foto: LETA
Rosinās noteikt, ka Latvijā iebraukušajiem ārzemniekiem obligāti jāvalkā sejas aizsegus
2020. gada 8. maijs, 16:24

Rosinās noteikt, ka Latvijā iebraukušajiem ārzemniekiem obligāti jāvalkā sejas aizsegus

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) rosinās valdībai noteikt, ka pilnīgi visiem Latvijā iebraukušajiem ārzemniekiem pārvietošanās laikā publiskās iekštelpās un ārtelpās Latvijā obligāti jāvalkā mutes un deguna aizsegus, pastāstīja ministra padomniece Beata Jonite.

Ministra ierosinājums attiektos uz pilnīgi visiem Latvijā ieceļojušiem ārzemniekiem, ieskaitot Lietuvas un Igaunijas iedzīvotājus un kravas automašīnu šoferus, kas Latviju šķērso tranzītā. Ministra ierosinājums paredz, ka aizsegi pārvietošanās laikā iekštelpās un ārtelpās būtu jāvalkā 14 dienas vai arī līdz brīdim, kad ārzemnieks pamet Latvijas teritoriju.

Līdzīgi kā tas nākamnedēļ paredzēts Latvijas sabiedriskajā transportā, ministra ierosinājums paredz, ka ārzemniekiem nebūtu jāiegādājas tieši rūpnieciski ražotās medicīniskās sejas maskas, bet gan pārvietošanās laikā muti un degu jāaizsedz ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku.

Ministrs par šādu priekšlikumu šodien videokonferencē informējis arī savus Baltijas valstu kolēģus, kuriem konceptuālu iebildumu neesot bijis.

Ministrs uzskata, ka šāds nosacījums vairāk pasargātu Latviju un arī pārējās Baltijas valstis no Covid-19 infekcijas draudiem. Lai arī Baltijas valstu premjeri iepriekš vienojās par iekšējo robežu atvēršanu no 15.maija un brīvu Baltijas valstu iedzīvotāju kustību, Ģirģens uzskata, ka ārzemnieku pārvietošanās bez individuālajiem aizsardzības līdzekļiem var nelabvēlīgi ietekmēt epidemioloģisko attīstību.

Ja Latvijas valdība ministra priekšlikumu atbalstīs un ieviesīs, tad policija ļaunprātīgas nenēsāšanas gadījumā varēs vērtēt ārvalstnieku administratīvo atbildību.

Jonite pastāstīja, ka ministri apsprieduši priekšlikumu par mobilo sakaru operatoru izmantošanu speciālu īsziņu nosūtīšanā. Tas nozīmē, ka ārzemniekam, iebraucot Latvijā uz telefonu, tiktu nosūtīta īsziņa par ierobežojumiem, kas ārkārtējās situācijas laikā jāievēro Latvijā.

Tāpat Baltijas valstu iekšlietu ministri pārrunāja jautājumus, kas skar noziedzību Covid-19 krīzes laikā.

Jau ziņots, ka trešdien Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis videokonferencē vienojās par iekšējo robežu atvēršanu pēc 15.maija un brīvu Baltijas valstu iedzīvotāju kustību.

Latvija valdība vakar nolēma, ka pēc 12.maija drīkstēs organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Tāpat ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par būtisku dažādu ierobežojumu atvieglošanu,

Ārkārtējās situācijas laikā robežkontrole no Latvijas puses uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām gan nav atjaunota, kas nozīmē, ka uz robežas ar Lietuvu un Igauniju nekādi ierobežojumi vai ceļošanas aizliegumi no Latvijas puses nav ieviesti.  

Lai arī kopš 17.marta Latvija ir atcēlusi starptautiskos pasažieru pārvadājumus, šķērsot Latvijas robežu ar privāto transportu vai kājām nav aizliegts. Aizliegums šķērsot robežu attiecas tikai uz ārējo robežu, proti, ar Krieviju un Baltkrieviju, tomēr atbildīgas amatpersonas var lemt par izņēmumiem.

Latvijas valdība arī vakar nolēma, ka Satiksmes ministrijai jāsagatavo un satiksmes ministram jāapstiprina pasākumi, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu sabiedriskā transporta izmantošanu, tai skaitā paredzot pienākumu sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu.