foto: Gatis Dieziņš/LETA
Aglonas pašvaldība Dievmātes svētkos “slēdz” novadu: nevarēs ne iepirkties, ne atpūsties
30. jūlijā izdots rīkojums, kas nosaka, ka 14. un 15. augustā Aglonas novadā aizliegta āra tirdzniecība un cilvēkiem netiks izsniegts aktīvās atpūtas inventārs, lai pasargātu katoļu dievlūdzējus no inficēšanās ar koronavīrusu.
Sabiedrība
2020. gada 1. augusts, 04:34

Aglonas pašvaldība Dievmātes svētkos “slēdz” novadu: nevarēs ne iepirkties, ne atpūsties

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Katru gadu 15. augstā uz Aglonas baziliku plūda desmitiem tūkstošu ticīgo, lai piedalītos Latvijas katoļu vienos no galvenajiem svētkiem – atzīmētu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanu. Tiem gatavojas arī uzņēmēji, kas ap baziliku ierīkoja desmitiem āra ēstuvju un tirgotavu. Šoreiz nekā tāda nebūs! Līdz vakardienai valsts un baznīcas pārstāvji tikai brīdināja, ka tā būs, bet nu stājies spēkā oficiāls rīkojums.

Jau pirms mēneša gan laicīgās, gan garīgās varas pārstāvji teica, ka dievlūdzēju skaits Aglonas bazilikas teritorijā Covid-19 pandēmijas dēļ nedrīkstēs pārsniegt trīs tūkstošus, bet, lai nokļūtu izredzēto skaitā, vajadzēs sarūpēt īpašus ielūgumus. Ticīgajiem nebūs pieejami nekādi pakalpojumi – ne ēdināšana, ne dzirdināšana, būs arī ierobežots apmešanās jeb nakšņošanas vietu skaits. Visu pastiprināti uzraudzīs zemessargi un policija. Tādēļ svētceļojumos šogad neviens netika aicināts.

Līdz šim gan neviens oficiāls valsts vai pašvaldības varas dokuments par ierobežojošajiem pasākumiem Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos nebija izdots, bet nu tāds ir tapis. Ceturtdien, 30. jūlijā, Aglonas novada dome izdeva rīkojumu Nr. 2.-1.2/27 “Par darbību Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku laikā”, kas nosaka, ka vietvara 14. un 15. augustā neizsniegs nekāda veida tirdzniecības atļaujas, kā arī pārtrauks pašvaldības tūrisma inventāra (katamarāni, ūdens velosipēdi, sup dēļi, velosipēdi) izsniegšanu.

Jāteic, ka šīs rīkojums ierobežos ne tikai ticīgos, bet arī “parastos mirstīgos”, kuri, piemēram, 15. augustā, gribēja izbaudīt ūdenspriekus Cirīša ezera pludmalē. Jāpiebilst, ka Aglonas pašvaldība pilngadīgajiem atpūtniekiem uz ierobežotu laiku bez maksas izsniedz sup dēļus, ūdens veleosipēdus, katamarānus un velosipēdus. Pirms tam gan jāuzrāda dokuments un jāparaksta pieņemšanas–nodošanas akts.

Tā kā augusta vidū labāk uz Aglonu nedoties. To labāk darīt nedēļu iepriekš – 8. augustā, kad notiks Aglonas novada svētki un tik strikti ierobežojumi nevaldīs. Svētki iesāksies pusvienpadsmitos no rīta un ilgs līdz pusnaktij. Vispirms būs pasākumi bērniem, tad koncerti un zaļumballe, kas noslēgsies ar uguns šovu. Visi pasākumi noritēs brīvdabas estrādē, kur nebūs aizliegta tirdzniecība (vismaz cukurvate reklāmās tiek solīta).

Latvijas katoļu Baznīcas informācijas centrs ziņo: “Lai šogad piedalītos svētku dievkalpojumos 14. augustā un 15. augustā, varēs saņemt ieejas kartes savā katoļu draudzē pie prāvesta: uz Svēto Misi 14. augustā pulksten 19.00, Krustaceļu un Svēto Misi 23.10 (varēs piedalīties līdz 3000 ticīgo); uz Svēto Misi 15. augustā 12.00 (varēs piedalīties līdz 3000 ticīgo).

Attiecībā uz citiem dievkalpojumiem iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, tomēr tajos atļautais cilvēku skaits būs ne vairāk kā 400 cilvēki (izņemot 13. augustu, kur drīkstēs piedalīties līdz 500 ticīgo), ieskaitot garīgo un kalpojošo personālu un atbildīgos dienestus.

Informējam, ka sasniedzot atļauto apmeklētāju skaitu citi apmeklētāji netiks ielaisti. Apmeklētāju uzturēšanās Sakrālajā laukumā tiks nodrošināta sadalītos sektoros, kuros personu skaits nepārsniegs 250 cilvēkus.

Iepriekšēja naktsmītņu pieteikšana ir obligāta, ņemot vērā, ka šogad, lai ievērotu epidemioloģiskos drošības pasākumus, naktsmītnes tiks nodrošinātas ne vairāk kā 500 ticīgajiem (Aglonas ģimnāzijā – red.). Ticīgos, kas Aglonā vēlēsies palikt pa nakti, aicinām sazināties ar Aglonas bazilikas draudzi.

Vēršam uzmanību, ka šogad Aglonas bazilikas teritorijā netiks veikta tirdzniecība un netiks piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi, kā tas noticis iepriekš (dzeramo ūdeni varēs iegūt no Svētavota – red.)”.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā

gallery icon
7

Tieslietu ministrijas Valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina norādījusi: “Ir jārēķinās ar to, ka, ja mēs konstatēsim kaut vienu slimnieku, kam būs pozitīvs Covid-19 tests, pasākums tiks pārtraukts un svētki klātienē nevarēs notikt. Un tad svētki noritēs attālināti”.

Aglonas bazilikas mājaslapā ievietotā informācija noslēdzas ar vārdiem: “Lai Aglonas Dievmāte ņem mūs visus savā patvērumā šajā sarežģītajā laikā!”