Atklāts robežas stabiņš Santjago ceļa sākumam Latvijā

gallery icon
8
Sabiedrība
2020. gada 3. augusts, 04:55

FOTO: atklāj robežas stabiņu Santjago ceļa sākumam Latvijā

Jauns.lv

Svētdien, 2. augustā, Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācija kopā ar ciemiņiem no Lietuvas ( Camino Lituano) un Igaunijas ( Eesti Jaakobitee), kas ir Santjago ceļa veidotāji savās valstīs, atklāja robežas pārejas punktu Valka/ Valga ar simbolisku stabiņa ierakšanu Valkā un keramikas simbola izvietošanu pie baznīcas sienas Valgā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No Valkas līdz Santjago de Kompostela Spānijā ir 4600 kilometru garš ceļš, kas mērojams aptuveni 6 mēnešu laikā. Latvijas karti šķērso 17 etapi  320 kilometru garumā. 

Zemgales etapi no rīgas līdz Žagarei ir pilnībā izveidoti , un tos jau ik dienu mēro svētceļnieki no Latvijas un kaimiņu zemēm.

Vidzemes etapi ir tapšanas stadijā, pie kuriem tiek strādāts, lai svētceļnieki tos jau nākamajā gadā varētu apzināt, nakšņojot ekonomiskās naktsmājās.

Dievkalpojumu Valgas Sv. Jāņa baznīcā vadīja Harglas mācītājs Vallo Ehasalu, kurš īsā laika periodā ir apguvis latviešu valodu, tāpēc sludināja divās valodās.

Svētku pasākums noritēja Valkā Putras kalnā, kur vēlējumus teica Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. Doma par Santjago ceļa izveidi Latvijā arī viņu bija uzrunājusi, atrodoties Portugālē, kur kādas vietas nosaukums atgādinājis Valkas pilsētu.

Valkas, Lugažu un Vijciema draudžu mācītājs un kapelāns Strenču slimnicā Andris Reiters pateicās savai draudzei par atbalstu, palīdzību un iesaistīšanos brīvprātīgā darbā ceļa veidošanā, un salīdzināja svētceļojumu ar retrītu, kā atgriešanos pie sevis un pašizziņas procesa meklējumus.

Sv. Jāzepa klostera Betānijas dominikāņu māsa Diāna pateicās Camino Latvia, ka dota svētceļniekiem iespēja nakšņot klosterī, tā parādot, ka baznīca ir ļoti dažāda un atvērta cilvēkiem. Dominikāņu māsas ar prieku uzņemot svētceļniekus, dodot tiem nakstmājas un iespēju izbaudīt mieru un klusumu.

Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācijas dalībniece un vairāku grāmatu autore par Santjago ceļu pasaulē Zaiga Ābele apvienojot daudzu iepriekšējo runātāju teikto, lika atcerēties, ka 2. augustā tiek svinēta svētku diena. Ja 1920. gadā Valka tika pārdalīta, tad pēc 100 gadiem Sv. Jēkaba ceļš Valgu un Valku atkal savieno.

Vēlējumus un runas teica Valgas un Valkas tūrisma informācijas centru pārstāvji, Camino Latvia krustvecāki Ivars Jēkabsons no Ādažu un Carnikavas draudzes, Vallo Ehasalu no Harglas draudzes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās