foto: Zane Bitere/LETA
Klementjevs secina, ka ST spriedums ir "dzeltenā kartīte" Petravičai
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un parlamenta Prezidija loceklis Andrejs Klementjevs.
Politika
2020. gada 26. jūnijs, 12:10

Klementjevs secina, ka ST spriedums ir "dzeltenā kartīte" Petravičai

Jauns.lv / LETA

Satversmes tiesas (ST) spriedums par garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa neatbilstību Satversmei ir "dzeltenā kartīte" labklājības ministrei Ramonai Petravičai (KPV LV), uzskata Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un parlamenta Prezidija loceklis Andrejs Klementjevs (S).

Klementjevs pauda viedokli, ka ST spriedums pēc savas būtības neesot par GMI - tas esot spriedums Labklājības ministrijai (LM), kas kopš 2019.gada janvāra nav mēģinājusi uzlabot sociālo likumdošanu, lai pārtrauktu nabadzības līknes pieaugumu.

Deputāts piekrita ST kritikai par to, ka Latvijā nav metodikas tam, kā nosakāma trūcīga persona. "Mēs uztraucamies par to, ka ir trūcīgi cilvēki, bet pēdējos 18 mēnešos LM nerealizēja plānu, kā samazināt trūcīgo cilvēku skaitu," teica politiķis.

Politiķis pārmeta, ka LM un Petraviča nepierādīja valdībai, ka Latvijā vajadzētu paaugstināt minimālā ienākuma līmeņa bāzi, neskatoties uz to, ka pērnā gada budžetam esot bijušas šādas iespējas.

"Tas ir reāls sociālās politikas zaudējums, un ministre nespēja aizstāvēt savas pozīcijas. Ja plāns bija pieņemts, tad vajadzēja tikai pievilkt finansējumu. Tomēr LM pieņēma lēmumu samazināt bezdarbnieka pabalsta termiņu un apjomu. Šis nebija budžets, kur pietrūka naudas. Vajadzēja vairāk rūpēties par mazaizsargātām personām," uzskata parlamentārietis.

Klementjevs pauda, ka, viņaprāt, ST spriedums ir par to, ka LM nerūpējas par trūcīgajiem cilvēkiem, tāpēc Petravičai kā šīs nozares ministrei vajadzētu atkāpties, dodot iespēju prasmīgākam cilvēkam uzlabot situāciju sociālajā politikā. Deputāts uzskata, ka LM līdz vasaras beigām būtu jāiesniedz nevis tikai vienu GMI labojumu, bet gan priekšlikumus visas sistēmas, tostarp pabalstu, pārskatīšanai. Deputāts atgādināja, ka sociālo pabalstu sistēmu iepriekš kritizējusi arī Valsts kontrole, tomēr arī pēc minētā atzinuma uzlabojumi tajā nav veikti.

"Mēs šodien nerunājam tikai par pabalstiem, bet arī par to, ka 18 mēnešu laikā LM nebija neviena priekšlikuma, lai uzlabotu pensionāru stāvokli par piemaksu par darba stāžu. Līdz ar to patlaban mums ir divas pensionāru kategorijas - tie, kuri saņem, un tie, kuri nesaņem piemaksu par darba stāžu," papildināja Klementjevs.

"Spriedums ir "dzeltenā kartīte" Petravičai," secinājis deputāts, gan piebilstot, ka partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija demisijas pieprasījumu ministrei neiesniegs, paužot cerību, ka valdība un ministres partija spēs izvērtēt situāciju un pieņemt attiecīgus lēmumus.

Kā ziņots, ST atzina, ka GMI līmenis neatbilst Satversmei. ST secināja, ka likumdevējs nav izlēmis būtiskākos ar GMI saistītos jautājums, tostarp kādām pamatvajadzībām tas tiek izmaksāts, kā arī nav izstrādāta GMI līmeņa noteikšanas metode.

Ņemot vērā ekonomiskos faktorus un citus apsvērumus, ST nolēma, ka apstrīdētā norma atzīstama par spēkā neesošu no 2021.gada 1.janvāra.