foto: Vida Press
Latvijas Baznīcas izdod ārkārtas instrukcijas: var nebučot krustus un neiet uz dievkalpojumiem
"Covid-19" draudu ēnā kristiešiem atļauts neapmeklēt dievkalpojumus un vienkāršot svētos rituālus. Savukārt uz altāra jābūt arī dezinfekcijas līdzekļiem.
Sabiedrība
2020. gada 14. marts, 04:38

Latvijas Baznīcas izdod ārkārtas instrukcijas: var nebučot krustus un neiet uz dievkalpojumiem

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visas lielākās Latvijas Baznīcas, izņemot pareizticīgos, jaunā koronavīrusa draudu ēnā izstrādājušas īpašus piesardzības pasākumus, atceļot bērnu un jauniešu pasākumus, izdodot sevišķus priekšrakstus Svētā Vakarēdiena pasniegšanā un citos rituālos, pat aicinot neapmeklēt dievkalpojumus.

Latvijas kristieši nepaļaujas vien uz „pliku” Dieva žēlastību. Reliģisko organizāciju virsvadība izplatījusi paziņojumus un padomus, kā šajā ārkārtas situācijā pareizi jārīkojas dievkalpojumos. Sestdien un svētdien tūkstošiem ticīgo dosies uz kārtējiem dievkalpojumiem, šoreiz jau ārkārtas situācijas apstākļos. Tomēr nekāds lielais grēks arī nebūs, ja nāksies Dieva nama apmeklējumu atlikt un nespēsiet punktuāli veikt visus iksvētdienas rituālus.

Adventisti: priecāsimies arī par tukšiem baznīcu soliem

foto: Evija Trifanova/LETA
Vairākas draudzes paziņojušas, ka tās būs arī priecīgas par tukšiem dievnamu soliem un aicinājušas dievkalpojumus vērot internetā vai televīzijā, vai klausīties pa radio.

Adventistu dievkalpojumos parasti nepulcējas vairāk par 200 cilvēkiem, tāpēc viņu dievkalpojumi nav atcelti, informē „Vēstis Adventistiem”. Tomēr vairāki bērniem un jauniešiem paredzēti pasākumi nenotiks. Rīgas 5. draudze (Akas ielā) nenotiks 14. martā paredzētā jauniešu uzņemšanas ceremonija ticīgo Ceļa meklētāju „klubiņā”. Savukārt Rīgas Centra draudzes padome nolēmusi ierobežot bērnu sabatskolas nodarbības.

Vairāku draudžu padomes mudinājušas cilvēkus pat nedoties uz lūgšanu namiem, bet dievkalpojumu sanāksmēm sekot līdzi interneta tiešraidēs. Ar aicinājumu „izvērtēt nepieciešamību piedalīties dievkalpojumos” izcēlusies Liepājas draudze, bet Rīgas 5. draudzes paziņojumā teikts: „Priecāsimies arī par tukšajiem baznīcu soliem, bet pieaugošo skatītāju skaitu „Youtube” kanālā”.

Katoļi: neskūpstiet krustu

foto: Katoļu Baznīcas Informācijas centrs
Latvijas katoļu Informācijas centrs izplatījis attēlu ar pamācību, kā ticīgajiem pareizi mazgāt rokas.

Romas katoļu Baznīcas Latvijā Bīskapu konference vēstījumā ticīgajiem teikts:

„1. Ticīgajiem jāņem vērā, ka, noskūpstot baznīcā esošo krustu, kā arī izmantojot svētīto ūdeni, vienmēr pastāv risks tālāk nodot un saņemt dažādu slimību izraisītājus, tāpēc to darīt vai nedarīt ir individuāls lēmums.

2. Veicot relikviju pagodināšanu, to darīt, tikai saņemot svētību ar tām, nevis noskūpstot.

3. Svētās Mises laikā miera sveicienu īstenot nevis sarokojoties, bet viegli paklanoties.

4. Priesteri tiek aicināti īpaši rūpēties par roku mazgāšanu pirms dievkalpojumiem un izmantot dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc Svētās Komūnijas dalīšanas ticīgajiem.

5. Priesteri tiek aicināti biktskrēslu lodziņus iespēju robežās aizklāt ar caurspīdīgu plēvi”.

Lai tomēr higiēnas pasākumi, notiktu ar „garīgu piesitienu”, Baznīcas Informācijas centrs izplatījis Dalasas (ASV) diecēzes pamācību, kā pareizi mazgāt rokas – tās jāmazgā tik ilgi, līdz noskatītas svētās lūgšanas: „Kā zināt, cik ilgi nepieciešams mazgāt rokas?  Mazgājot rokas 30-45 sekunžu garumā, paspēsi palūgties „Tēvs mūsu”, „Esi sveicināta, Marija” un „Gods lai ir””.

Baptisti: atceļam svētdienskolas

foto: Ieva Lūka/LETA
Baptistu draudzēs atceltas svētdienas skolu nodarbības.

