Sabiedrība
2020. gada 10. marts, 17:11

Izsludināts konkurss uz Valsts policijas priekšnieka amatu

Jauns.lv / LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) izsludinājusi konkursu uz Valsts policijas (VP) priekšnieka amatu, un konkursa nolikums paredz, ka pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu apstiprināšanai viņam veiks pārbaudi ar melu detektoru.

IeM skaidroja, ka konkursā drīkstēs pieteikties amatpersona tikai no vecāko vai augstāko virsnieku vidus, kurai izdienas laiks IeM sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes iestādēs ir ne mazāks par desmit gadiem. Tas nozīmē, ka tiesneši, prokurori vai citu ārpus iekšlietu sistēmas esošu iestāžu amatpersonas konkursā nevarēs pieteikties.

Ar iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) rīkojumu apstiprināto konkursa komisiju vadīs IeM valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs, komisijas vadītāja vietnieks būs Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole.

Komisijas locekļi būs iekšlietu ministra padomnieks Jānis Veide, IeM valsts sekretāra vietnieks Jānis Bekmanis, Valsts drošības dienesta priekšnieks Normunds Mežviets, Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš.

Savukārt kā komisijas darba novērotāji ar rekomendācijas tiesībām, bet bez balsstiesībām būs sabiedrības par atklātību "Delna" juriste Zane Zvirgzdiņa, Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības prezidents Agris Sūna, Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Armands Augustāns un Neatkarīgās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs Māris Bērziņš.

Pieteikumi iesniedzami līdz 9.aprīlim.

Kandidātiem konkursā būs jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Redzējums arī būs jāprezentē konkursa komisijai ne ilgāk kā 40 minūtēs.

Tāpat paredzētas pārrunas ar kandidātu par motivāciju amatam un redzējumu par VP prioritātēm un attīstību. Konkursa komisija arī novērtēs kandidāta profesionālās zināšanas un svešvalodu prasmes.

Kandidāta kompetenču izvērtējumā tiks piesaistīta personāla atlases kompānija, kura palīdzēs novērtēt stratēģisko redzējumu, spēju pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, orientāciju uz rezultātu sasniegšanu, iniciatīvu, pārmaiņu vadīšanu un ētiku. 

IeM valsts sekretārs Trofimovs sacīja, ka patlaban nav zināms, kura personāla atlases kompānija kandidātu vērtēšanai tiks piesaistīta. IeM esot veikusi pārrunas ar Valsts kanceleju par iespēju izmantot kompānijas, kuras jau līdz šim ir piedalījušās augstu valsts amatpersonu kandidātu atlasē. Precīzāka informācija tapšot zināma konkursa norises gaitā.

Komisija ir tiesīga veikt priekšpārbaudi par iespējamiem šķēršļiem kandidātam saņemt amata pildīšanai saskaņā ar amata aprakstu nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam.

Iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā būs tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā pēc iekšlietu ministra ierosinājuma konkursa komisijas sekretariāts nodrošinās kandidātu nosūtīšanu kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes veikšanai. Tajā pārbaudīs vai attiecībā uz komisijas ieteikto kandidātu nav konstatējami apstākļi, kas norāda uz personas atrašanos interešu konflikta situācijā vai citi apstākļi, kas var radīt risku attiecībā uz amata pienākumu izpildi.

Kompleksās psiholoģiskās-poligrāfa pārbaudes kārtību un pārbaudāmo jautājumu loku noteiks iekšlietu ministrs, saskaņojot to ar pārbaudes veicēju. Paredzēts, ka poligrāfa pārbaudē saņemtās atbildes būs pieejamas tikai iekšlietu ministram pirms galīgā lēmuma pieņemšanas. IeM parlamentārā sekretāre Signe Bole teica, ka pārbaudē ar melu detektoru paredzēts izmantot iekšlietu nozarē pieejamos resursus.

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.