un ir pieskaitāms pie jaunuzņēmumiem, tad valdes locekļi uzturēšanās atļauju var saņemt uzreiz, pat pirms uzņēmums ir dibināts. Pēc uzturēšanās atļaujas saņemšanas trīs mēnešu laikā ir jāreģistrē uzņēmums un tā valdes locekļi.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās notiek protesti, kas vērsti pret 9.augustā notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, kurus opozīcija uzskata par viltotiem, kā arī pret nežēlīgo vardarbību, kas tikusi vērsta pret protestētājiem.

Baltkrievijā atbrīvo aizturētos protestētājus

Visa uzmanība ceturtdienas vakarā Minskā tika pievērsta pirmstiesas aizturēšanas centram, kur tika atbrīvoti iepriekš aizturētie protestētāji.

gallery icon
32

Latvijas Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina Baltkrievijā organizēt atkārtotas valsts prezidenta vēlēšanas, ļaujot tajās piedalīties opozīcijai uz vienlīdzīgiem noteikumiem.

Protesti Baltkrievijā 2020. gada 14.-15. augustā - šoreiz demonstranti Minskā nav izklīdināti

gallery icon
18
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās