foto: Ginta Zīverte
Siguldas pašvaldība atbalstīs izmitināšanas un ēdināšanas sektora uzņēmējus
Taka pie Gaujas.
Novadu ziņas
2020. gada 20. marts, 13:44

Siguldas pašvaldība atbalstīs izmitināšanas un ēdināšanas sektora uzņēmējus

Jauns.lv / LETA

19. martā Siguldas novada pašvaldības domes sēdē nolemts atbalstīt uzņēmumus, kurus vissmagāk ietekmējusi ārkārtējā situācija un noteiktie ierobežojumi vīrusa Covid-19 dēļ.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašvaldība piešķirs nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā Siguldas novadā esošajiem uzņēmumiem, kas nodrošina izmitināšanas pakalpojumu, kā arī 50% apmērā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem. Piešķirot šos atvieglojumus, prognozējams, ka pašvaldības ieņēmumi 2020. gada budžetā no nekustamā īpašuma nodokļa samazināsies par aptuveni 50 tūkstošiem eiro.

Krāšņās Siguldas ainavas

Laikā, kad vīrusa Covid-19 izplatība turpinās, Sigulda aizsāk sociālu akciju ar motīvu “Satiec sevi”, kuras laikā iedzīvotāji un pilsētas viesi ...

gallery icon
99

Tāpat Siguldas novada pašvaldības domes deputāti nolēmuši piešķirt atvieglojumus minētajām nozarēm saistībā ar komunālajiem maksājumiem. Būs iespēja veikt atliktos maksājumus par pašvaldības īpašumā esošo uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī kavētajiem maksājumiem netiks piemērota kavējumu nauda. Šīs izmaiņas attiecināmas uz ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzēja SIA “Saltavots” sniegtajiem pakalpojumiem. Maksājumi, kas saistīti ar ūdens patēriņu, ir svarīgi izmitināšanas un ēdināšanas sektora uzņēmumiem, kas savu pakalpojumu nodrošināšanā patērē ievērojamu ūdens daudzumu.

Ēdināšanas un izmitināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ūdens un kanalizācijas piegādes līgumi noslēgti ar kapitālsabiedrību SIA “Saltavots” un kuri veic saimniecisko darbību šajās nozarēs, SIA “Saltavots” nepiemēros līgumsodu par februāra, marta, aprīļa un maija maksājumu kavēšanu, samaksājot 20% no tekošā rēķina, kā arī, noslēdzot vienošanos ar kapitālsabiedrību, tiks izveidots apmaksas grafiks par atliktajiem maksājumiem.

“Mūsu solidarizēšanās krīzē ar visvairāk cietušajām nozarēm ir vitāli svarīga, jo, pateicoties viesmīlības uzņēmumiem un tūrismam, Sigulda un mūsu novads ir atšķirīgs no visas Latvijas. No tā, kā mēs spēsim palīdzēt uzņēmējdarbībai šobrīd, būs atkarīga ekonomiskā situācija ļoti ilgā laika periodā,” norāda Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, neizslēdzot, ka, “iespējams, krīzei turpinoties un sākoties tūrisma sezonai, būs jāmeklē vēl citi risinājumi, kā palīdzēt dažādu jomu uzņēmējdarbībai.”

Papildus tam, pašvaldības deputāti nolēmuši dot iespēju uzņēmējiem terminēti pārtraukt telpu nomas līgumu ar pašvaldību, ja darbība ir tieši ietekmēta vai apturēta saistībā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju. Proti, uzņēmumi, kuru darbība nav iespējama, tūrisma plūsmai izsīkstot, kā arī stājoties spēkā pulcēšanās aizliegumam, ir iespēja prasīt pašvaldībai nomas līguma apturēšanu periodā, kad valstī izsludināta ārkārtas situācija. Šī iespēja attiecas arī uz pakalpojumu sniedzējiem, kas saistīti ar sporta un izglītības iestāžu darbības nodrošināšanu.

Vienošanās paredz, ka šajā periodā nomātajās telpās uzņēmējdarbība netiek veikta. Savukārt noslēgtais nomas līgums tikts pagarināts par attiecīgo periodu, uz kuru tiek pārtraukta uzņēmējdarbība nomātajās telpās ārkārtas situācijas laikā, ja to vēlēsies nomnieks. Ieviešot šos atvieglojumus uzņēmējiem uz diviem mēnešiem, pašvaldības budžeta ieņēmumi no telpu nomas samazināsies par aptuveni 36 tūkstošiem eiro.

Pašvaldība apstiprina, ka, piemērojot šīs atbalsta formas, tiks pārbaudīts, vai uzņēmējs ir godprātīgs nodokļu maksātājs un vai ir izpildītas citas saistības attiecībā pret pašvaldību.
Tūrisms ir viena no vadošajām un prioritārajām nozarēm Siguldas novada ekonomikā, 2018. gadā radot kopējo apgrozījumu 14,9 miljonu eiro apmērā un nodrošinot 195 darba vietas. Pērn Siguldas novada tūristu mītnēs kopā apkalpoti 61 537 viesi, pirmo reizi pārsniedzot 60 000 apkalpoto tūristu slieksni un iezīmējot tūristu skaita pieaugumu par 15%.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās