Atraktīvi cilvēki protestē pret Marsa parka apbūvi

Vairāk nekā 400 cilvēki Brīvības ielas garumā pulcējas protestā pret Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" teritorijā.

gallery icon
Sabiedrība
2020. gada 28. maijs, 10:00

Vērienīgā piketā no Brīvības pieminekļa līdz Teikai protestē pret Marsa parka apbūvi

Jauns.lv

28. maijā no Brīvības pieminekļa līdz Brīvības gatvei 207, kur atrodas Marsa parks, notiek pikets pret tā apbūvi, novēroja Jauns.lv. Piketā piedalās ap 400 cilvēku.

Visa ceļa garumā līdz parkam stāv piketētāji ar plakātiem rokās, uz kuriem pārsvarā pausts aicinājums nebūvēt VDD ēku iecerētajā vietā. Aktīvisti plakātos tāpat pauda, cik svarīgi ir koki un mudināja līdzcilvēkus nebūt "cirvjiem".

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska pavēstīja, ka protests kopumā noritējis mierīgi un pārkāpumu protokoli nevienam nav noformēti.

"Piketa mērķis ir vērst uzmanību pilsoniskai aktivitātei par Marsa parku. Tiks pausts sabiedrības viedoklis par Saeimas Nacionālās drošības komisijas cinisko lēmumu un pieprasīts glābt kokus, saglabājot kultūrai un vēsturei nozīmīgo teritoriju. Marsa parks mums ir svarīgs, un nepieļausim, ka pilsēta zaudē vēl vienu zaļu teritoriju Rīgā," norāda piketa organizatori.

Lai ievērotu ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus – pulcēties ne vairāk kā 25 cilvēku - piketus pieteikuši 16 organizatori. Piketētāji stāv vairāk nekā 10 metru atstatus un ievēros visas noteiktās distancēšanās prasības.

Bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības gatvē

gallery icon

Kā vēstīts, pēc asām un pārmetumiem bagātām debatēm Saeima aizvadītajā ceturtdien noraidīja JKP priekšlikumu uzdot valdībai atcelt lēmumu par VDD ēkas celšanu bijušā velotreka "Marss" teritorijā.

Iepriekš Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) savā atzinumā pauda, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām.

Savukārt Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne pauda, ka NDK atzinums esot formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments.

VDD informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts jau 2017.gadā, bet šogad plānots sākt būvniecību. VDD līdz šim nebija informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Jauns.lv jau ziņojis, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku Valsts drošības dienestam (VDD).

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. "Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un aizvien pieaugošos drošības izaicinājumus", VDD pašreizējās telpas tuvākajā nākotnē kļūšot neatbilstošas VDD kā NATO un ES dalībvalsts specdienesta vajadzībām un vairs nespējot "pilnvērtīgi nodrošināt dienesta attīstību". Šī iemesla dēļ dienestam esot nepieciešamas "jaunas, piemērotas telpas, kas ļautu reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem".