foto: LETA
Kas šobrīd valda pār Rīgu? Izrādās - trīs vīri no Jelgavas
Rīga tagad ir viņu rokās – pilsētu vada Artis Lapiņš, Edvīns Balševics un Aleksejs Remesovs.
Politika
2020. gada 17. jūnijs, 05:55

Kas šobrīd valda pār Rīgu? Izrādās - trīs vīri no Jelgavas

Uldis Landmanis

Žurnāls "Kas Jauns"

Nu jau vairāk nekā trīs mēnešus īslaicīgi ir likvidēts Rīgas pašvaldības vadītāja amats – pēc teju desmit gadu ilgās valdīšanas pērn aprīlī tika atstādināts Nils Ušakovs, tad galvaspilsētas mēra krēslā pasēdēja Oļegs Burovs, īsu brīdi – arī Dainis Turlais. Taču kopš 25. februāra Rīgas mēra amatā neviena vairs nav. Kas tad tagad īsti vada galvaspilsētu? To pētījis žurnāls "Kas Jauns".

Ja līdz šim rīdziniekiem bija skaidrs, kuru vainot galvaspilsētas nedienās vai ko censties sazvanīt, ja saskaras ar kādu nejēdzību Rīgā, tad tagad parastam iedzīvotājam par to nekādas saprašanas vairs nav. Protams, pašlaik – pandēmijas laikā – valsts pilsoņiem ir citas raizes, taču par Rīgu kādam jārūpējas. Kurš tad to dara?

Izrādās, ka kopš 25. februāra domes darbu vada pagaidu administrācija – tās vadītājs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics, viņa vietnieks Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš un administrācijas loceklis Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs. Kas tad īsti ir šie kungi?

Edvīns Balševics

foto: LETA
Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Izmācījies Jelgavas 1. ģimnāzijā, tālāk Edvīns skolojies Rīgas Tehniskajā universitātē, kur ticis pie bakalaura grāda informācijas tehnoloģijās, Latvijas Universitātē ieguvis maģistra grādu vadības zinībās, tajā pašā Universitātē krietni vēlāk saņēmis arī bakalaura grādu tiesību zinātnēs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra amatu pilda kopš pagājušā gada 4. jūnija, pirms tam desmit gadus bijis Tiesu administrācijas direktors, iepriekš pastrādājis par Tiesu administrācijas Zemesgrāmatu departamenta direktora vietnieku, tajā pašā departamentā bijis arī informācijas un statistikas nodaļas vadītājs, bet kā pirmo darba vietu Balševics norādījis informātikas skolotāja un direktora vietnieka amatu Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā.

Ko tad savas karjeras laikā 43 gadus vecais Balševics ir spējis sakrāt? Spriežot pēc viņa amatpersonas deklarācijas, nekādu ievērojamu uzkrājumu viņam nav. Toties viņš līdzekļus ieguldījis finanšu instrumentos – dažādos ieguldījumu fondos Balševics deklarējis kopumā aptuveni 45 tūkstošus eiro. Tāpat viņa īpašumā ir zeme Tīnūžu pagastā, kopīpašumā – zeme Rīgā. Un, neraugoties uz to, ka ierēdnim ir 146 600 eiro lielas parādsaistības, Balševics pērn sev nopircis 2014. gada izlaiduma BMW X6. Samaksājis 17 tūkstošus eiro, bet vēl 10 tūkstoši pievienojušies jau tā krietnajām parādsaistībām. Kā tad pie šiem parādiem Balševics ticis? Visticamāk, 2007. gadā nopērkot sev dzīvokli Rīgā. Tieši tad viņš deklarējis dzīvokļa pirkumu par teju 138 tūkstošiem latu un 187 tūkstošus eiro lielas parādsaistības. Kopš 2017. gada gan Balševica īpašumā Rīgas dzīvokļa vairs nav. Un jau nākamajā deklarācijā Edvīns atklāja, ka vairs nav precējies – tātad šķīries no sievas Ineses, kurai, visticamāk, palicis dzīvoklis. Bet Balševicam – parādsaistības.

