Latvijas spēka dziesmas Rīgā, Misters Ikss Daugavpilī un dzīvnieki Ķīpsalā: ko darīt 14. un 15.novembrī
Kultūra
2015. gada 13. novembris, 10:12

Latvijas spēka dziesmas Rīgā, Misters Ikss Daugavpilī un dzīvnieki Ķīpsalā: ko darīt 14. un 15.novembrī

Jauns.lv

Šonedēļ ar vairākiem vērienīgiem koncertiem un pasākumiem sāk atzīmēt Latvijas dzimšanas dienu. Viens no lielākajiem šajā nedēļas nogalē būs koncerts "Latvijas spēka dziesmas", kas notiks "Arēnā Rīga". Ar koncertiem savu dzimšanas dienu sāk svinēt arī savulaik par supergrupu dēvētā "Remix".

Svešzemju mūzikas gardēžiem arī savas delikateses – Ventspilī uzstāsies virtuozais ģitārmūzikas duets „El Ten Eleven” no Losandželosas, bet Rīgā notiks Beļģijas dienu atklāšanas koncerts. Teātra mīļi var doties uz Daugavpili, kur Imres Kalmāna operetes „Cirka princese” darbība no pirmsrevolūcijas Pēterburgas būs pārnesta uz pirmskara Rīgu. Savukārt visu iespējamo mājdzīvnieku mīļotāji pulcēsies Ķīpsalā uz gadskārtējo izstādi „ZooEkspo”.

Daudz jaunumu arī galvaspilsētas izstāžu telpās. Pie valdības ēkas var redzēt, kā mūsu mākslinieki pašbildējās pie Brīvības pieminekļa tēla, Rīgas Mākslas telpā varēs izjust, kā bija toreiz, kad latvju streļķi cīnījās par savu valsti. Grāmatu namā „Valters un Rapa” var aizceļot līdz Rīgas nomalēm, galerijā „Ilgais ceļš” – līdz Austrālijai, bet Rīgas biržā – līdzi Nikolajam Rēriham uz Indijas kalniem.

1. Latvijas spēka dziesmas „Arēnā Rīga”

Par godu Latvijas valsts dzimšanas dienai svētdien, 15. novembrī, pulksten 18.00 „Arēnā Rīga” notiks lielkoncerts „Latvijas spēka dziesmas”, kura programmā iekļauti tie skaņdarbi, kas cauri laikiem latviešiem bijuši īpaši nozīmīgi. Koncertā piedalīsies daudzi izcili mākslinieki: dziedātāja Ieva Akuratere, leģendārās aktrises Olga Dreģe un Lilita Ozoliņa, rokdziedātāji Alex un Atis Ieviņš, operdziedātājas Evita Zālīte un Elīna Šimkus, deju ansamblis „Dzintariņš”, dziedošie Nacionālā un Dailes teātra aktieri Dita Lūriņa, Marija Bērziņa, Rēzija Kalniņa, Ģirts Ķesteris un Artis Robežnieks, dziedātāji Ralfs Eilands un Aija Andrejeva, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā vijole Raimonds Ozols un citi. Par koncerta muzikālo pavadījumu rūpēsies instrumentālais ansamblis Kristapa Krievkalna vadībā.

Koncerta programmai izvēlētas latviešiem dažādos laikos svarīgās dziesmas: „Manai tautai”, „Dzimtā valoda”, „Daugaviņa”, „Brīvību Baltijai”, „Sena kalpu dziesma” un daudzas citas, par kurām koncerta dalībniece – Atmodas laika dziedātāja Ieva Akuratere – teic: „Mūsu laikabiedri – komponisti un dzejnieki – ir radījuši šā laika tautas dziesmas, kuru saturiskā vērtība un latviskās ziņas spēks mūs stiprināja brīvvalsts atgūšanas cīņās, dod pārliecību par patriotisma nozīmi tagad, vienlaikus ļaujot izskanēt dziesmu skaistumam vēl daudzās paaudzēs, stiprinot mūsu tautas pašapziņu, un atkal un atkal no jauna iededzot latviešu tautas dvēselisko uguni”.

Savukārt aktrise Rēzija Kalniņa pauž: „Mūzika, vārdi, dziesmas kā spēks vienmēr ir vienojuši mūsu valsti un dziesmas. Mēs to darām, ticot un apzinoties, ka ikviens vārds, katra skaņa rada mūsu realitāti. Tālab šis koncerts ir kā mūsu kopīgā lūgšana un pateicība par mūsu neatkarīgo valsti – Latviju”.

