foto: Evija Trifanova/LETA
Pēc koalīcijas vienošanās šogad celt augstskolu pedagogu algas arodbiedrība atceļ plānoto piketu
Pedagogu pikets pie Saeimas nama 2014.gada izskaņā.
Sabiedrība
2020. gada 17. augusts, 20:23

Pēc koalīcijas vienošanās šogad celt augstskolu pedagogu algas arodbiedrība atceļ plānoto piketu

Jauns.lv / LETA

Pēc valdības koalīcijas partiju panāktās vienošanās par finansējuma avotu augstākās izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma palielināšanai no 2020.gada septembra Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atcēlusi otrdien, 18.augustā, ieplānoto piketu, pavēstīja arodorganizācijas sabiedrisko attiecību speciālists Guntis Meisters.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norāda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, publiski pieejamā informācija liecina, ka otrdien valdības sēdē ministri apstiprinās finansējuma piešķiršanu atalgojuma paaugstināšanai augstskolu pedagogiem. Viņa atzīst, ka tā ir pozitīva ziņa, bet saņemta "pēdējā sekundes simtdaļā", piketa priekšvakarā.

"Jā, nauda tiks piešķirta četriem mēnešiem, taču LIZDA noteikti aktīvi sekos līdzi turpmākajai pedagogu atalgojuma kāpinājuma grafika izpildei 2021. un 2022.gadā," uzsver Vanaga.

Organizācijas vadītāja izsaka pateicību LIZDA Padomei, biedriem, Latvijas Ārstu biedrībai, Latvijas Māsu asociācijai, Latvijas Rektoru padomei, Latvijas Koledžu asociācijai, Latvijas Universitāšu asociācijai un Latvijas Brīvo Arodbiedrību savienībai. "Mēs solidarizējāmies, kopā mēs panācām, ka mūs sadzird. Un kopā mēs panāksim, ka arī turpmāk mūs sadzirdēs," pauž Vanaga.

Atbalstu LIZDA prasībai pauda Latvijas Ārstu biedrība, kuri solidāri ar pedagogiem pieprasīja paaugstināt atalgojumu augstskolu pedagogiem, jo daudzi ārsti ir arī pedagogi. Latvijas Māsu asociācija vēstulē norādīja, ka atbalsta LIZDA aktivitātes un pedagogu prasības ievērot tiesiskumu un taisnīgumu atalgojuma palielināšanā visiem pedagogiem, tai skaitā arī augstskolu pedagogiem.

LIZDA saņēmusi atbalsta vēstules arī no Zemkopības ministrijas, Kultūras ministrijas, Saeimas frakcijas "Attīstībai/Par!" un Latvijas Koledžu asociācijas. Rektoru padome paudusi atbalstu LIZDA protesta akcijas rīkošanai, lai iestātos par pedagogu zemākās darba algas likmes paaugstināšanu, ko nosaka spēkā esošie normatīvie akti.

Kā ziņots, valdību veidojošās partijas vienojušās no šī gada 1.septembra celt augstskolu pedagogu algas, šodien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem medijiem atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Esam vienojušies, ka rīt valdības sēdē tiks pieņemts lēmums par augstskolu pedagogu algu paaugstinājumu no šī gada septembra," teica politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns papildināja, ka ir rasti līdzekļi pedagogu algu celšanai gan Izglītības un zinātnes ministrijas, gan arī Veselības ministrijas un Zemkopības ministrijas padotībā esošajām augstskolām.

Partijas "KPV LV" līderis Atis Zakatistovs gan piebilda, ka pagaidām līdzekļi rasti vien šim gadam.

Kā ziņots, no 1.septembra vispārējās izglītības, profesionālās izglītības un interešu izglītības pedagogu zemākā darba algas likme tiek palielināta no 750 eiro līdz 790 eiro par likmi jeb 30 stundu darba nedēļu.

Savukārt pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks augstākajai izglītībai paredz, ka 2020.gada 1.septembrī augstskolās un koledžās zemākās algu likmes pieaugs profesoriem līdz 1569 eiro iepriekšējo 1530 eiro vietā, asociētiem profesoriem līdz 1256 eiro šobrīdējo 1225 eiro vietā, docentiem līdz 1005 eiro tagadējo 980 eiro vietā, lektoriem līdz 805 eiro iepriekšējo 785 eiro un asistentiem līdz 641 eiro esošo 625 eiro vietā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās