foto: REUTERS/SCANPIX
Turpinās darbs pie "digitāla rīka" ieviešanas, ar kuru valsts kontrolētu, vai iedzīvotāji ievēro pašizolācijas prasības
Sabiedrība
2020. gada 5. aprīlis, 17:20

Turpinās darbs pie "digitāla rīka" ieviešanas, ar kuru valsts kontrolētu, vai iedzīvotāji ievēro pašizolācijas prasības

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) aktīvi turpina darbu pie viedierīcēm paredzētas "digitāla rīka" ieviešanas, ar kuru valsts kontrolētu, vai iedzīvotāji ievēro pašizolācijas un karantīnas prasības.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) jau 17.martā vēl pirms tam, kad valdība bija noteikusi daudz stingrākas ārkārtējās situācijas aizliegumus un ierobežojumus,  atzina, ka viņš uzņēmies iniciatīvu ieviest "Covid-19 lietotni", kas varētu palīdzēt kontrolēt, vai cilvēki, kam tas nepieciešams, ievēro valdības noteikto 14 dienu pašizolāciju.

Šonedēļ, 1.aprīlī, ministrs Latvijas televīzijas raidījumā "Tieša runa" atzina, ka IeM un Valsts drošības dienests sadarbojas ar attiecīgu digitālu rīku izstrādātājiem no ārvalstīm. Viņš gan vērsa uzmanību, ka šāda rīka ieviešana "nav ātrs divu, trīs dienu process".

Ministra padomniece Beata Jonite teica, ka ministrs patlaban nevarot atklāt vēl konkrētākas detaļas par paredzēto digitālo rīku, taču pie tā ieviešanas darbs turpinoties.

Ģirģena pieminētajā Valsts drošības dienestā patlaban komentārus par IeM plānu nesniedza.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Administratīvo pārkāpumu kodekss iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu līdz 350 eiro. Plānots, ka drīzumā soda sankcija tiks palielināta.

VP pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma varēs pieprasīt, un elektronisko sakaru komersanti izsniegt informāciju par konkrētu personu telefona numuru un abonenta atrašanās vietu, ja attiecīgajai personai var būt noteikts inficētas personas vai kontaktpersonas statuss.

Līdzīga kārtība par mobilā telefona atrašanās vietu jau darbojās arī vēl pirms Covid-19 krīzes, kad, piemēram, policijai vajadzēja atrast mežā pazudušas personas vai veikt izmeklēšanu.

Saņemtos datus nodos Slimību profilakses un kontroles centram, lai veiktu epidemioloģisko izmeklēšanu un pārliecinātos par personas sniegtās informācijas par pārvietošanos patiesumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās