foto: LETA
Pirmā e-Saeimas sēde sākas ar plēšanos par procedūru; vēlāk sēdi pamet vairāki deputāti
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Politika
2020. gada 26. maijs, 16:03

Pirmā e-Saeimas sēde sākas ar plēšanos par procedūru; vēlāk sēdi pamet vairāki deputāti

Jauns.lv / LETA

Saeimā šodien sākusies pirmā attālinātā parlamenta sēde e-Saeimas sistēmā, kuras sākumā apmēram pusstundu norisinājās debates par sēdes procedūras jautājumiem. Vēlāk, sēdi nodēvējot par farsu, to ameta vairāki deputāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) norādīja, ka attālinātā sēde notiek atbilstoši Satversmes nosacījumiem. Saeimas Balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) piebilda, ka balsu skaitītāju vairākums šo sistēmu atzinuši par atbilstošu.

Tomēr "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji Balsu skaitīšanas komisijā šo atzinumu atteikušies parakstīt.

Deputāte Evija Papule (S) norādīja, ka vienam deputātam nav iespējas balsot e-Saeimas sistēmā. Mūrniece uz to atbildēja, ka deputāti bijuši "ļoti laicīgi" informēti un varēja iegūt e-parakstu, bet bez e-paraksta deputātam nav iespējams piedalīties sēdē.

Deputāts Ivars Zariņš (S) uzsvēra, ka deputātu vidū ir arī tādi, kuriem ir redzes problēmas un kuri nevar ilgstoši skatīties datorā, kā rezultātā viņiem esot apgrūtināta vai pat liegta iespēja piedalīties Saeimas sēdē. "Jūs redzi esat deputātam nodrošinājuši, ja sakāt, ka visas tehnoloģiskās iespējas nodrošinātas?" neapmierinātību par notiekošo pauda Zariņš.

Deputāts Daniels Pavļuts (AP) pauda, ka Saeima ir lemttiesīga, jo uz sēdi ir pulcējušies 84 deputāti, un deputātiem esot bijis iespējams iepriekš izdarīt visu iespējamo, lai piedalītos parlamenta sēdē.

Politiķis Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) pauda atbalstu Pavļuta sacītajam, apliecinot, ka ikviena deputātam tika sniegta visa nepieciešamā palīdzība, lai varētu piedalīties šajā sēdē. "Tehnoloģiskais nodrošinājums ir sniegts, frakcijas vidū tehnoloģiskās zināšanas ir atšķirīgas, tomēr visi ir gatavi sēdei," teica Dzintars.

Deputāts Artuss Kaimiņš norādīja, ka "gribēšana nesaskan ar varēšanu un varēšana nesaskan ar gribēšanu". Norādot uz opozīcijas deputātiem, parlamentārietis uzsvēra, ka cilvēki esot atnākuši sabotēt sēdi, tāpēc kārtības uzturēšanai būtu jāiesaistās kārtības sargiem.

Sēdes laikā fonā bija dzirdams deputāta Alda Gobzema vairākkārtīgi izteikts aicinājums ļaut viņam runāt par procedūru. Šī iespēja viņam netika dota, visticamāk, tāpēc ka viņš neizmantoja attālināto sistēmu, ko politiķis uzskata par tādu, kas ir pretrunā ar Satversmi.

Atsakoties piedalīties parlamenta sēdē, kas notiek e-Saeimas platformā, un to dēvējot par farsu, administratīvi teritoriālās reformas izskatīšanai veltīto sēdi šodien vēlāk arī pameta vairāki neatkarīgie deputāti.

Saeimas sēdi atstāja deputāti Aldis Gobzems, Linda Liepiņa, Karina Sprūde un Jūlija Stepaņenko.

Deputāti asi kritizēja koalīcijas vēlmi reformu izskatīt jaunā rīkā, jo tas neesot nedz uzticams, nedz arī vajadzīgs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās