foto: LETA
Nemiro plāno izbeigt privatizācijas procesu
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.
Politika
2020. gada 27. februāris, 20:40

Nemiro plāno izbeigt privatizācijas procesu

Jauns.lv / LETA

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) uzskata, ka ir jābeidz ieilgušais privatizācijas process un jāizbeidz AS "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" (iepriekš Privatizācijas aģentūra) darbība, informēja Ekonomikas ministrija,

Privatizācijas un zemes reformas pabeigšanas procesa ietvaros ir būtiski sarucis darba apjoms, ko veic "Possessor" saistībā ar valsts īpašumu privatizāciju, lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanu un privatizācijas sertifikātu apriti. Tāpat "Possessor" pamatā ir pabeidzis tai nodoto slikto aktīvu izstrādi. Tādējādi vidējā termiņā "Possessor" kā pamatuzdevums paliks bezmantinieku, bezīpašnieku un konfiscētu dzīvojamo māju vai dzīvokļu īpašumu atsavināšana, norādīja ministrijā.  

Ņemot vērā "Possessor" uzdevumu samazināšanos, kā arī apstākli, ka 26.februārī diviem no trim kapitālsabiedrības valdes locekļiem beidzies pilnvaru termiņš, šodien "Possessor" akcionāru sapulcē pieņemts lēmums grozīt "Possessor" statūtus, nosakot, ka kapitālsabiedrības valdes sastāvā turpmāk būs tikai viens loceklis. 

Vakar valdes locekļa pilnvaru termiņš beidzās "Possessor" valdes priekšsēdētājam Vladimiram Loginovam un valdes loceklim Jurim Vaskānam. "Possessor" valdes locekļa pienākumus turpina pildīt Alvis Mitenbergs. 

"Ņemot vērā "Possessor" darba apjoma būtisko samazinājumu un līdz ar to nepieciešamību daudz efektīvāk izmantot valsts resursus, valdībai beidzot jāpieņem lēmums par ieilgušā privatizācijas procesa pabeigšanu un līdz ar to "Possessor" darbības izbeigšanu. Ekonomikas ministrija sākusi gatavot priekšlikumus "Possessor" deleģēto funkciju pakāpeniskai nodošanai citām valsts kapitālsabiedrībām vai pārvaldes iestādēm, tādējādi uzsākot "Possessor" darbības pārtraukšanu," uzsver Nemiro.

Ministrs arī norāda, ka līdzšinējā "Possessor" valde nodrošinājusi efektīvu kapitālsabiedrības pārvaldību un demonstrējusi labus darba rezultātus, pateicoties kuriem šodien var lemt par valdes locekļu skaita samazināšanu, jo būtiski mazinājies kapitālsabiedrības uzdevumu skaits. 

Viņš atzinīgi novērtē visu "Possessor" darbinieku ieguldīto darbu un paveikto privatizācijas un zemes reformas procesos, kā arī valsts slikto aktīvu izstrādes procesā un privatizācijas sertifikātu kontu konsolidācijas un apkalpošanas jomā.

Saskaņā ar Kapitālsabiedrības pārvaldības likuma pārejas noteikumu 25. punktu, ne vēlāk kā līdz 2020.gada 1.jūnijam jāizveido "Possessor" padome vai līdz 2020.gada 1.decembrim "Possessor" jāpārveido par SIA. 

Ņemot vērā, ka "Possessor" pamatdarbība ir saistīta ar tai deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu izpildi un iepriekš minēto par darba apjoma samazināšanos, Nemiro uzskata, ka šobrīd nav pamatoti veidot "Possessor" padomi un attiecīgi tuvākajos mēnešos tiks pieņemts lēmums par "Possessor" kā akciju sabiedrības pārveidi par sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

Šogad aprit trīs gadi kopš pēdējās reizes, kad Ekonomikas ministrija sniedza informāciju Ministru kabinetam par zemes reformas un privatizācijas procesa pabeigšanu procesu, problēmām un priekšlikumiem tā veicināšanai, kā arī par "Possessor" mērķiem vidējām termiņam attiecībā uz minēto procesu pabeigšanu. 

Līdz ar to ministrija plāno līdz šā gada 30.septembrim iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta informatīvo ziņojumu par privatizācijas un zemes izpirkšanas procesu pabeigšanas nosacījumu izpildi un priekšlikumiem, lai pabeigtu minētos procesus saprātīgā termiņā. Cita starpā ministrija iesniegs priekšlikumus "Possessor" deleģēto funkciju pakāpeniskai nodošanai citām valsts kapitālsabiedrībām vai pārvaldes iestādēm, tādējādi saprātīgā termiņā izbeidzot "Possessor" darbību.