foto: Evija Trifanova/LETA
Koronavīruss Vidzemē: vīrusa Zelta terīne Madonā, izolētais Vecpiebalgas mērs un humānā pilsētas šķērsošana Valkā 
Bijušais Saeimas priekšsēdētāja palīgs, tagad Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš spiests divas nedēļas pašizolēties savās lauku mājas, jo nesen atgriezies no Norvēģijas. Viņš vētī senās fotogrāfijas.
Novadu ziņas
2020. gada 21. marts, 03:58

Koronavīruss Vidzemē: vīrusa Zelta terīne Madonā, izolētais Vecpiebalgas mērs un humānā pilsētas šķērsošana Valkā 

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vidzemi koronovīruss iesprostojis četrās sienās. Vecpiebalgas mērs Indriķis Putniņš nu spiests savas dienas vadīt cēlā pašizolācijā lauku mājās – desmit kilometrus no veikala un triju kilometru attālumā no sava labākā kaimiņa. Tāpat Igaunijas policija piespiedusi daudzus valcēniešus sēdēt savā valstī un nevazāties pāri robežai.

Tomēr vidzemnieki galvu nenokar un meklē izeju. Tāpat kā slavenais Lennebergas Emīls, kurš sev galvā uzmauca zupas terīni Vara Braslas pirms 35 gadiem uzņemtajā bērnu komēdijā “Emīla nedarbi”. To tagad atceras Madonas Bērnu un jauniešu centrs, bet Limbažu Galvenā bibliotēka aicina ne tikai lasīt, bet arī piefiksēt, kā to darāt.

Vecpiebalgas galvenais runas vīrs pašizolējies

“Mērnieku laiku” dzimtenes – Vecpiebalgas novada galvenais vīrs, pašvaldības domes priekšsēdētājs Indriķis Putniņš jau teju nedēļu pašizolējies savās lauku mājās, jo viņš pagājušās nedēļas svētdienā atlidoja no Norvēģijas. Mērs gan nebija ieplānojis šādu dīkstāvi, jo uz šo ziemeļvalsti bija devies laikā, kad tā vēl nebija iekļauta “riska zonā”. Tagad viņš sēž mājās, kavējas atmiņās un pārlapo vecos albumus, lai “Facebook” dalītos ar savām jaunības dienu bildēm, jo pieņēmis izaicinājumu atrādīt savus vecos foto. Putniņš pie fotogrāfijām, kurās viņš redzams kā Rīgas 49. vidusskolas absolvents,  “Facebook” ierakstījis:

“Nudien feini, ka šajos sarežģītajos apstākļos savas domas atšķaidām ar ko nostalģisku! Bet tomēr būsim atbildīgi - tādi kā es, kas atgriezušies no ārzemēm, stingri ievērosim pašizolācijas noteikumus. Bet arī visi pārējie lieki apkārt nevazāsimies un nečuposimies, bet, kā tajā reklāmā saka - labāk sazvanīsimies!!! Sargāsim sevi un vēl jo vairāk - mūsu līdzcilvēkus!”

Jāteic, ka pašlaik būs grūti ieraudzīt ne tikai Vecpiebagdas mēru, bet arī māju, kurā viņš pašizolējies:  tā atrodas desmit kilometru attālumā no veikala un trīs kilometru attālumā no kaimiņa, kurš mēram no bodes atved un pie durvīm noliek pārtikas maisus. Tā kā – viss dziļos laukos!

Humānā robežas šķersošana

foto: Paula Čurkste/LETA
Tagad Valkas/Valgas robežu var šķērsot tikai humānu apsvēru dēļ – nekādi tusiņi un iepirkšanas kaimiņvalstī!

Valkas iedzīvotājiem koronavīrusa krīzes pirmajās dienās lielas galvassāpes radīja Latvijas-Igaunijas robežas daļēja slēgšana, jo Igaunijas robežsardze to šķērsot ar īpašām atļaujām ļāva tikai cilvēkiem, kuri strādāja robežas otrā pusē. Bet, kā zināms, Valkas/Valgas dzīves ritms nav iedomājams bez brīvas pārvietošanas iespējām.

Tagad Igaunijas puse humānu apsvērumu vadīta ir paplašinājusi to personu loku, kuri var brīvi pārvietoties starp abām pilsētām. Valkas novada dome informē: “Ja jūsu ģimene vai tuvi radinieki atrodas Valgā, Valkas novada dome iekļaus jūsu informāciju oficiālā vēstulē ar lūgumu, ļaut jums šķērsot Latvijas-Igaunijas valsts robežu humānu apsvērumu dēļ”.
 
Tā kā Igaunijas policijas un Robežsardzes padomes rīkojums attiecībā uz valsts robežas slēgšanu uz Valkas novada iedzīvotājiem ir mīkstināts. Tomēr ierobežojumi būs jūtami, jo dvīņu pilsētas iedzīvotāji varēs šķērsot tikai vienu no diviem robežpārejas punktiem, kas būs norādīts speciālajā atļaujā, tāpat arī nevarēs doties ciemos pie brāļu tautas draugiem vai iepirkties sābru bodē.

Kļūsti slavens pašizolācijā ar zupas podu un grāmatu lasīšanu!

* Madonas Bērnu un jauniešu centrs aicina nenokārt degunu un, lai ārkārtas situācijas diktēto izolācijas laiku padarītu aizraujošāku, izsludinājis konkursu “Zelta terīne” jeb “Kāds labums no šitāda poda?”. Centrs aicina internetā pievienot aizraujošus aprakstus, interesantus video, košas fotogrāfijas, ilustrējošus zīmējumus un citādu atspoguļojumu tam, kā saturīgi pavadāt laiku mājas režīma apstākļos! Piedalīties var visi, kuriem ir idejas mājas režīma jēgpilnai (ne tikai) piepildīšanai. Lai būtu jancīgāk konkursa uzsaukumā izmantoti kadri no Rīgas kinostudijā 1985.gadā uzņemtās mākslas filmas “Emīla nedarbi”, kurā Emīla galva iestrēgst zupas terīnē.

* Tāpat pašizolācija ir arī iespēja kļūt slavenam un gudram! Limbažu Galvenā bibliotēkā akcijas “Es lasu mājās” ietvaros izsludinājusi lasītāju konkursu, kurā aicina vienatnē noslēgušos lasītājus atsūtīt foto, video, zīmējumu vai stāstu par lasīšanu mājās – vienalga vai tā būtu drukāta grāmata vai e-grāmata. Šīs akcijas noslēgumā tiks izveidota virtuāla izstāde. Un, protams, īpašs gandarījums būs tiem, kuri šajā virtuālajā izstādē būs piedalījušies ar darbu, kas iegūs lasošo skatītāju atzinību.