Savulaik viņš nodarbojies arī ar uzņēmējdarbību – Balševicam pagājušā gadu tūkstoša beigās piederēja daļas SIA "Edarin", kas nodarbojas ar datortirdzniecību. Interesanti, ka "Edarin" šobrīd pieder Intaram Bļodniekam, kas ir Balševica padomnieks un bijušais kursabiedrs Latvijas Universitātē. Savukārt cits "Edarin" nu jau bijušais daļu īpašnieks Edgars Goba arī savulaik strādājis Tiesu administrācijā un pat bijis Tieslietu ministrijas iepirkuma komisijas priekšsēdētājs.

Artis Lapiņš

foto: LETA
Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja vietnieks, Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš.

Arī Lapiņš mācījies Jelgavas 1. ģimnāzijā, tad studējis jurisprudenci Latvijas Universitātē, smēlies zinības Biznesa augstskolā "Turība", ierēdņa karjeras pirmsākumos bijis Iepirkumu uzraudzības biroja vecākais eksperts un daļas vadītājs, strādājis Tieslietu ministrijas Tiesību aktu departamentā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Investīciju politikas departamentā. Savā īpašumā Lapiņš norādījis dzīvokli Rīgā, zemi un ēkas Rankas pagastā, ne akciju, ne uzkrājumu vai auto viņam nav, toties ir 65 tūkstošus eiro lielas parādsaistības. Tās viņam radās 2016. gadā, kad Lapiņš par 90 tūkstošiem eiro nopirka sev dzīvokli Latvijas galvaspilsētā.

Lapiņš arī ir, kaut nedaudz, tomēr aktīvs sociālajos tīklos. Feisbukā norādījis, ka nāk no Cēsīm, neslēpj kopbildes ar sievu Ievu, parāda, kādos ceļojumos devies – Londona, Berlīne, Parīze, Malta, Uzbekistāna…

Kā arī reiz nolēmis padalīties ar spārnotu izteicienu: „Precīzi cik daudz vietas galvā aizņem Putni?”. Bet pirms vēl daudziem gadiem Lapiņš arī uzskatījis par nepieciešamu informēt, kādos bāros un klubiņos paviesojies – pabijis gan "Pienā" un "Sapņos un kokteiļos", gan "B Bārā" un "Garāžā".

Aleksejs Remesovs

foto: LETA
Rīgas domes pagaidu administrācijas loceklis, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Savu ierēdņa karjeru sācis kā vecākais referents Tieslietu ministrijā, tur arī turpinājis strādāt. Uzkalpojies līdz Juridiskā departamenta direktora amatam, kopš 2013. gada vairs atkal ir tikai vietnieks. Un saistība ar Jelgavu ir arī viņam – šajā pilsētā Aleksejam pieder dzīvoklis. Cik nu no internetā pieejamās informācijas var noprast, Remesovs tajā apkaimē arī mācījies – Jelgavas novada Elejas vidusskolā, bijis gudrs matemātikas zinībās. Nu viņam pieder arī dzīvoklis Rīgā un kopīpašumā – zeme galvaspilsētā. Ar naudas uzkrājumiem Remesovs lepoties nevar, transportlīdzekļa viņam nav, savukārt parādsaistības sasniedz 12,5 tūkstošus eiro. Pats gan viņš deklarācijā piebilst, ka „parādsaistību apmērs noapaļots”. Precīzu summu aizmirsis, vai?

Zināms arī, ka Alekseja tēvs Aleksandrs Remesovs bijis rūdīts likumsargs – strādājis gan par vecāko iecirkņa inspektoru Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē, bijis vecākais inspektors Dobeles rajona policijas pārvaldē, policijas inspektors Jelgavas novada pašvaldībā, kur savu karjeru beidzis 2014. gada maijā. Savukārt Alekseja brāļasieva Līga Remesova strādā VAS "Latvijas Valsts ceļi", kur ir iepirkumu komisijas locekle.