foto: Evija Trifanova/LETA
Bijušais “Bankas Baltija” prezidents Tālis Freimanis kļuvis par mācītāju
Eksbaņķieris Tālis Freimanis kļuvis par luterāņu mācītāju un nu garīgo maizi sniegs kādreizējā Rīgas Lielā pumpja (jaunās Ģertrūdes baznīcas apkārtnes), Rīgas kādreizējo bagāto rātskungu un namnieku muižiņu (Imantas) iedzīvotājiem, kā arī topošajiem luterāņu draudžu darbiniekiem (attēlā Freimanis vēl kā arestētais Augstākajā tiesā).
Sabiedrība
2020. gada 17. augusts, 06:35

Bijušais “Bankas Baltija” prezidents Tālis Freimanis kļuvis par mācītāju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bēdīgi slavenās 1995. gadā krahu cietušās “Bankas Baltija” prezidents Tālis Freimanis, kuram 2007. gadā Augstākā tiesa piesprieda piecarpus gadu ilgu cietumsodu un mantas konfiskāciju, kļuvis par pilntiesīgu luterāņu mācītāju un nu sludinās vienā no lielākajiem Rīgas dievnamiem – jaunajā Ģertrūdes baznīcā.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mācītāja amata krustu Freimanin Rīgas Domā LELB arhibīskaps Jānis Vanags uzlika latviešu kristīgajiem nozīmīgā dienā – 14. augustā, kad tiek atzīmēta svētā Meinarda diena, kas tiek uzskatīta par viena no Latvijas bīskapa Meinarda (1127-1196) nāves dienām. Tieši 14. augusts LELB tiek izvēlēts par jauno garīdznieku ordinācijas (amatā ievešanas) dienu.

Freimanim arhibīskaps pasniedza palīgmācītāja krustu, bet tas nenozīmē, ka viņš kaut kādā ziņā ir “zemākas kārtas” garīdznieks. Viņam, piemēram, ir tiesības gan laulāt, gan iestādīt (pasniegt) Svēto Vakarēdienu. Palīgmācītājs tikai kalpo kāda virsmācītāja uzraudzībā un nākamais solis jau ir “pilntiesīga” jeb patstāvīga mācītāja amata krusta saņemšana.

Lai gan pirms pāris gadiem tagad 74 gadus vecais Freimanis izteicies, ka nevēloties kļūt par mācītāju, jo toreiz viņš apmierinājās ar evaņģēlista darbu jaunajā Ģertrūdes baznīcā, kas, starp citu, padomju okupācijas norieta gados nesa pat arhibīskapa katedrāles (LELB galvenās baznīcas) godu pirms Rīgas Doma atdošanas atpakaļ ticīgajiem, kur faktiski varēja darīt to pašu, ko mācītājs, – gan vadīt Bībeles stundas pieaugušajiem un bērniem, gan nepieciešamības gadījumā dievkalpojumus, tagad viņš piekritis staigāt ar mācītāja krustu kaklā.

Nu eksbaņķieris, kura vadītā banka līdz finansiālam kraham un galīgam izmisumam noveda tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, varēs viņiem sniegt pilnvērtīgu garīgo maizi un mierinājumu.

foto: Evija Trifanova/LETA
Tālis Freimanis pirms pāris gadiem atzinis, ka “Bankas Baltija” darbinieki joprojām jūtas kā “viena liela ģimene”, sevišķi ciešas attiecības viņam esot ar kādreizējās bankas padomes priekšsēdētāju Aleksandru Laventu (pa labi).

Bijušais Latvijas PSR vīriešu basketbola izlases spēlētājs un “Bankas Baltijas” prezidents, kuru ekonomika galīgi vairs neinteresējot, reliģijai pievērsās pēc savas vienīgās 1971. gadā dzimušās meitās Žaklīnas bojāejas autokatstrofā 1997. gadā. Garīgā ceļa meklējumi viņu aizveda līdz LELB Lutera akadēmijas Teoloģijas nodaļai, kuru 2017. gadā absolvēja. Šajā gadā viņu arī iesvētīja par jaunās svētās Ģertrūdes draudzes evaņģēlistu.

Nu savā garīgajā ceļā viņš ir audzis. LELB ziņo, ka Tālis Freimanis turpinās kalpot Rīgas jaunajā svētās Ģertrūdes draudzē, sadarbojoties ar mācītāju Guntaru Dimantu, un Rīgas Svētā Gara (Imantas) draudzē, kurās jau iepriekš kalpoja kā evaņģēlists. Vienlaikus jauniesvētītais mācītājs ir arī Lutera akadēmijas kapelāns, tas nozīmē, ka viņa pārziņā ir topošo LELB mācītāju “garīgā noturība”. Te arī jāuzsver, ka Freimaņa garīgā rosība neaprobežojas tikai ar Rīgu. Piemēram, 30. augustā viņš vadīs kapusvētkus vairākās Kandavas puses kapsētās – Baznīcas, Jaunkandavas. Matkules, Sviluma un Kalnmuižas kapos.

Ar jauno amatu LELB hierarhijā Freimani sociālajos tīklos apsveikusi arī Kristīgās akadēmijas rektore, pareizticīgā Skaidrīte Gūtmane: “Sirsnīgi sveicam Latvijas Kristīgās akadēmijas teoloģijas maģistrantūras studentu Tāli Freimani ar ordināciju par garīdznieku LELB. Ieinteresēts, motivēts, zinošs , domājošs, cilvēks, kas visu cenšas izprast pēc būtības. Citādi jau nemaz nevar būt, jo Tālis ir ekonomikas zinātņu doktors! Sveicam cilvēku ar dzīvu ticību sirdī un prātā!”

Rīgas jaunā svētās Ģertrūdes baznīca novēl: “Sirsnīgi sveicam Tāli Freimani ar ordināciju palīgmācītāja pakāpē, vēlot Dieva svētību un palīdzību turpmākajā kalpošanā!”