Latvijas Baptistu draudžu savienības vadība aicina draudzes izvērtēt plānoto regulāro un neregulāro pasākumu un dievkalpojumu atbilstību šodien valstī izsludinātajai ārkārtas situācijai, un rīkoties saskaņā ar to:

„Tā kā skolās mācības atceltas un nenotiks arī interešu izglītības nodarbības, aicinām šo principu ievērot arī attiecībā uz svētdienskolu un citiem pasākumiem draudzēs.
Būsim sociāli atbildīgi! Izmantosim šo laiku saturīgām sarunām telefoniski, interneta vidē, laikam ģimenē, savai pašizaugsmei un laikam ar Dievu! Viņš mums ir devis spēka, mīlestības un savaldības garu, nevis bailības garu,” uzsver Latvijas baptistu vadītāji.

Luterāņi: Dievmaizīti mērcēs vīnā, nevis vīnu dzers no kopējā kausa

Situāciju ar "Covid-19" šonedēļ apsprieda arī luterāņu Baznīcas mācītāju konferencē, pēc kuras Bīskapu kolēģija draudzēm noteica minimālās piesardzības vadlīnijas, tostarp:

„Ir atceļamas sapulces, kuras nav absolūti nepieciešamas. Pēc iespējas jāizmanto citi saziņas līdzekļi – telefons, internets. Ar Bīskapu kolēģijas lēmumu tiek atceltas paredzētās diecēžu sapulces.

Pašlaik nav vajadzības atcelt dievkalpojumus, taču draudzēm būs jāpilda rīkojumi par pulcēšanās ierobežojumiem. Rūpīgi sekojiet līdzi savam veselības stāvoklim un, pamanot slimības pazīmes – paaugstinātu temperatūru, iesnas, klepu, šķavas un tamlīdzīgi – nedodieties uz dievkalpojumiem vai draudzes sapulcēm. Izmantojiet iespēju dievkalpojumos piedalīties ar TV starpniecību un klausoties “Svētrītu”.

Bīskapi ir vienojušies, ka miera sveiciena laikā tuvāk stāvošajiem roka nav jāspiež. Sveicināt otru varam ar palocīšanos. Kā arī jāizvairās no apskaušanās.

Līdz turpmākam sakraments (Svētais Vakarēdiens) jāpasniedz ar intinkciju, tas ir, pamērcējot hostiju vīnā (nevis vīnu dzerot no kopējā kausa). To dara mācītājs, nevis dievgaldnieks pats. Tiem, kuri izdala sakramentu, īpaši rūpīgi jāievēro higiēna. Miera sveiciena laikā viņi ne ar vienu nesarokojas. Jātur gatavībā nepieciešamais roku dezinficēšanai arī (Dievgalda) izdalīšanas laikā”. 

Tā, piemēram, 14. martā Torņakalna baznīcā atcelta Diakonijas diena „Aicinājums”.

Pareizticīgie: nav nekādas epidēmijas

foto: Vida Press
Maskavas patriarhāta Latvijas Pareizticīgo baznīcas virsvadonis – patriarhs Kirils uzskata, ka "Covid-19" nemaz tik drausmīgs nav un par nekādu epidēmiju nevar runāt.

Visbezatbildīgāk pret ārkārtas situāciju izturas pareizticīgie, kuru vadība Maskavā "Covid-19" uzliesmojumu neuzskata par epidēmiju un pārāk lielu draudu. Latvijas pareizticīgo bīskapi, atšķirībā no saviem kolēģiem citās konfesijās, nav izdevuši īpašus priekšrakstus koronavīrusa sakarā.

Krievijas pareizticīgo Baznīcas patriarhs Kirils intervijā plašsaziņas līdzekļiem sacījis: „Mēs esam gājuši cauri dažādām epidēmijām. Atceros holēras epidēmiju, kas savā laikā uztrauca sabiedrību un valsts vadību. Mūsu Baznīcai ir pieredze, kā šādos apstākļos kalpot. Jāteic, ka šobrīd nav nekāda iemesla runāt par epidēmiju. Ir tikai atsevišķi gadījumi...”, vienlaikus uzsverot, ka Baznīcai tomēr vajadzētu apspriest, kā reaģēt uz izveidojušos situāciju. 

Kā Maskavas pakļautībā esošās Latvijas pareizticīgo draudzes rīkosies, ja situācija saasināsies, ir grūti prognozēt. Par to liecina, piemēram, fakts, ka patriarha Ģimenes lietu komisijas vadītājs Dimitrijs Smirnovs nesen paziņoja, ka pareizticīgo draudzēm Itālijā ir visas tiesības nepakļauties Itālijas varasiestāžu rīkojumam visā valstī koronavīrusa dēļ slēgt dievnamus. „Ja laicīgās varas rīkojumi ir pretrunā ar ticību, mums tie nav jāievēro,” viņš teica.