foto: no "Facebook"
Pārdots Čikāgas latviešu biedrības nams
Kultūra
2020. gada 22. aprīlis, 12:15

Pārdots Čikāgas latviešu biedrības nams

Jauns.lv

"Ir noslēdzies ļoti vēsturisks posms Čikāgas latviešu dzīvē," sociālās saziņas tīklā "Facebook" raksta leģendārās muzikālās apvienības "Čikāgas piecīši" dalībnieks Armands Birkens, informējot, ka pārdots ir Čikāgas latviešu biedrības nams.

"Mūsu biedrības nams, kurā mājojam kopš 1959. gada, ir pārdots," tā raksta Birkens, atklājot, ka ēku notirgot centušies jau ilgāku laiku. "Esam mēģinājuši namu pārdot vairākus gadus, bet nebija izdevies. To pat kādreiz nenožēlojām, jo paspējām vēl rīkot tur sarīkojumus. Ar katru gadu gan kļuva vairāk skaidrs, ka nams neatbilst sabiedrības prasībām un ir tomēr jāšķiras no šīs ēkas. Laiki mainās, viss mainās."

"Namam bija vairākas nopietnas problēmas, kuras bez milzu ieguldījuma nevarēja labot. Šis nams uzticīgi kalpoja latviešiem daudzus gadus. Ilgagdīgi tas bija de facto latviešu centrs Čikāgā. Tajā mājoja skauti, gaidas, "Daugavas vanagi", korporācijas, bibliotēka, "Čikāgas Ziņas" redakcīja, Penzionāru biedrība un vēl citas grupas, organizācijas. Nav iespējams saskaitīt, cik sarīkojumi tur bijuši. Nav iespējams. Mākslinieki no visas pasaules tur uzstājušies, ieskaitot Raimondu Paulu, Uldi Stabulnieku, Armandu Ābolu, Rasmu Lielmani, Latvijas "Trīs tenori", "Pērkons", Edgars Liepiņš, Andris Daņiļenko, Normunds Rutulis, operas solisti, un aktieri no vairākiem Latvijas vadošiem teātriem," uzskaita Birkens, atklājot, ka arī pirmā "Čikāgas piecīšu" izrāde bijusi šajā namā.

„Čikāgas piecīši” beidzot var kopā pačalot un uzstāties

gallery icon

"Šķiroties, protams, ir skumji," raksta viņš. "Atceramies tos daudzos mūsu senčus, kuri tur ieguldīja savu darbu! Dedzīgie tautieši uzticīgi tur pašaizliedzīgi kalpoja no pirmās līdz pēdējai dienai. Visa cieņa un pateicība viņiem. Paldies visiem, kuri Čikāgas latviešu biedrību atbalstījuši un kuri apmeklējuši mūsu mājas leģendārajā Elston un Hamlin ielas stūrī!"

"Nenoliedzami man skumji šodien. Saprotu, ka nams vairs nav mūsu. Bet biedrība vēl ir, un biedrība vēl būs! Lai visi labie gari turpina stāvēt mums klāt, skatoties nākotnē! Paldies, Tev, namiņ, paldies!" tā vēstījumu noslēdz bijušais Čikāgas latviešu biedrības priekšsēdis.