Biļešu cenas: 10 – 30 eiro (“Biļešu paradīzes” tīkla). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Latvijas spēka dziesmas

2. Leģendārā grupa „Remix” ar koncertturneju svin savu 30. jubileju

Latvijas rokmūzikas leģenda, supergrupa „Remix” šonedēļ ar vairākiem koncertiem sāk atzīmēt savu 30. jubileju. Sestdien, 14. novembrī, pulksten 18.00 jubilejas koncerts notiks Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, svētdien, 15.novembrī, pulksten 18.00 – Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, pirmdien, 16. novembrī, pulksten 19.00 Rīgā, Dailes teātrī, bet otrdien, 17. novembrī, pulksten 19.00 un trešdien, 18. novembrī, pulksten 18.00 Liepājas koncertzālē „Lielais Dzintars”. Koncertos skanēs instrumentālā mūzika un populārākās „Remix” dziesmas jaunradītos aranžējumos kopā ar Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā.

Pirms 30 gadiem, 1985. gadā, pēc Raimonda Paula iniciatīvas dibinātajā Latvijas radio ansamblī sapulcējās tā laika izcilākie profesionāļi – Aivars Hermanis, Uldis Marhilēvičs, Igo, Vilnis Krieviņš Jevgeņijs Ščapovs, vēlāk arī Eduards Glotovs. Šo mūziķu priekšnesums kalpoja par etalonu kolēģiem un sajūsmināja klausītājus, un „Remix” ātri vien ieguva apzīmējumu – Latvijas supergrupa. Arī šajā gadsimtā ik pa laikam „Remix” dalībnieki mēdz apvienoties, lai sniegtu ekskluzīvus koncertus.

„Remix” mūzikai raksturīgs spilgts melodisms, lieliski aranžējumi un perfekts izpildījums. Grupa spēlējusi popu, roku, džezu: savas un citu autoru kompozīcijas, strādājusi kā Raimonda Paula dziesmu dziedātāju pavadītājansamblis ierakstos un koncertos.

Jubilejas koncertu viesmākslinieki būs dziedātāja Ieva Kerēvica, Ivars Kalniņš (perkusijas) un pūšamo instrumentu grupa Ulda Ziediņa vadībā. Cerams, kādreizējiem kolēģiem pievienosies arī „Remix” sākotnējā sastāva basģitārists Jevgeņijs Ščapovs. Īpašs notikums ir sadarbība ar Liepājas simfonisko orķestri.

Biļešu cenas: 10 – 30 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā; www.facebook.com/remix30 .

3. Instrumentālās ģitārmūzikas supervaroņi no Losandželosas Ventspilī

Ventspils teātra nama „Jūras vārti” Jaunajā zālē sestdien, 14. novembrī, pulksten 20.00 savu pirmo un vienīgo koncertu Latvijā sniegs instrumentālās ģitārmūzikas duets „El Ten Eleven” no Amerikas Savienotajām Valstīm. „El Ten Eleven” ir visbiežāk ar post-rock žanru asociēts duets no Losandželosas, Kalifornijā, kurā kopš 2002. gada muzicē Kristians Danns un Tims Fogartijs.

Jāpiebilst, ka Kristianu Dannu par ģitāristu - basģitāristu iespējams dēvēt ne tāpēc, ka viņš muzicētu brīžiem uz viena, brīžiem otra instrumenta, bet tāpēc, ka dara to faktiski vienlaikus. Proti, izmanto visai eksotisko un ne tik izplatīto divu grifu instrumentu, kurā apvienota gan ģitāra, gan basģitāra.

2004. izdotais dueta debijas albums uzreiz izpelnījās publikas un kritiķu atzinību, lielā mērā pārsteidzot ar to, ka divi mūziķi spēj radīt tik krāšņu un sarežģītu mūziku. Turklāt, kā stāsta Kristians Danns, „El Ten Eleven” principā izvairās no iepriekš ierakstītu skaņu vai motīvu izmantošanas koncertos. Mūzika katrreiz tiek radīta no jauna, uz vietas, izmantojot „cilpošanas” tehniku, dažādus efektu pedāļus, kā arī kombinējot akustiskās bungas ar elektroniskajām. Jau pēc viņu pirmās turnejas pa ASV laikraksts „San Francisco Weekly” rakstīja, ka „vērot tandēmu koncertā ir kā noskatīties uz diviem supervaroņiem darbībā”.

