foto: LETA
Lems par teju 263 000 eiro piešķiršanu Rīgas domes vēlēšanu atspoguļošanai elektroniskajos medijos
Rīgas domes ēka.
Politika
2020. gada 10. marts, 07:25

Lems par teju 263 000 eiro piešķiršanu Rīgas domes vēlēšanu atspoguļošanai elektroniskajos medijos

Jauns.lv / LETA

 Šodien valdība lems par gandrīz 263 000 eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanai elektroniskajos medijos, liecina Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Papildus līdzekļi esot nepieciešami, lai nodrošinātu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanu Latvijas Televīzijā (LTV), Latvijas Radio un komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

13.februārī Saeima pieņēma Rīgas domes atlaišanas likumu, kas paredz atlaist domi un rīkot ārkārtas pašvaldību vēlēšanas Rīgā. Vēlēšanas tiek plānotas aprīļa izskaņā.

Tā kā sabiedriskā pasūtījuma ietvaros NEPLP pienākums ir nodrošināt domes ārkārtas vēlēšanu atspoguļošanu, ir nepieciešams papildu finansējums, jo, plānojot 2020.gada nozares budžetu, nevarēja prognozēt, ka ārkārtas vēlēšanas Rīgā notiks, līdzekļu pieprasījumu pamato KM.

"Lai sabiedrībai pilnvērtīgi būtu iespējams izvērtēt kandidātu piedāvājumu un izdarīt izvēli vēlēšanās, nepieciešams nodrošināt iespēju saņemt plašu un daudzpusīgu informāciju par vēlēšanu dalībniekiem gan sabiedriskajos, gan komerciālajos medijos," turpina KM.

Saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, ja pilsētas domi atlaiž, priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir no vēlēšanu izsludināšanas līdz vēlēšanu dienai. Šajā periodā Latvijas Radio ir jāizvieto priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma noteikumiem, ievērojot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā reglamentēto reklāmas laika izmantošanas kārtību. "Tas nozīmē, ka Latvijas Radio ir pienākums izvietot komerciālus paziņojumus - politisko reklāmu, kuras mērķis ir konkrētā reklāmdevēja pēc iespējas lielāka iegūto balsu skaita vēlēšanās sasniegšana," norāda km.

Saskaņā ar šo pašu likumu šajā reizē deputātu kandidātiem Latvijas Radio pirmajā programmā nebūs iespējas izmantot priekšvēlēšanu aģitācijai valsts nodrošināto bezmaksas raidlaiku, un Latvijas sabiedrībai, tai skaitā Rīgas domes vēlētājiem, nebūs iespējas ieklausīties deputātu kandidātu solījumos ar radio starpniecību.

Tā kā kārtējo vēlēšanu atspoguļošanai līdzekļi tiek ieplānoti gadskārtējā budžeta plānošanas procesā un ņemot vērā, ka Rīgas domes atlaišanas likums galīgajā lasījumā tika pieņemts jau pēc budžeta apstiprināšanas, arī LTV rīcībā neesot nepieciešamo līdzekļu vēlēšanu satura atspoguļošanai. Esošie līdzekļi esot paredzēti tikai pamata programmas nodrošināšanai, pildot 2020.gada sabiedrisko pasūtījumu. "Savukārt Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma norma, kas paredz politiskās reklāmas aizliegumu mēnesi pirms vēlēšanām, rada LTV zaudējumus par negūtajiem reklāmas ieņēmumiem," naudas nepieciešamību pamato KM.

Lai nodrošinātu Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto Rīgas pilsētas ārkārtas pašvaldību vēlēšanu laikā, kopumā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tiek prasīti 262 710 eiro, no kuriem 25 674 eiro tiks pārskaitīti radio jauna oriģinālsatura nodrošināšanai par ārkārtas pašvaldību vēlēšanām, bet 158 587 eiro - LTV.

No minētās summas 3 449 eiro plānots novirzīt priekšvēlēšanu aģitācijas perioda monitoringa veikšanai, savukārt 75 000 eiro - sadalīt komerciālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, lai nodrošinātu sabiedrībai iespēju saņemt daudzpusīgu informāciju un viedokļus par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā ziņots, 13.februārī Saeima atlaida 2017.gadā ievēlēto Rīgas domi. 24.februārī Valsts prezidents izsludināja Rīgas domes atlaišanas likumu, 25.februārī tas stājās spēkā, un tajā pašā dienā arī Centrālā vēlēšanu komisija izsludināja Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, kas notiks aprīļa izskaņā.