foto: LETA
Par teju 200 000 eiro labiekārtos piekrastes joslas
Jūra pie Liepājas.
Sabiedrība
2020. gada 22. jūnijs, 20:41

Par teju 200 000 eiro labiekārtos piekrastes joslas

Jauns.lv / LETA

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ciešā sadarbībā ar visām Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes pašvaldībām jau trešo gadu strādās pie piekrastes joslu labiekārtošanas projekta.

Projekts "Piekrastes apsaimniekošanas praktisko aktivitāšu realizēšana" tiek īstenots Latvijas Vides aizsardzības fonda valsts budžeta apakšprogrammā "Vides aizsardzības projekti" laika posmā līdz 31.oktobrim.

Kopējās projekta izmaksas šogad ir 199 988 eiro. "Tas ir būtisks atbalsts pašvaldībām piekrastes apsaimniekošanā, taču ilgtermiņā valsts līmenī ir jāatrisina jautājums par piekrastes apsaimniekošanas finansējuma iekļaušanu valsts un pašvaldību budžetos," norāda LPS.

Projekta mērķis ir jūras piekrastes joslā nodrošināt iedzīvotājiem, atpūtniekiem un tūristiem pēc iespējas kvalitatīvāku, tīrāku, drošāku vidi un labāku pludmales pieejamību, kā arī veicināt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanos.

Katra piejūras pašvaldība vai tās institūcija savā teritorijā veic dažādas darbības projekta mērķa sasniegšanai. Šosezon tās plānotas četros virzienos - pludmales apsaimniekošana, peldvietu labiekārtošana, piekļuves nodrošināšana pludmalei un piekrastes bioloģiskās daudzveidības saglabāšana.

Piemēram, Salacgrīvas novadā arī šogad regulāri savāks atpūtnieku atstātos un jūras izskalotos atkritumus piekrastes joslā visā novadā 55 kilometru garumā.

Divas pārģērbšanās kabīnes tiks uzstādītas Limbažu novadā - "Vārzu" publiskās pludmales zonā. Saulkrastu novadā šogad uzstādīs sešas jaunas pārģērbšanās kabīnes Saulkrastu peldvietā, un par divām pārģērbšanās kabīnēm vairāk būs arī Carnikavas ciema pludmalē Carnikavas novadā.

Grobiņas novadā izgatavos un uzstādīs papildu dēļu laipu - nobrauktuvi 12 metru garumā līdz piknika vietai un galdam. Pastaigu takas dēļu laipai izgatavos apmalīti 110 metru garumā, lai drošāk pārvietoties personām ar invaliditāti.

Liepājā septiņu hektāru platībā izkops pamežu un pilsētas dienvidrietumu peldvietā uzstādīs elektronisko tablo, lai informētu atpūtniekus par laikapstākļiem un drošību pie ūdens.

152 metrus gara mobila noeja pie jūras taps Nīcas novadā, kā arī tur tiks uzstādīti trīs jauni soli.

Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija nolēmusi uzstādīt sešus divpusējus solus Vecāķu peldvietā. Savukārt Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā pašvaldība kops pludmali 24 kilometru garumā, savācot gan sadzīves atkritumus, gan jūras izmešus.