foto: Ieva Lūka/LETA
"Lai atstātu mašīnu veikala stāvvietā Covid-19 laikā, kāpēc auto numurs jāievada uz skārienjūtīga ekrāna?" Sašutis Imants no Jaunmārupes
Stāvvietas automāti paredz skārienjūtīga ekrāna lietošanu. Imants nesaprot, kāpēc nevar automašīnas logā ielikt zīmīti ar laiku.
Sabiedrība
2020. gada 3. aprīlis, 04:05

"Lai atstātu mašīnu veikala stāvvietā Covid-19 laikā, kāpēc auto numurs jāievada uz skārienjūtīga ekrāna?" Sašutis Imants no Jaunmārupes

Jauns.lv

Ar Jauns.lv sazinājies jaunmārupietis Imants, kurš pastāstījis par savām bažām saistībā ar to, kā šobrīd, Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā darbojas maksas stāvvietu uzturētāji. Kā viņš novērojis, daudzos stāvlaukumos joprojām darbojas biļešu automāti, bet Mārupē, lai atstātu mašīnu veikala klientu stāvvietā, viņam auto numurs jāievada uz skārienjūtīga ekrāna. Rodas jautājums – cik droši un atbilstoši šī brīža noteikumiem tas ir?

“Lai atstātu mašīnu veikala stāvvietā Covid-19 laikā, kāpēc auto numurs jāievada uz skārienjūtīga ekrāna? Iegriežoties Mārupes “Rimi”, pamanīju, ka tur esošajā SIA “Cityparks Latvija” maksas autostāvvietā joprojām darbojas sistēma, kas ar lieliem burtiem uzrakstīta vairākās vietās stāvlaukumā: lai piereģistrētu atļauto auto bezmaksas stāvēšanu uz vienu stundu, jāskaras pie skārienjūtīgā ekrāna veikalā iekšā un jāievada automašīnas numurs. Zemāk ar mazākiem burtiem rakstīts, ka varu, reģistrācijai izmantot arī aplikācijas telefonā, tomēr savu tālruni tajā dienā biju aizmirsis mājās. Vai ir droši lietot šādus aparātus, ja tuvumā nemanīju ne cimdus, ne dezinfekcijas līdzekļu aparātu, ne arī kādu cilvēku, kuram rūpētu šī ekrāna tīrība no iespējamā vīrusa. Kādēļ nedrīkstu, piemēram, ielikt auto logā lapiņu, kā tas ir citu firmu apkalpotajos lielveikalos, ja reiz pirmā stunda ir bez maksas. Varētu jau riskēt un nemaksāt, bet bieži dzirdēts, ka pie šī veikala visai naski tiek "dāvinātas" soda kvītis par dažu minūšu aizmāršību piereģistrēties pat brīžos, kad stāvlaukums ne tuvu nav pārpildīts,” vēstulē Jauns.lv raksta šoferis.

Aparātus dezinficē vairākas reizes dienā

Arī ārkārtējā stāvokļa laikā, piemēram, tirdzniecības centros ir jānodrošina vietas klientiem un jānovērš nepiederošu automašīnu ilgstoša atstāšana, tāpēc, kur tas ir nepieciešams, turpina strādāt arī reģistrācijas un biļešu automāti, Jauns.lv skaidroja uzņēmumā.

Šobrīd SIA “Cityparks Latvija” kopā apsaimnieko 72 autostāvvietas.

Piedāvā arī reģistrāciju attālināti

“Visās autostāvvietās ar reģistrācijas nepieciešamību esam pieslēguši reģistrācijas iespēju attālināti ar mobilo telefonu, izmantojot “Mobilly” aplikāciju vai ar SMS, informācija par šo iespēju ir izvietota stāvvietās. Ar papildus paziņojumiem aicinām klientus izvēlēties attālināto reģistrāciju ar “Mobilly”. Sīkāk par šo iespēju var uzzināt vietnē Mobilly.lv,” skaidroja uzņēmumā.

“Dezinficējam katru reģistrācijas un biļešu automātu vairākas reizes dienā ar profesionālo dezinfekcijas līdzekli, izvietojām papildus skaidrojošos plakātus pie katra automāta ar norādījumu ievērot 2 metru distanci un iespēju reģistrēties attālināti, kur tas iespējams, vizuāli uz grīdas esam atzīmējuši 2 metru distanci līdz reģistrācijas aparātam,” piebilda stāvvietu uzturētājs.

Būtiski, ka vēstulē redakcijai šoferis apgalvo, ka tolaik konkrētajā autostāvvietā nekādas 2 metru distances atzīmes nav manījis.

Gādās par dezinfekcijas līdzekļiem pie kioskiem

Pašlaik uzņēmums arī aktīvi apzvana ražotājus un izplatītājus, cenšoties iegādāties roku dezinfekcijas līdzekļu uzpildāmus dozatorus uzstādīšanai pie kioskiem. “Pašlaik gan tādi nav pieejami, tādēļ esam iestājušies rindā,” skaidroja SIA “Cityparks Latvija”.

Uzņēmums vēl piebilda, ka seko līdzi jaunākajām rekomendācijām un līdz šim ir veicis šādas darbības: pastāvīgi informē kolēģus par rīcību ārkārtējā situācijā un pēc iespējas strādā no mājām, ievērojot sociālo distancēšanos; uz ārkārtas situācijas laiku ir liedzis klientiem pieeju birojam klātienē, bet turpina saziņu pa tālruni, e-pastu un pastu.

Aktuālie dati par Covid-19 Latvijā

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka pagājušajā diennaktī (1. aprīlī) Latvijā apstiprināti 12 Covid-19 gadījumi.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1024 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19, infekcija apstiprināta 12 cilvēkiem.

Kopumā valstī infekcija līdz šim apstiprināta 458 personām. 32 pacienti ir stacionēti, 29 slimības gaita ir vidēja, bet 3 pacientiem slimības gaita raksturota kā smaga.

Kā ziņots, SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš Latvijas Radio pastāstīja, ka, ņemot vērā Latvijas apdzīvotības blīvumu un savlaicīgi ieviestos drošības pasākumus, Latvijas situācija koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanā uz vairuma Eiropas valstu fona ir labāka.

Pēc viņa teiktā, galvenais faktors, kas pamato minēto apgalvojumu, ir tas, ka Covid-19 epidēmija Latvijā vēl ir sākotnējā fāzē, turklāt tiek ievēroti stingri karantīnas pasākumi.

Jau ziņots, ka no 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.