"Saskaņas" deputāti vērsīsies Satversmes tiesā par piemaksu nodrošināšanu pie pensijas par darba stāžu līdz 1995.gadam
foto: unsplash.com
Sabiedrība

"Saskaņas" deputāti vērsīsies Satversmes tiesā par piemaksu nodrošināšanu pie pensijas par darba stāžu līdz 1995.gadam

Jauns.lv / LETA

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas deputāti plāno vērsties Satversmes tiesā (ST) ar pieteikumu par piemaksām pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, informēja Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs (S).

"Saskaņas" deputāti vērsīsies Satversmes tiesā par...

Opozīcijas deputāti aicinās ST likuma "Par valsts pensijām" normu, kas regulē šo jautājumu, atzīt par neatbalstošu vairākiem Satversmes pantiem. Klementjevs atgādina, ka vēl līdz 2011.gada beigām cilvēkiem, kuri pensionējās, aprēķināja pensiju un papildus piešķīra piemaksu, ņemot vērā piemaksu par stāžu līdz 1995.gadam šo gadu ieskaitot.

Savukārt, personas, kuras pensionējās sākot ar 2012.gada 1.janvāri un bija strādājuši līdz 1995.gada 31.decembrim, piemaksu par darba stāžu nesaņem, norāda politiķis. Ja arī šiem cilvēkiem tiktu piešķirtas piemaksas par stāžu līdz 1995.gadam ieskaitot, viņiem vecuma pensijas apmērs varētu palielināties vidēji par 22 eiro mēnesī, bet invaliditātes pensijas - par 12 eiro mēnesī, vērš uzmanību deputāts.

Klementjevs norāda, ka redz iespējas līdzekļu paredzēšanai, ja ST atzīs regulējuma neatbilstību Satversmei. Politiķis norāda, ka 2018.gada ceturtajā ceturksnī Latvijas ekonomika, sasniedzot iekšzemes kopprodukta pieaugumu par 4,5%, ir pārsniegusi pirmskrīzes augstāko punktu un ka 2020.gada valsts budžets ir lielākais valsts vēsturē, pārsniedzot desmit miljardus eiro.

Arī 12.Saeimā frakcijas "Saskaņa" deputāti atkārtoti norādīja uz problēmu un iesniedza likumprojektu, kas paredzēja piešķirt pensiju piemaksas visiem vecuma un invaliditātes pensijas saņēmējiem, sākot no 2019.gada 1.janvāra. Likumprojekts tika nodots Sociālo un darba lietu komisijai, taču 13.Saeima likumprojekta izskatīšanu neturpināja, skaidro politiķis.

Deputāts norāda, ka viņa vadītā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darba grupa ir izstrādājusi likumprojektu, kas paredzētu piemaksas par darba stāžu līdz 1995.gadam arī personām, kurām pensija piešķirta laikā no 2012.gada 1.janvāra. Klementjevs akcentē, ka pašreizējais regulējums "neveicina sociālo taisnīgumu un neizlīdzina pastāvošo netaisnību".

Pašlaik Latvijā ir 127 000 pensionāru, kuri saņem vecuma vai invaliditātes pensiju un kuriem nav piešķirtas piemaksas par darba stāžu, no tiem 24% pensijas apmērs ir līdz 200 eiro. Savukārt 24 100 invaliditātes pensiju saņēmēju tās apmērs ir līdz 200 eiro, norāda Klementjevs.

"Saskaņas" deputāti uzskata, ka likumdevējs nav izpildījis pienākumu rūpēties par sociālo taisnīgumu un pilnveidot sociālā nodrošinājuma sistēmu ekonomiski labvēlīgā situācijā, pieņemot 2020.gada valsts budžetu, līdz ar to ir nepieciešams vērsties ST ar pieteikumu pārskatīt minētās likuma normas atbilstību. Viens no iespējamajiem variantiem būtu piemaksu pakāpeniska atjaunošana, norāda politiķis.