foto: Evija Trifanova/LETA
Absurdas baumas: krievus neārstēšot no Covid-19
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks: “Nekad neesmu apgalvojis, ka mēs Latvijā neārstēsim cilvēkus viņu tautības dēļ. Tās ir pilnīgas muļķības.”
Sabiedrība
2020. gada 4. augusts, 06:52

Absurdas baumas: krievus neārstēšot no Covid-19

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Lai kurinātu naidu, noder arī koronavīruss. Latvijas krieviski runājošo iedzīvotāju vidū izplatījušās baumas, ka krievus vairs neārstēs no Covid-19, vēsta nesen sociālajā tīklā Twitter parādījies ieraksts.

“Kaimiņtante, kas ikdienā dzīvo RU info telpā, apgalvo, ka Pabriks solījis no Covid krievus neārstēt. Kāds zina, no kurienes tam aug kājas? Kāds RU laikraksts?” vaicā ieraksta autors.

No kurienes aug kājas

To it kā esot teicis aizsardzības ministrs Artis Pabriks, bet kā informācijas avots uzrādīts promaskaviski noskaņotais interneta portāls Baltnews.

Šajā portālā patiešām bijis publicēts raksts Krievs nav patriots – nacionālisma slimība Latvijā ir briesmīgāka par koronavīrusu. Autore Anna Leitlande apgalvo, ka pirmie divi karantīnas mēneši saliedējuši Latvijas sabiedrību, bet, vīrusam atkāpjoties, valsts galvenās amatpersonas dara visu, lai to sašķeltu, un speciāli jauc nacionālismu ar patriotismu.

Īpaši tas esot saasinājies saistībā ar 9. maiju, un piesaukts Valsts prezidenta Egila Levita teiktais, ka “tiem, kuri Uzvaras dienu svin 9. maijā, nevis 8. maijā, kā to dara visā pasaulē, vajadzētu aizdomāties, vai viņi ir patrioti vai nav”. 

Piesaukts Pabriks

Aizsardzības ministrs Pabriks esot gājis vēl tālāk un savā tvītā ierakstījis, ka šos nepatriotus, kuri būs saslimuši 9. maijā, vispār nevajadzētu ārstēt.

Rakstā ievietotais citāts skan: “Totalitārisma cienītājiem vīruss laikam nepielīp, bet ja arī pielīp, tad varbūt lai viņi neprasa valstij apmaksāt savu ārstēšanos.”

Uzmanīgu dara fakts, ka šajā rakstā ir ievietots arī Saeimas deputāta Edvīna Šnores tvīts par uzņēmuma Tet virtuālo asistentu Aneti, kura ar viņu sākusi runāt krieviski, un šā tvīta ekrānuzņēmums ievietots rakstā. Pie Pabrika tvīta attēla nav, kaut arī tas it kā ir daudz asāks izteikums.

Kas Jauns Avīze izskatīja visus pēdējo trīs mēnešu ierakstus Pabrika Twitter kontā, taču šādu ierakstu neatradām. Ņemot vērā, ka ierakstus var arī izdzēst, lūdzām skaidrojumu pašam ministram.

Pilnīgas muļķības, saka ministrs

Pabriks saka: “Man ir grūti komentēt visus apgalvojumus, ko par mani pauž dažādi Krievijas propagandas kanāli, bet vienu gan zinu skaidri – es nekad neesmu apgalvojis, ka mēs Latvijā neārstēsim cilvēkus viņu tautības dēļ. Tās ir pilnīgas muļķības. Cita lieta, ja man varbūt kādreiz gadījies skarbi izteikties par tiem, kuri tīši pārkāpj Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, bet tas nekādā gadījumā nav bijis saistīts ar viņu tautību.” Arī it kā citētajā tvītā nav pieminēta tautība, bet ir runa tikai par totalitārisma atbalstītājiem.

Minētajā portālā ir rubrika Latvijas krievi, kur atrodams daudz šāda satura rakstu, bet fakts, ka te pārsvarā izmantotas fotogrāfijas no Krievijas finansētā ziņu portāla Sputņik, liecina par ciešu sadarbību. Raksta beigās gan ievietota piebilde, ka “autora viedoklis var nesakrist ar redakcijas viedokli”.

Kas Jauns Avīze secina – neviena no augstākajām Latvijas amatpersonām nav izteikusi aicinājumu atteikt krieviem medicīnisko palīdzību, un tas ir kārtējais mēģinājums izraisīt nepamatotu satraukumu daļā sabiedrības un noskaņot pret Latvijas valsti.

„Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem”. “Par "Viņi melo - Pieķerts melos!" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi""