foto: Edijs Pālens/LETA
"Desiņas ar naglām un stikliem" - internetā izplatās viltus ziņas par dzīvnieku mocītājiem Dzirciemā
Internetā klejo kārtējais emociju piesātinātais, taču apšaubāmais stāsts par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem tepat Rīgā (ilustratīvs attēls).
Sabiedrība
2020. gada 7. februāris, 16:14

"Desiņas ar naglām un stikliem" - internetā izplatās viltus ziņas par dzīvnieku mocītājiem Dzirciemā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Vēlme pasargāt dzīvniekus ir saprotama un uzteicama, taču arī šāda nodoma vadīti cilvēki var neapzināti kļūt par iespējamu viltus ziņu upuriem. Tā piemēram pēdējās nedēļās sociālajos tīklos izplatās neapstiprināta informācija par kādu ļaundari, kurš dzīvojamo rajonu kaķus nogalina ar ēdienu, kurā sadurtas naglas un sabāzti stikli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Informācija par ļaundari vai ļaundariem, kuri dzīvniekiem ar gaļas izstrādājumu palīdzību mēģina iebarot naglas un stiklus, sākotnēji izplatījusies portālā “Facebook”.

Kāda lietotāja raksta, ka tagad tas notiekot Latvijas Universitātes botāniskā dārza apkārtnē, Kūdras ielas rajonā, Elvīras ielas rajonā un citviet.

Kaķīši “salikti guļ jau čupiņā”

Turpmākais ieraksts sastāv no spēcīgiem, emocionāliem apgalvojumiem un situācijas atstāsta:

“Šobrīd situācija tāda – daudzdzīvokļu māju rajonā samestas desiņas un gaļa ar naglām, stikliem utt. Blakus atrodamajā manā mājā, privātmājas teritorijā arī pilns ar tiem mēsliem. Cilvēkiem tagad pašiem savus mīluļus, bail vest ārā. Kaimiņienes terjers atrodas ļoti smagā stāvoklī, kundze ne noreaģēja, kad sunītis fiksi kaut ko no zemes pacēla. Visi ir vājprātā. Kaķīši, kuri, jau diemžēl cieta un tika atrasti miruši – salikti guļ jau čupiņā. Tie paši kaķīši tika gan pabaroti, gan samīļoti, jau bija saraduši ar cilvēkiem, pati personīgi rūpējos par viņiem jau no bērna kājas.”

“Facebook” ieraksta beigās lasītāji tiek aicināti dalīties ar informāciju, ja ir kas zināms par “morālajiem kropļiem”, kuri šādi izrīkojoties pret dzīvniekiem. Minēts arī, ka par šo ir ziņots policijai.

Portāli stāstu pasniedz kā īstenību

Vien dažas dienas pēc tam, kad stāsts par Dzirciema apkārtnē notiekošo tika izplatīts “Facebook”, to pārtver krievvalodīgais ziņu portāls Press.lv.

Publikācijas virsraksts (tulkojumā no krievu val.): “Mirušos kaķēnus krauj čupās: Botāniskā dārza rajonā rīkļu rāvēji izmētā gaļu ar stikliem un naglām”.

Par raksta vizualizāciju izvēlēta bilde ar desas gabaliem, kurā saspraustas naglas:

foto: Ekrānuzņēmums no Press.lv
Šādi portālā Press.lv ilustrēts 2020. gada 6. februāra raksts par Dzirciemā it kā notiekošajām ļaundarībām pret dzīvniekiem.

Bildes izcelsme paliek neskaidra, taču foto jau 2019. gadā dažādos krievu un ukraiņu portālos izmantots līdzīgu ziņu ilustrēšanai:

foto: Ekrānuzņēmums no Golos.lv
Šādi ilustrēts līdzīga satura raksts 2019. gada 20. oktobrī, portālā Golos.ua.

Pamattekstā publikācijas veidotājs atsaucas uz konkrēto iedzīvotāju, kura izplatījusi informāciju internetā un pieraksta, ka policijai “jau esot ziņots”, taču, spriežot pēc teksta, pats portāls ar likumsargiem nav sazinājies, jo to komentārs izpaliek.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ar konkrēto minētajā portālā ievietoto 6. februāra rakstu “Facebook” jau ir dalījušies 5672 lietotāji. Ar sievietes skarbo stāstu, kurš ievietots “Facebook” – 993 lietotāji.
Policija nav saņēmusi nevienu iesniegumu

Jauns.lv sākotnēji sazinājās Valsts policiju (VP), lai noskaidrotu, vai tik tiešām ir saņemti iesniegumi par iespējamu dzīvnieku nonāvēšanu šajā Rīgas rajonā un vai stāstam par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem ir kāds pamats.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte rakstiski atbildēja, ka VP iesniegumu par šo lieto nemaz neesot un ka saistībā ar situāciju jāuzrunā Rīgas pašvaldības policija (RPP).

Tieši RPP atklāja vairāk par izplatīto informāciju. Saskaņā ar RPP sabiedrisko attiecību speciālistu Tomu Sadovski, arī RPP nav saņēmusi nevienu iesniegumu par notiekošo.

Jauns.lv arī noskaidroja, ka sieviete, kura “Facebook” izplatīja stāstu par dzīvnieku bendēšanu, pati nav neko redzējusi – vien atstāsta citviet iegūtu informāciju, turklāt nemaz nedzīvo minētajā rajonā.

RPP par konkrēto lietu iztekusies arī publiski:

Neskatoties uz to, atsaucoties uz 4. februārī veikto ierakstu, sieviete dienu vēlāk “Facebook” raksta: “Paldies Valsts policijai! Ļoti ātri reaģēja uz situāciju!” Atgādinām – VP nav saņēmusi nevienu iesniegumu saistībā ar iespējamo situāciju Dzirciemā.

Iedzīvotāji ar šādu stāstu pagaidām nav vērsušies arī RPP, līdz ar ko stāsts par ļaundariem, kuri Dzirciemā mēģina iebarot kaķiem stiklus un naglas, paliek neapstiprināts.