Biļešu cenas: 8,50 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

„El Ten Eleven”: „Falling”

4. Beļģijas dienas Rīgā

Jau trešo gadu pēc kārtas Rīgā noritēs Beļģijas dienas, kuru laikā būs iespēja iepazīties ar beļģu kultūras jaunākajām tendencēm. Tās noritēs no 15. līdz 20.novembrim.

Beļģijas kultūras dienas tiks atklātas svētdien, 15.novembrī, pulksten 17.00 ar koncertu Lielajā ģildē, kurā uzstāsies jaunais un talantīgais beļģu kontrabasists Lenarts Heindelss  kopā ar latviešu a capella vokālo grupu „Latvian Voices”.

Lenarts Heindels ir beļģu izcelsmes kontrabasists un komponists. Studējis Karaliskajā Hāgas konservatorijā, Amsterdamas konservatorijā un Nacionālajā Mūzikas un dejas konservatorijā Parīzē. Šobrīd ir iesaistīts daudzos dažādos muzikālos projektos Berlīnē, Briselē un Amsterdamā. Visredzamākais no tiem ir projekts ar nosaukumu „How Town”, kurā iesaistīti arī trīs latviešu mūziķi - džeza vokālistes Laura Polence, Elīna Silova un ģitārists Matīss Čudars. Lenarts Heindels kā komponists un izpildītājmākslinieks dažādos muzikālos sastāvos apbalvots ar vairākām džeza festivālu balvām Eiropā. Savā solo programmā mūziķis eksperimentē ar kontrabasa sonorajām iespējām. Ļoti pakāpeniski progresējošais priekšnesums ļauj klausītājam pilnībā dzīvot līdzi skaņas smalkumiem un niansēm.

Savukārt vokālā grupa „Latvian Voices” koncertā dalīsies ar savu sirdsmūziku - latviešu tautas dziesmu. Šogad šis ir vienīgais koncerts Rīgā, kurā būs iespējams dzirdēt grupas akustisko tautasdziesmu programmu.

Beļģijas dienu programma ir plaša un turpināsies arī nākamnedēļ. Izvērstāku programmu meklējiet internetā un uz afišu stabiem. Interesanta solās būt vairāki pasākumi, piemēram:

* otrdien, 17. novembrī, pulksten 19.30 „Zirgu pastā” notiks beļģu džeza ģitāras virtuoza Fabiēna Degrīza koncerts, bet

* ceturtdien,19. novembrī, pulksten 19.00 kino „Bize” tiks rādīts beļģu īsfilmu seanss „Īsais no Beļģijas”.

Biļešu cenas uz Beļģijas dienas atklāšanas koncertu 15. novembrī: 10 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.facebook.com/BelgijasDienas .

Lenarta Heindelsa basa solo

5. Mīļo un pūkaino mājdzīvnieku saiets izstādē „ZooExpo 2015” Ķīpsalā

Ķīpsalā sestdien un svētdien, 14. un 15. novembrī izstādē  „ZooExpo 2015” būs apskatāmi suņi, kaķi, lamas, alpakas, govis, tītari, truši, papagaiļi, zirnekļi, skorpioni, prusaki un vēl citi eksotiski mīluļi un mājdzīvnieki. Būs starptautiskas suņu un kaķu izstādes, šovi un ringi, atraktīvas šķirņu demonstrācijas un modes šovi, plaša mājdzīvnieku un dekoratīvo putnu ekspozīcija, speciālistu konsultācijas, izklaidējoša pasākumu programma, kā arī plaša zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija.

Ķīpsalā varēs satikt 3000 suņu, kuri pārstāvēs 237 šķirnes, kuri sacentīsies konkursos, lai iegūtu labākā titulu, un pirmoreiz Latvijā tiks piešķirts jauns tituls „Rīgas uzvarētājs”. Konkursantu vidū būs arī tādu Latviju eksotisku šķirņu kā Holandes ganusuņa, broholmieša, Havanas bišona, Tibetas terjera un frīzu putnusuņa pārstāvji.

