Sabiedrība
2020. gada 18. februāris, 17:02

Sergeta advokāts komentē spriedumu Zolitūdes traģēdijas lietā: izmeklēšana bijusi "katastrofālas kvalitātes"

Jauns.lv / LETA

Pirmās instances tiesas spriedums Zolitūdes traģēdijas krimināllietā apliecina, ka apsūdzība un izmeklēšana ir bijusi "katastrofālas kvalitātes", pauda apsūdzētā būvinženiera Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Vai tad uz pasaules vispār vēl kāds tic, ka tikai viņš pie visa vainīgs? Šodienas spriedums liecina, ka izmeklēšana bija nekāda un vainīgie tiesas zālē nebija," norādīja advokāts, kurš gan sprieduma nolasīšanu neapmeklēja, jo atradās ārzemēs.

Advokāts uzskata, ka Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm vajadzēja prasīt starptautisku palīdzību šādas katastrofas iemeslu izmeklēšanai. Tāpat tagad vajadzētu veikt "izmeklēšanu par izmeklēšanas kvalitāti", uzskata Zvejsalnieks.

foto: LETA
Advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Viņš arī atkārtoja iepriekš vairākkārt publiski pausto viedokli, ka uz apsūdzēto sola vajadzēja atrasties kopņu ražotāja SIA "Vikom Industry" pārstāvjiem.

Ņemot vērā minēto, attiecībā uz Sergetu tiks iesniegta apelācijas sūdzība.Tāpat advokāts norādīja, ka Sergetam nav reāli samaksāt miljoniem eiro lielās kompensācijas cietušajiem un bojāgājušo radiniekiem.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa otrdien attaisnoja visus lietā apsūdzētos, izņemot Sergetu, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā. 

Prokuratūra Sergetam bija lūgusi piemērot septiņus gadus un sešus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. 

Tiesa visās apsūdzībās attaisnoja veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, arhitektu Andri Kalinku, kā arī par nevainīgu atzina būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu.

Attaisnota tika arī Rīgas pilsētas būvvaldes Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, kā arī būvvaldes būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un būvvaldes darbinieks Jānis Balodis.

Tāpat par nevainīgu atzīta SIA "Maxima Latvija" darba aizsardzības vecākā eksperte Inna Šuvajeva.

Spriedumu varēs pārsūdzēt pēc tam, kad būs pieejams pilns tā teksts.

Pērn novembrī apritēja seši gadi kopš Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī. 

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, prokuratūra apsūdzības izvirzīja piecām personām. Šīs personas ir Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis, būvuzraugs Draudiņš, arhitekts Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Kumpiņš. Prokuratūra viņiem apsūdzības uzrādīja arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Balodim, Treijai un Meļņikovai - izvirzīja apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.