Sabiedrība
2020. gada 19. marts, 17:58

Izņemto nelegālo spirtu ļaus izmantot telpu dezinfekcijai

Jauns.lv / LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības mazināšanai valdība šodien atbalstījusi Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumu, ka likumpārkāpējiem izņemtu spirtu iekšlietu dienesti varēs izmantot dezinfekcijai.

Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) padomniece Beata Jonite informēja, ka sakarā ar dezinfekcijas līdzekļu deficītu valstī, valdība šodien apstiprināja iekšlietu ministra ierosinājumu par Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai.

Šķidrumiem tiek veikts pētījums, lai pārliecinātos par to nekaitīgumu veselībai, un tie tiks izmantoti automašīnu, īslaicīgo aizturēšanas izolatoru, galda, grīdu un citu virsmu dezinfekcijai.

Šķidrumi, kas paliks pāri no iekšlietu resoriem tiks nodoti arī citām valsts un pašvaldību iestādēm, piemēram, slimnīcām. No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atbalstīta arī pudeļu iegāde spirta šķīduma pārliešanai, fasēšanai un loģistikai.

"Ņemot vērā sabiedrības pamatoto interesi iegādāties dezinfekcijas līdzekļus un pastiprināti dezinficēt telpas un virsmas, kur viņi uzturas, norādām, ka IeM un tās padotībā esošās iestādes saskaras ar problēmu, ka dezinfekcijas līdzekļi, lielā pieprasījuma pēc, vairs nav iegādājami vai arī tiek prasīta neadekvāti augsta cena no tirgotāju puses," pauž iekšlietu ministrs.

NVA glabāšanā atrodas ar spēkā stājušos galīgo nolēmumu kriminālprocesā vai administratīvo pārkāpumu lietā, iznīcināšanai nodotie spirtu saturošie šķidrumi. Patlaban ir pieejamas aptuveni deviņas tonnas šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90%.

Tāpat ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, IeM varēs arī turpmāk dezinfekcijai izmantot spirtu saturošus šķidrumus par kuriem spēkā stājies galīgais nolēmums kriminālprocesā vai administratīvo pārkāpumu lietā.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija dialogā ar esošajiem un potenciālajiem ražotājiem meklē iespēju paplašināt dezinfekcijas līdzekļu un sejas aizsargmasku ražošanas jaudas, lai tās nodrošinātu gan Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām, gan veselības aprūpes iestāžu vajadzībām.  

Šajā ziņā aktīvas sarunas norit ar vairākiem uzņēmumiem, piemēram, "Latvijas balzams", "Spodrība", "Rīgas farmaceitiskā rūpnīca" un citiem. Savukārt sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti aktīvi tiek strādāts pie jautājuma par jauna sejas aizsargmasku ražošanas risinājuma izstrādes Latvijā.