Patiess retums būs arī pasaulē vienīgie kaķi ar īsām kājiņām – mančkini, kurus izstādē varēs sastapt īpaši kuplā skaitā. Kā jau katru gadu, arī šogad visvisskaistākais attiecīgās šķirnes runcis un kaķene katrā šķirnē saņems titulu „Latvijas uzvarētājs”. Ķīpsalā sevi izrādīs 500 neatkarīgi, pašpārliecināti un eleganti kaķi.

Tāpat „ZooExpo 2015” varēs satikt arī citus dzīvnieciņus – lamas un alpakas no „Rakši ZOO”, gotiņas Gošu un Šēru no „Trušu pilsētiņas”, zirnekļus un skorpionus no Lietuvas posmkāju zoodārza „Insektariumas”. Varēs apskatīt daudz un dažādus trušus, zosis, pīles, baložus, papagaiļus un citus dekoratīvos putnus, jūrascūciņas, kāmjus un žurciņas, simtkājus, vaboles un dievlūdzējus, un varbūt pat āzi Fredi.

Nepalaidiet garām arī aizraujošus cirka priekšnesumus. Arī suņu īpašnieki izstādes apmeklētājiem būs sagādājuši kaut ko pārsteidzošu - varēs apskatīt suņu īpašnieku talantu izstādi, lai uzzinātu, ar kādiem hobijiem vēl nodarbojas suņu īpašnieki, jo viņi ne tikai savu brīvo laiku velta četrkājaino draugu lutināšanai un audzināšanai. Apskatei Ķīpsalā būs izliktas fotogrāfijas, kurās redzami lietišķās mākslas priekšmeti, adījumi no suņu vilnas, dažādi gleznojumi un citi mākslas darbi.

Izstādes darba laiks 14. un 15. novembrī no pulksten 10.00 līdz 18.00. Biļešu cenas: 5 eiro (pensionāriem, invalīdiem, studentiem – 4 eiro; bērniem no 5 līdz 18 gadiem – 3 eiro; bērniem līdz 4 gadu vecumam – bez maksas; ģimenes biļete – 12,50 eiro). Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

6. Misters Ikss Daugavpils teātrī

Šajā nedēļas nogalē - piektdien,, 13.novembrī, pulksten 18.30 un sestdien, 14. novembrī, pulksten 18.00 Daugavpils teātrī notiks populārās Imres Kalmana operetes vai muzikālās pasakas pieaugušajiem „Mistera Ikss noslēpums” pirmizrāde.

13. novembrī pēc vairāku gadu pārtraukuma uz Daugavpils teātra skatuves atkal atgriezīsies operetes žanrs ar „Mistera Ikss noslēpumu” (režisors Oļegs Šapošņikovs). Tas ir starptautisks projekts, kura ietvaros pieaicināti vairāki viesmākslinieki - Latvijas skatītājiem pazīstamā soliste Ilona Bagele (Latvijas Nacionālā opera un balets), kā arī solisti no Krievijas, Baltkrievijas un Polijas. Jāatzīmē, ka galvenās lomas atveidotājs Iļja Lapičs (Maskava), izturot sīvu konkurenci, šobrīd stažējas Montekarlo operā.

Jauniestudējumā izmantota Imres Kalmana operetes „Cirka princese” mūzika. „Cirka princese” ir atzīta par vienu no pasaules operetes pērlēm. Savās operetēs Imre Kalmans centies atspoguļot cilvēku emociju kaleidoskopu – no maigām un mīlošām līdz pat mežonīgām un nevaldāmām. Tāpēc viņa mūziku raksturo oriģinālas melodijas, kurās harmonisku apvienojumu rod gan Vīnes valša tradīcijas, gan Ungārijas čigānu mūzika.

Operete „Mistera Ikss noslēpums” ir intrigām tīts stāsts par patiesu mīlestību, kurai lemts rast savu piepildījumu. Atšķirībā no oriģināllibreta, darbība norisinās 1925. gada Rīgā, uz kabarē skatuves. Viņš - Misters Ikss, stalts akrobāts ar noslēpumu, kurš slēpj savu seju zem maskas un aizrauj skatītāju elpas ar dzīvībai bīstamiem trikiem. Viņa – augstdzimusi dāma, kuras roku kāro intrigants baņķieris, bet sirdi savaldzinājis noslēpumainais kabarē mākslinieks. Skatītājiem tiek piedāvāts ielūkoties viltīgu intrigu tīmekļos, patiesu jūtu neatlaidīgajā cīņā, kā arī neatkārtojamā svētku atmosfērā, ko spēj dāvāt tikai kabarē.

