Sabiedrība
2020. gada 30. maijs, 21:52

Viņi nogalina paši savus maizes devējus: konflikts starp biškopi un rapšu lauka saimnieku

Jauns.lv

Viņi nogalina paši savus maizes devējus, tā par rapšu audzētāju rīcību saka bitenieks ar 50 gadu stāžu, informē TV3 ziņas.

Ignats Zariņš savas bites ganībās ved pa visu Latviju, tostarp arī uz Mālpili atvesta daļa no viņa saimniecības.

Pirmajā karstajā vasaras dienā, kad bites devās darbā, lai vāktu ziedputekšņus un ziedu nektāru, blakus esošajā rapšu laukā sākās rosība.

“Dienas laikā atbrauca traktors ar lieliem augstspiediena sūkņiem. Sāka virsū bitēm liet ūdeni. Mazai bitītei tāds ūdens spiediens ir nāvējošs," stāsta Zariņš. 

TV3 ziņas vēsta, ka saimniecībā arvien varot dzirdēt vieglu bišu skaņu. Kaimiņa rapšu laukā esot redzamas traktora pēdas, bet filmēšanas laikā nav notikusi nekāda rosība.

Pēc biškopja aplēsēm, trešā daļa no viņa bitēm tagad mirušas. Kungs norāda, ka pēc visiem likumiem nemaz nedrīkstēja veikt šādas darbības.

Notikuma vietā ieradusies arī Valsts augu aizsardzības dienesta darbiniece, kas uz vietas aizpildījusi pārbaudes aktu, bet nav konstatējusi beigtas bites.

Dienestā skaidro, ka, visticamāk, izveidojusies neveiksmīga sakritība. Proti, bites uz lauku steigušās laikā, kad bijis jāapstrādā arī pats rapsis.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.

Tēmas