foto: Sintija Zandersone/LETA
Latviešu diaspora šogad talkos, daloties ar idejām
Cilvēki piedalās Lielajā talkā.
Sabiedrība
2020. gada 11. maijs, 15:58

Latviešu diaspora šogad talkos, daloties ar idejām

Jauns.lv

Jau 16. maijā, šogad gan citādā formātā, ievērojot visus noteiktos piesardzības noteikumus, Latvijā norisināsies Lielā Talka. Līdz šim ikgadējo talku aktīvi atbalstīja arī mūsu tautieši ārvalstīs, solidarizējoties ar Latviju un veicot uzkopšanas, labiekārtošanas darbus Latvijai un latviešiem nozīmīgās vietās pašreizējās mītnes zemēs. Taču, ņemot vērā dažādos piesardzības pasākumus, kas virknē Eiropas un pasaules valstu ir daudz stingrāki nekā Latvijā, ārzemju latvieši aicināti piedalīties Ideju talkā, rosinot idejas, kā sasniegt mūsu visu kopīgo mērķi - Latvijai kļūt par zaļāko valsti pasaulē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau kopš marta Latvijā tiek veiksmīgi realizēti drošības pasākumi, kas paredz iespēju 16. maijā iedzīvotajiem doties talkot, izvēloties kādu no šī gada talkas formātiem: solo, duo un ģimenes talkas. Savukārt pēc drošības noteikumu atvieglošanas ir iespēja pulcēties talkā arī līdz 25 cilvēkiem, ievērojot 2 metru distanci un citus drošības pasākumus, kas joprojām ir aktuāli.

Taču citās Eiropas un pasaules valstīs  noteikti dažādi un nereti ļoti strikti ierobežojumi iziešanai ārpus mājas bez pamatota iemesla, saskarsmei un kopīgiem organizētiem pasākumiem. Par plānotajām diasporas aktivitātēm stāsta Eiropas Latviešu apvienības vadītāja Elīna Pinto: “Latvijas diaspora vairākus gadus aktīvi atbalsta Lielās Talkas ideju un mērķus, rīkojot kopīgus talkas pasākumus dažādās latviešu kopienās Eiropā un tālāk pasaulē. Neskatoties uz skarbajām izmaiņām, ko nesusi Covid-19 vīrusa izplatība, mums nevajadzētu zaudēt motivāciju rosināt inovatīvas idejas, kas sargā vidi un dabu. Šis ir atgādinājums, cik saistīti esam viens ar otru un dabu. Šis ir laiks, kad varam apzināties, kādu valsti un pasauli vēlamies sev apkārt, un pielikt prātus un rokas tādas veidošanai.  Latvijas “Lielā Talka” ir paraugs citām valstīm, kā īstenot videi draudzīgākus ieradumus. Vienlaikus arī Latvijā varam iedvesmoties no pasaules pieredzē sakņotām idejām par to, kā veidot zaļu domāšanu, ekonomiku, lēmumus. Ideju talka ir lieliska platforma šādas zinātības apkopošanai! Un gaidām arī 19. septembri ar cerību, ka Pasaules talkā atkal varēsim vienoties rīcībā par dzīvi tīrā un sakoptā pasaulē.”

Mūsu tautiešus ārvalstīs, kuri nevar pašlaik nevar piedalīties vides sakopšanas talkās, aicinām aktīvi iesaistīties Ideju talkā. Ir būtiski skatīties nākotnē un pievērst uzmanību sabiedrības, īpaši jauniešu, izglītošanai, kuriem nodosim šo valsti, kurā dzīvojam, cerībā, ka viņi spēs to nodot saviem bērniem vēl skaistāku un zaļāku, nekā tā ir šodien. Ideju talkas galvenais mērķis – ielikt pamatu mūsu nākotnes redzējumam par Latviju un videi draudzīgu nāciju. Ideju Talka ir sava veida “prāta vētra”, ietverot idejas, piemēram, kā samazināt piesārņojumu Latvijā un pasaulē, kāds iepakojums būtu tas, kas aizstātu plastmasas iepakojumu, kā kopumā cīnīties ar klimata pārmaiņām. Ikviens ir aicināts savas idejas sūtīt uz e-pastu talkas@talkas.lv video formātā vai rakstveidā, un labākās no tām tiks ievietotas Lielās Talkas YouTube kanālā, mājaslapā un sociālajos tīklos.

“Katram individuāli un mums visiem kopā nepieciešams izvērtēt iespēju doties dabā. Esmu gandarīta par latviešiem plašajā pasaulē, kas līdz šim palīdzēja iznest “Lielās Talkas” ideju ārpus Latvijas robežām. Es zinu, ka arī šogad viņi ir ar mums - tik pat svarīgi kā fiziski doties talkot, ir nepieciešamība raudzīties nākotnē – kā varam uzlabot savu dzīves kvalitāti, tajā pašā laikā saudzīgi izturoties pret dabu. Ikviens iesūtītā doma Ideju Talkas ietvaros palīdz meklēt jaunus, inovatīvus risinājumus “zaļākai” rītdienai, ar idejām aicina dalīties “Lielās Talkas” organizatore Vita Jaunzeme.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Akcija “Lielā Talka” norisināsies jau divpadsmito gadu. Šī gada “Lielās Talkas” vadmotīvs ir “Sakot savu sētu, Tava sēta – Latvija.  Talcinieki aicināti labiekārtošanas darbus veikt, talkojot vienatnē, divatā vai vienas ģimenes ietvaros. Jaunais talkas formāts sniedz iespēju pavadīt laiku svaigā gaisā, ievērojot visus valstī noteiktos drošības noteikumus.

Uz tikšanos visā Latvijā 16. maijā un uz tikšanos 19. septembrī Latvijā un visā pasaulē!

Vairāk informācijas: www.talkas.lv