foto: Publicitātes foto
Ekonomiski izdevīgs bizness = ekoloģisks bizness
Linda Liepiņa, SIA „DHL Latvia” biznesa attīstības vadītāja.
Viedokļi
2020. gada 7. maijs, 16:08

Ekonomiski izdevīgs bizness = ekoloģisks bizness

Jauns.lv

Aizvadītā gada sākumā Latvija tika atzīta kā otra zaļākā valsts Eiropas Savienībā. Lai gan jau vairāku gadu garumā, šis ir bijis viens no valsts mērķiem, tostarp arī Lielās Talkas vadmotīviem – būt zaļākajai valstij pasaulē, tas liek nepārtraukti domāt par dabas saudzēšanu. Atbildīgi rīkoties nepieciešams ne vien privātpersonām, bet arī uzņēmumiem. Ikvienam jādomā par to, kā mana šodienas rīcība ietekmēs mani un nākamās paaudzes pēc dažiem mēnešiem, gadiem un gadu desmitiem.

Lai sasniegtu tik ambiciozu mērķi, tas jāpersonalizē - katram jāsāk ar sevi. Viens no pirmajiem soļiem, ar ko jāsāk – jāizvērtē savus ikdienas paradumus. Kā mēs izvēlamies pārtiku, tīrīšanas līdzekļus un kopumā apdomājam jaunu pirkumu nepieciešamību. Iegādājoties jaunas lietas ir jāizdomā, ko es darīšu ar vecajām? Vai tām iespējams rast „otro dzīvi”, vai tās iespējams nodot pārstrādei, dabai draudzīgai utilizācijai? Protams, šādā brīdī svarīgi, lai likumdevējam rūp vides lietas un valsts vides politika tiek īstenota atbildīgi, nodrošinot pareizu preču pārstrādi un nodrošinātu, piemēram, vajadzīgo šķirošanas infrastruktūru. Tikai tad, kad visas ieinteresētās puses spēs sadarboties, tiks atrasts līdzsvars starp ekonomikas un vides attīstību.

Šobrīd ir liels pieprasījums pēc starptautiskiem pārvadājumiem, arī kurjera pakalpojumiem. “Zaļā domāšana” pēdējos gadu desmitos ievērojami ietekmējusi arī transporta un loģistikas jomu, tā piemēram, arī Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, veiksmīgi tiek nodrošināti arī velokurjera pakalpojumi. Eiropas lielajās pilsētās strādā arī kravas velosipēds. Paredzams, ka šovasar pakalpojumu nozares uzņēmums “DHL” to izmēģinās arī pie mums - Rīgā. Uzņēmumiem, kuri nodrošina pārvadājumu pakalpojumus ir jāmēģina rast efektīvi risinājumi, lai samazinātu gaisa un vides piesārņojumu. Ekonomiski izdevīga plānošana ir arī ekoloģiska plānošana. No pakalpojumu sniedzēju puses tas nozīmē, ka, lai saudzētu vidi, būtisks faktors ir pareiza maršruta plānošana. Pēc tam seko transporta jautājumi – cik mazu vai lielu kaitējumu tas nodara videi. “DHL”, sadarbojoties ar autobūves uzņēmumiem, testē dažādus risinājumus virknē pasaules un Eiropas valstu. Šobrīd pasaulē arvien populārāki kļūst ūdeņraža auto, kas sniedz iespēju nobraukt lielākus attālumus ar vienu uzpildi. Kamēr Latvijā tas vēl nav sasniedzis ievērojamu popularitāti tieši pārvadājumu jomā, un tikmēr jāmeklē vēl citas alternatīvas. Piemēram, visā pasaulē jau tiek izmantoti elektro-kravas auto. Arī Latvijā tos esam testējuši un jau šogad vēlamies tos izmantot, vecot īsos centra “DHL” pārvadājumus.

Sniedzot pakalpojumus, uzņēmumam ir jādara viss, ko tas spēj, lai sniegtu pēc iespējas kvalitatīvāku servisu saviem klientiem. Tikai ar tādu attieksmi var kļūt par konkurējošu un ilgtspējīgu “spēlētāju” kopējā tirgū. Taču, veicot dažādus pārvadājumus, var secināt, ka lielāka uzmanība jāpievērš klientu izglītošanai. Pārvadātājs ir atbildīgs par klienta īpašumu visā transportēšanas laikā, tāpēc ir svarīgi, lai iepakojums veiktu savu funkciju – saglabātu sūtījuma kvalitāti. Laika gaitā “DHL” piedāvājis gofrētās kartona kastes, kartona aploksnes un plastmasas aploksnes. Visi šie iepakojuma veidi ir pārstrādājami vai atkārtoti izmantojami. Nenoliedzami, bieži vien veicot sūtījumus tiek izvēlēti tādi iepakojumi, kuri pieejami mājās vai birojā. Taču nepieciešams regulāri klientiem atgādināt, kā pareizi un atbildīgi iepakot sūtījumu, lai tas ne vien kvalitatīvs un drošs, bet arī videi draudzīgs.

Kamēr tiek izstrādāti ilgtermiņa plāni par to, kā strādāt atbildīgi un videi draudzīgi, nepieciešams domāt par aktuālām problēmām dažādos virzienos. Piemēram, visā pasaulē “DHL” uzņēmums katru gadu iestāda vienu miljonu koku. Lai gan globāli, tas varbūt nav daudz, tas liek rīkoties cilvēkiem visās uzņēmuma valstīs. Arī mēs – Latvijā – rīkojamies atbildīgi, lai kopā ar kolēģiem no citām valstīm šo mērķi sasniegtu. Līdz šim Latvijā esam iestādījuši jaunu ozolu audzi, papildinājuši pilsētas alejas un stādījuši jaunu bērzu birzi. Jau vairākus gadus atbalstām arī Lielo Talku un Pasaules Talku. Arī šogad, neskatoties uz valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, 16. maijā plānots aizvadīt sakopšanas un labiekārtošanas talkas visā Latvijā, tikai ievērojot visus drošības un sociālās distancēšanās pasākumus, tajā pašā laikā, nezaudējot optimismu.

Mums katram nepieciešams izdarīt kaut ko, lai sasniegtu kopīgi uzstādītos mērķus un ar nelieliem darbiem ik gadu pietuvotos tīrākās un zaļākās valsts statusam pasaulē. Strādājot individuāli, mēs izdarām lielu darbu kopā.