foto: Sandris Metuzāls
FOTO. Unikālais Strenču tilts
Tilts pār Gauju pie Strenčiem ir otrs vecākais dzelzsbetona tilts Latvijā.
Novadu ziņas
2020. gada 17. augusts, 15:23

FOTO. Unikālais Strenču tilts

Sandris Metuzāls

Jauns.lv

Tilts pār Gauju Strenčos ir ievērojams divu iemeslu dēļ. Pirmais - tas ir otrs vecākais dzelzsbetona tilts Latvijā. Otrais iemesls - tas, šķiet, ir vienīgais tilts Latvijā, ko sedz triju veidu segumi.

Koks, asfalts un bruģis

Strenču tiltam tikai mazliet pietrūka, lai kļūtu par pašu vecāko dzelzsbetona tiltu Latvijā - vecākais ir Annasmuižas tilts pāri Salacai netālu no Salacgrīvas. To atklāja 1909. gada jūnijā, un tas skaitās vecākais dzelzsbetona tilts visā Baltijā. Strenču tiltu pabeidza vien pāris mēnešus vēlāk…

foto: Sandris Metuzāls
Vienā tilta pusē segums ir no koka, bet otrā no bruģakmeņiem. Pa vidu ir arī neliels posms asfalta.

Tiem laikiem tas bija moderns tilts. Tā platums bija 4,5 metri, un tāds tas bija būvēts ar aprēķinu, lai uz tilta varētu izmainīties divi pretimbraucoši zirgu pajūgi. Mūsdienu automašīnas ir platākas nekā pajūgi, tādēļ tagad braucējiem nākas skatīties, vai kāds no pretējās puses uz tilta jau nav uzbraucis - ja ir, tad jāpagaida.

foto: Sandris Metuzāls
Strenču tilts.

Tilta garums ir nepilni 100 metri. Pāris reizes Strenču tilts ir pamatīgi cietis. Pirmoreiz tas notika Brīvības cīņu laikā, kad tika saspridzināts tilta vidējais posms, Otro reizi - 1929. gada lielajos Gaujas palos, kad straume izskaloja tilta labā krasta uzbērumu un konstrukcijas. To labojot, viena tilta sekcija tika būvēta, izmantojot koku. Rezultātā tilta segums ir veidots no triju veidu materiāliem. Ja braucam no Strenču puses, tad vispirms uzbraucam uz koka seguma, tad seko pāris metri asfalta, bet pašās beigās nāk bruģis. Sēžot mašīnā, ir interesanti salīdzināt skaņu, kāda rodas, braucot pāri visiem šiem segumiem.

foto: Sandris Metuzāls
Strenču pirts - gabaliņš no piecdesmitajiem gadiem.

Pirts un dabas taka

Ko vēl interesantu var redzēt Strenčos? Noteikti ir vērts aizstaigāt līdz Gaujmalai, ko pilsētnieki ir ļoti glīti iekārtojuši. Ja laika ir vairāk, var izstaigāt visu dabas taku, kas stiepjas gar Gauju.

foto: Sandris Metuzāls
Strenču pirts

Pašā Strenču pilsētā ir kāds interesants objekts, ko diez vai vēl kur Latvijā atradīsiet - funkcionējoša Staļina laiku publiskā pirts. Piecdesmito gadu sākumā pēc tipveida projekta veidotas publiskās pirtis uzbūvēja vairākās Latvijas mazpilsētās, taču līdz mūsdienām ir izdzīvojusi vien retā. Un arī izdzīvojušās lielākoties ir pārbūvētas. Savukārt Strenču pirts ir iztikusi bez eiroremonta, un tāpēc saglabājusi veco kolorītu un laikmeta garšu - tur tiešām var sajusties gluži kā ceļojumā ar laika mašīnu. Jāņem tikai vērā, ka atvērta pirts ir reizi nedēļā - sestdienās. Ieejas maksa - divi eiro.