foto: Imago images/PanoramiC/Scanpix
Vai Bils Geitss pirms pieciem gadiem brīdināja pasauli par Covid-19 pandēmiju? Dīvaini, taču daļēji patiesi
Apgalvojuma pamatā ir 2015. gada "TedTalk" runa, kurā Geitss aicina pasaules valstis gatavoties nevis savstarpējiem konfliktiem, bet gan patogēnu, tostarp arī vīrusu, draudiem.
Sabiedrība
2020. gada 27. marts, 13:25

Vai Bils Geitss pirms pieciem gadiem brīdināja pasauli par Covid-19 pandēmiju? Dīvaini, taču daļēji patiesi

Jauns.lv

Viens no populārākajiem šā brīža pastāstiem, kas savā ziņā mistificē Covid-19 slimību izraisošo jauno koronavīrusu ir par jau tā pietiekami daudzās sazvērestības teorijās iepīto “Microsoft” dibinātāju Bilu Geitsu. Viņš par pandēmiju esot brīdinājis jau 2015. gadā.

Rūdītākie sazvērnieki, kuriem allaž patīk izlobīt “slēpto patiesību” no avotiem, ko piedāvā ērti, sēžot krēslā vai dīvānā pieejamais “Google” meklētājs, apgalvo, ka IT nozares milža ”Microsoft” radītājs Bils Geitss ir paredzējis un netieši mēģinājis brīdināt cilvēci par Covid-19 izplatīšanos.

Interesanti gan, ka šoreiz visu, iespējams, negribot uzsācis pats Bils Geitss, nesenā komentārā par pašreizējo pandēmiju aicinot visus aplūkot viņa 2015. gada “TedTalk” runu:

Kas liek domāt, ka Geits paredzējis Covid-19 krīzi?

Savu uzrunu ASV uzņēmējs sāka, uz skatuves uzstumjot lielu mucu, kurā, kā pats apgalvoja, viņa bērnībā bijusi pārtika, lai kodolkara gadījumā ģimene izolētos pagrabā un spētu izdzīvot.

Konkrētās “TedTalk” ietvaros Bils Geitss stāsta par to, ka pasaules valstis jau kopš aukstā kara sākuma, investējot lielas summas, ir nemitīgi gatavojušās plašiem militāriem konfliktiem, tostarp kodolkaram, savā starpā, kā rezultātā iespēja, ka no tā mirst miljoni esot salīdzinoši maza.

Tā vietā Geitss aicina starptautisko sabiedrību beidzot reaģēt uz iepriekšējā gadsimta, kā arī pēdējo gadu veselības krīzēm, tostarp ebolas epidēmiju, un sākt gatavoties kam līdzīgam nākotnē.

Teikumā, kurš daudziem, iespējams, licis nodomāt, ka jau 2015. gadā Geitss brīdināja par jaunajam koronavīrusam līdzīga patogēna izraisītu krīzi, uzņēmējs pieļāva varbūtību, ka nākotnes drauds varētu būt vīruss, kas izplatās pa gaisu.

“Cilvēki, kuri būtu inficējušies ar šādu vīrusu, iespējams, justos pietiekami labi, lai varētu kāpt lidmašīnā, iet uz tirgu,” 2015. gadā pauda Bils Geitss.

Trāpīga prognoze, nevis pareģojums

Arī atsevišķi ASV mediji, tostarp “USA Today”, secinājuši, ka visticamāk, Geitsa iedomātā, teorētiskā patogēna apraksts (kā vīruss, kurš samērā strauji izplatās urbānā vidē un ne vienmēr izsauc smagus simptomus) pavairojis runas, ka vakcīnu un cilvēku “čipošanas” sazvērestības teorijās iepītais Geits tolaik zinājis ko vairāk arī par Covid-19 draudiem tuvākā nākotnē.

Iepriekšminētais “USA Today”, savā faktu pārbaudīšanas publikācijā gan atzīst acīmredzamo – Bils Geitss, kurš jau izsenis ir zināms kā medicīnas jomas patrons ar dziļu interesi veselības nozares attīstībā, gluži vienkārši ir mudinājis pasauli gatavoties nevis savstarpējiem konfliktiem, bet gan nākotnes slimību izraisītām krīzēm, kas, spriežot gan pēc senākas, gan pēc pavisam nesenas vēstures, pavisam noteikti būs periodiskas.

Lieki piebilst – publiski pieejamie uzņēmēja izteikumi nekādā veidā nepierāda to, ka Geitss paredzējis tieši jaunā koronavīrusa izraisītās Covid-19 slimības izplatīšanos.

Jāpiemin arī, ka savā 2015. gada “TedTalk” runā Geitss “paredzēja”, ka nākotnes draudīgais patogēns varētu sākt izplatīties ļoti nabadzīgā reģionā ar vāju veselības aprūpes sistēmu.

Nedz Uhaņa, nedz Hubei province un Ķīna kopumā, protams, neatbilst šim aprakstam.