Šis Daugavpils teātra iestudējums veltīts traģiski bojāgājušā Igora Martaka piemiņai, kurš sākotnēji gatavojās kļūt par operetes galvenās lomas atveidotāju.

Izrāde krievu valodā. Biļešu cenas: 6 – 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

Mistera Iksa noslēpums Daugavpils teātrī

7. Izstāžu ceļvedis: Rērihs Rīgas biržā, strēlnieku kaujas Mākslas telpā un Austrālija „Ilgajā ceļā”

*  Mākslas muzejā „Rīgas Birža” līdz nākamā gada 31. janvārim skatāma izstāde „Nikolajs Rērihs un Latvija”. Izcilā krievu mākslinieka Nikolaja Rēriha (1874 – 1947) vārds ir plaši pazīstams visā pasaulē. Mākslinieka dzīve dažādos posmos bija saistīta ar vairākām valstīm, bet īpaša vieta viņa biogrāfijā ir Latvijai.

Ekspozīcijas vizuālais materiāls un arhīva dokumenti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Liepājas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Valsts vēstures arhīva dod iespēju atklāt šo saikni vairākos aspektos. Izstādes kodolu veido Nikolaja Rēriha mākslas darbu kolekcija. Savukārt viena no izstādes sadaļām iepazīstina ar vairāku izcilu latviešu mākslinieku daiļradi, kuri ir bijuši Nikolaja Rēriha audzēkņi Pēterburgas mākslas veicināšanas skolā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Pie Ministru kabineta ēkas (Brīvības bulvāris 36, Rīgā) līdz 18.novembrim skatāma mākslas projektā „Ieskaties acīs BRĪVĪBAI” tapušo darbu – lielformāta fotogrāfiju, izstāde. Tā veltīta par godu Latvijas proklamēšanas dienai un Brīvības pieminekļa 80. gadadienai.

Mākslas projekta iecere bija radīt pašbildes ar Latvijas valstiskuma, tautas vienotības, neatkarības, brīvības un nacionālās mākslas simbolu, kurā mākslinieki šķietami rotaļīgā formā iemūžina to, ar ko lepojas, – brīvību, savu piederību Latvijai, tās kultūrai un mākslai. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

Mākslas projekts “Ieskaties acīs BRĪVĪBAI!”

* Vēl dažas dienas – līdz 17. novembrim - grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) var apskatīt Martas Jurjānes gleznu izstādi, kurā redzamas viņas jaunākās gleznas, kurām iedvesma radusies galvenokārt dažādās, ikdienišķās Rīgas nomalēs ieraudzītos gaismas un krāsas atmirdzējumos, atspīdumos un izgaismojumos. Otrajā izstādes daļā izstādīts triptihs „Cilvēks un kuģis”. Sīkāk internetā:  www.valtersunrapa.lv .

* Rīgas galerijā „Ilgais ceļš” (Gertrūdes ielā 60) atklāta Raimonda Stopnieka izstāde „Viņā puse”, kurā skatāmi darbi, kuru radīšanu iedvesmojusi Austrālijas daba un pilsētas. Izstādē ikviens var doties neklātienes ceļojumā uz sapņu zemi Austrāliju. Izstāde ir personisks skatījums uz tūristiem atpazīstamām vietām. „Varbūt kādam šīs ainavas atsauks atmiņā neaizmirstamu ceļojumu, bet citam, iespējams, uzjundīs sapni visu ieraudzīt reiz savām acīm,” aicina izstādes organizatori. Izstāde būs apskatāma līdz 16. novembrim (darbdienās no pulksten 11.00 līdz 18.00, sestdienās – no pulksten 11.00  līdz 16.00)., svētdienās - slēgts. Sīkāk internetā: www.draugiem.lv/ilgaiscels.

* Rātslaukuma pazemē - Rīgas mākslas telpas Intro zālē līdz 20.novembrim skatāma ekspozīcija „Čaka skartie”, kas tapusi, iedvesmojoties no Aleksandra Čaka poēmas „Mūžības skartie” un strēlnieku cīņām par savu valsti.

Ekspozīcijas veidotāji radījuši ierakumu gaisotni, izmantojot instalācijas, skaņas un gaismas spēles. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Vida Press