foto: Ieva Lūka/LETA
Ne visas bibliotēkas pilnībā slēgtas! Novados bibliotēkas turpina grāmatu izsniegšanu: pieprasīts “Dekamerons” un “Mēris”
Mazāko novadu bibliotēkās, neskatoties uz ārkārtējās situācijas ierobežojumiem, turpina lasītājiem izsniegt grāmatas. Tikai īpašā veidā – maisiņos pie bibliotēku durvīm.
Novadu ziņas
2020. gada 26. marts, 03:49

Ne visas bibliotēkas pilnībā slēgtas! Novados bibliotēkas turpina grāmatu izsniegšanu: pieprasīts “Dekamerons” un “Mēris”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Daļa mazāko novadu bibliotēku grāmatu izsniegšanu turpina arī šajā ārkārtas situācijas laikā. Nav tiesa, ka tagad visas bibliotēkas ir slēgtas, un tajās vairs nevar dabūt lasīšanai grāmatas uz mājām. Ir bibliotēkas, kas grāmatas pat piedāvā atvest uz mājām. Vienīgi grāmatas iepriekš jāpasūta - vai nu telefoniski, vai e-pastā. Tāpat jāņem vērā, ka šobrīd grāmatas var tikai paņemt lasīšanai pie bibliotēku durvīm iepakotas speciālā maisiņā, nevis nodot.

Pašvaldību pārziņā esošās bibliotēkas jau mājās paņemto grāmatu nodošanas termiņu ir pagarinājušas vismaz līdz 27. aprīlim, un līdz šim datumam arī grāmatas varēs nodot bez kavējuma naudas iekasēšanas. Bet ko darīt, ja mājās vairs nav neviena neizlasīta grāmata? Daļai reģistrēto bibliotēku lasītāju nebūtu pamata satraukties, jo ne visas bibliotēkas ir cieši aizdarījušas durvis. Lielo pilsētu, kā, piemēram, Rīgas grāmatmīļi uz nelielāko pilsētu un lauku lasītājiem var vien nolūkoties ar skaudību. Mazākās apdzīvotās vietās gan iedzīvotāju plūsma ir mazāka, gan loģistika nav tik sarežģīta kā lielpilsētās.

Kuldīgas pilsētas un novada pagastu, kā arī Alsungas un Skrundas novadu bibliotēkās lasītāji iepriekš Kuldīgas Galvenās bibliotēkas elektroniskajā katalogā, e-pastā vai telefoniski var pasūtīt kādu no bibliotēkā esošajām grāmatām un tās pēc dienas saņemt speciāli iepakotā maisiņā pie bibliotēkas durvīm.

Ko šajā laikā lasītāji izvēlas lasīt un cik populārs ir šāds pakalpojums Jauns.lv stāsta Kuldīgas Galvenās bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite: “Šo pakalpojumu tagad izmanto mazāk nekā pirmajās dienās, kad to ieviesām. Ik dienas apmēram 20 lasītāji šādi izvēlas saņemt grāmatas. Cilvēki pasūta grāmatas, mēs tās ieliekam maisiņā. Kad lasītājs atnāk, viņš piezvana un mēs šo maisiņu noliekam ārpusē pie bibliotēkas durvīm, lai viņš to var saņemt. Tā notiek šī bezkontakta apmaiņa, neveidojas nekāds tiešs kontakts. Cilvēks paņem maisiņu un laimīgs iet mājas!

Šobrīd pasūtījumu skaits samazinās, jo pieņemu, ka cilvēki, kuri ļoti, ļoti gribēja savu literatūru jau ir saņēmuši. Grāmatas bibliotēkā līdz ārkārtējā stāvokļa beigām gan atpakaļ neņemam, lai mums nebūtu darbošanās ar iespējami inficētām virsmām. Tās grāmatas, kas mums ir bibliotēkā, ir tīras un nav inficētas.

Lasītāji prasa to, ko jau iecienījuši - kriminālromānus, vēsturiskos romānus. Interesanti, ka tagad vēlas lasīt grāmatas, kur darbība arī norit kādā līdzīgā laikā, kā pašreiz. Ir pieprasījums pēc Džovanni Bokačo “Dekamerona” un Albēra Kamī “Mēra”.

Kad izsludinājām piegādi mājās, domājām, ka būs ļoti liela atsaucība, jo mēs vecāka gadagājuma lasītājiem ar pārvietošanās grūtībām uz mājām piegādājam reizi mēnesī arī neskatoties uz ārkārtējo stāvokli. Sapratām, ka šajā laikā varam papildus izbraukt kādu riņķi, Tomēr neviens šādam pakalpojumam nepieteicās, varbūt baidās. Bet arī šajā gadījumā viss notiktu bezkontakta ceļā – mēs grāmatu maisiņu vienkārši atstātu pie durvīm.

Bet tagad ārkārtīgi daudz izmanto e-bibliotēkas pakalpojumus (www.3td), pusotras nedēļas laikā šajā sistēmā esam reģistrējuši 187 lasītājus”.

Te gan jāteic, ka pēc ārkārtējās situācijas beigām, bibliotēkās grāmatu pieejamība uz kādu laiku samazināsies, jo visas lasītāju nodotās grāmatas uzreiz nenonāks grāmatu plauktos. “Grāmatas pēc to atdošanas bibliotēkai divas nedēļas tiks turētas karantīnas režīmā, tāpēc iespējama vairāku grāmatu vēlāka izsniegšana,” informē Balvu bibliotēka, kas arī šajā laikā nodrošina grāmatu izsniegšanu lasītājiem.

Grāmatu izsniegšanu šobrīd piedāvā vēl vairāku novadu bibliotēkas – Balvos, Limbažos, Kolkā, Mērsragā, Talsos un citviet. Tā kā interesējieties savā bibliotēkā, kurā esat reģistrēts, vai šāds pakalpojums tiek piedāvāts. Bibliotēku kontaktinformāciju varat atrast uz savas lasītāja kartes.